9 semne care îți arată că ai deficiență de vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru organismul uman. Chiar dacă se întâlnește din abundență în anumite alimente, deficiența de vitamina C se poate instala frecvent și rapid, deoarece vitamina C trebuie aportată zilnic în organism, aceasta fiind o vitamină hidrosolubilă care se elimină ușor pe cale renală.

separator

Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă ai destulă vitamina C în farfurie? Iată care sunt semnele inițiale ale deficienței de vitamina C:

Observi mai multe riduri decât în ​​mod normal

Vitamina C funcționează pentru a proteja pielea de implicațiile nocive ale radiațiilor UV. Ea susține, de asemenea, sinteza de colagen.

Colagenul este important pentru structura pielii tale, deci vitamina C are potențialul de a diminua aspectul ridurilor și de a sprijini vindecarea rănilor. Când nivelul de vitamina C în organism devine foarte scăzut, acest lucru poate duce la o varietate de probleme ale pielii care îi vor modifica aspectul, cum ar fi îngroșarea pielii și vânătaie sau sângerare.

Părul se despică ușor

Dacă părul tău era gros și lucios, dar acum este fragil, este posibil să ai o deficiență de vitamina C.

Gingiile sângerează

Colagenul este ceea ce ține împreună pielea, oasele, gingiile și dinții. Vitamina C este crucială pentru producția de colagen și, fără ea, aceste țesuturi pot suferi. Fără suficientă vitamina C, gingiile se pot inflama și în cele din urmă încep să sângereze.

Ai carii dentare

Dentina, țesutul de bază al dintelui, se bazează pe vitamina C pentru a rămâne sănătos. Fără vitamina C, dintele începe să se descompună. Cei care nu mănâncă fructe și legume proaspete sunt în special în pericol.

Vânătăi

Cercetătorii din Australia au descoperit că vânătăile extinse pot fi un semn al unei deficiențe de vitamina C. Acesta este unul dintre semnele mai severe ale unei deficiențe de vitamina C.

Potrivit Academiei Naționale de Medicină din S.U.A., bărbații adulți au nevoie de 90 mg de vitamina C pe zi, iar femeile adulte au nevoie de 75 mg de vitamina C pe zi. În plus, fumătorii ar trebui să consume cel puțin 35 mg de vitamina C suplimentară pentru a menține nivelul de vitamina C în organism.

Tăieturile și zgârieturile pielii se vindecă lent

Rănile minore ar trebui să se vindece pe cont propriu în termen de trei până la șapte zile. Dacă observați că tăieturile și zgârieturile nu se vindecă singure sau necesită săptămâni de închidere, este posibil să aveți un deficit de vitamina C.

Te confrunți cu dureri articulare

Acesta este unul dintre cele mai frecvente semne inițiale ale unei deficiențe de vitamina C. Cel mai bun mod de a preveni o deficiență de vitamina C este să mănânci o varietate de fructe și legume proaspete. Ardeii grași și kiwi aurii sunt modalitati excelente de a obtine vitamina C, afine, papaya, portocale, struguri, căpșuni, coacăză, spanac, fructe de pădure.

Ești mai obosit decât de obicei

Oboseala este un semn al deficitului de vitamina C. Dacă te simțiți mai ,,adormit” decât de obicei, acesta ar putea fi un semn că ai nevoie de o dietă bogată în fructe și legume.

Unghiile sunt fragile

Dacă unghiile tale sunt fragile și se rup ușor, s-ar putea să ai o deficiență de vitamina C. Vitamina C este foarte importantă pentru absorbția fierului în organism. Din acest motiv, unghiile tale pot deveni fragile și se pot rupe ușor.

Dacă ai o dietă echilibrată, este destul de ușor să obții suficientă vitamina C. Femeile adulte (care nu sunt însărcinate sau care nu alăptează) au nevoie de 75 miligrame de vitamina C pe zi; bărbați – 90 de miligrame. O simplă 1/2 cană (240 ml) de ardei gras roșu crud sau 3/4 cană de suc de portocale îți aduce cantitatea necesară de vitamina C, în timp ce 1/2 cană de broccoli gătit îți aduce jumătate din cantitatea zilnică necesară.

Corpul nu produce și nu stochează vitamina C, așa că trebuie să o consumi în fiecare zi! Să ai sănătate!

sursa

Mai mulți moldoveni întorși din vacanță de la Bukovel, depistați cu rujeolă

Mai multe cazuri de rujeolă în rândul cetățenilor care se întorc din vacanța din Bukovel, Ucraina, sunt înregistrate în ultima perioadă. Precizarea a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că un asemenea focar a fost înregistrat într-o familie nevaccinată. Un copil a fost confirmat cu rujeolă, iar tatăl său prezintă simptomele caracteristice bolii, scrie realitatea.md.

„Vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.

Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja a fost confirmat cu rujeolă și tatăl, având simptome de rujeolă cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale.

Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă e febrei, erupții cutanate, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul pentru că amalgamul virușilor care circulă acum este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau pediatru”, a conchis Vladimir Bolocan.

Rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, iar părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Luna Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân! Ce trebuie să ştii despre această boală?
Articolul anterior
Mihail și Viorica Agafița: Ea l-a luat cu bombonica și de atunci l-a făcut dependent de dulceața dragostei
Articolul următor