De funcționarea normală a intestinelor, depinde activitatea întregului organism. Intestinele au rolul de a elimina din corp resturile de hrană nedigerate și compușii toxici rezultați în urma metabolismului. Pare incredibil, dar prin curățarea intestinelor poți pierde câteva kilograme, deoarece funcția activă a acestora reduce absorbția grăsimilor și carbohidraților din alimentele ingerate.
Bieînțeles, este important să ai o funcție intestinală echilibrată, să eviți constipația și să nu faci abuz de produse cu acțiune laxativă. Iată 8 modalități naturale de curățare a colonului!1. Bea mai multă apă
Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci pentru curățarea intestinelor și a corpului este să consumi cantitatea necesară de apă de care corpul tău are nevoie. Este posibil să nu bănuiești că organismul tău suferă de deshidratare, însă unul dintre semnele acesteia este constipația. Un adult, în funcție de greutatea sa, ar trebui să bea de la 1,5 până la 3 litri de apă pe zi.
Apa contribuie la eliminarea toxinelor din organism, pe lângă faptul că apa băută înainte de masă te ajută să mănânci mai puțin.
2. Suc de prune
Prunele sunt renumite pentru conținutul bogat de fibre, care este benefic pentru normalizarea funcției intestinelor. Consumă un suc de prune de două ori pe zi, iar intenstinele tale se vor curăța natural în decurs de o săptămână. De asemenea, poți include în dietă o varietate de fructe de pădure, avocado, smochine, varză de Bruxelles.
3. Mai multe fibre dietetice
Pentru a asigura o bună funcționare a intestinului, femeile cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani ar trebui să consume 25 de grame de fibre pe zi. Bărbații la această vârstă au nevoie de 38 de grame. După 50 de ani, femeile ar trebui să consume 21 de grame de fibre, iar bărbații – 30 de grame.
4. Suc de citrice
Vitamina C și antioxidanții din compoziția citricelor vor contribui la accelerarea proceselor metabolice și curățarea intestinelor. Sucul de portocale, de kiwi este un bun laxativ. Despre sucul de lămâie, ar fi bine să cunoști că poate cauza constipație, în cantități mari.
5. Probiotice
Acestea sunt necesare în special pentru funcționarea normală a intestinului. Probioticele se conțin în iaurt, chișleag, kefir și alte produse lactate, legume fermentate și murate.
6. Semințe de in
Le poți adăuga în diferite feluri de mâncare, ideal în varianta măcinată. Sunt bogate în fibre și conțin acizi grași Omega 3. Puteți adăuga semințe de in în fulgi de ovăz sau iaurt, acestea vor ajuta la curățarea intestinelor și restabilirea tranzitului intestinal.
7. Oțet de mere
Fii atent la cantitatea de oțet de mere, nu este indicat să faci abuz. Oțetul se folosește în salate de crudități. În plus, poți prepara o băutură din trei lingurițe de oțet de mere, 2 lingurițe de miere și 250 ml de apă. Se consumă dimineața, dacă nu suferi de probleme de stomac.
8. Ceai de ghimbir
Ghimbirul ajută la îmbunătățirea digestiei, de care depinde direct activitatea intestinului. Ceaiul de ghimbir cu turmeric reduce balonarea. Pentru o jumătate de litru de apă, o lingură de ghimbir ras și câteva boabe de curcuma sunt suficiente. De asemenea, poți adăuga miere.
Dacă te confrunți cu constipație în timpul sarcinii, trebuie să ții cont de recomandările medicului.