Luna Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân! Ce trebuie să ştii despre această boală?

Cancerul mamar este o afecţiune în care un grup de celule ale sânului încep să se înmulţească şi să crească necontrolat, într-o manieră anormală. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Maladia este cu atât mai gravă cu cât una din 6 femei este diagnosticată cu cancer de sân, iar din cauza simptomelor sărace la debutul bolii, două din trei cazuri de cancer sunt depistate în stadii avansate ale bolii, atunci când, din păcate, poate fi prea târziu.

separator

La nivel global, în fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

În anul 2018 în R. Moldova, au fost înregistrate 1.125 paciente cu cazuri noi de cancer mamar și respectiv, în total, în evidența Institutului Oncologic sunt acum 9.700 paciente.

cancer-sanDeşi în apariţia bolii sunt incrimanţi mai mulţi factori, precum disfuncţiile hormonale, excesul de hormoni estrogeni în organism, istoric familial agravat de cancer la sân, mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2, vârsta înaintată la naşterea primului copil, renunţarea la alăptat, administrarea îndelungată a contraceptivelor hormonale, menarha precoce, menopauza tardivă, alte patologii benigne ale sânilor, depistarea cu exactitate a cauzei cancerului nu este posibilă de fiecare dată. Însă, cancerul la sân poate fi prevenit, prin efectuarea controalelor medicale regulate şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Nu de altfel, însă un lucru este cert! Obezitatea şi stilul de viaţă defectuos cresc şansele dezvoltării cancerului la sân.  Specialiştii spun că ţesutul adipos produce hormon estrogen în exces, responsabil de dezvoltarea unor anumite tipuri de cancere ale glandelor mamare. Potrivit experţilor, grăsimea depozitată în zona taliei şi a abdomenului este cea mai ofensivă.

Mai multe studii din domeniu au constatat că modul sănătos de alimentaţie şi practicarea exerciţiilor fizice influenţează benefic asupra sănătăţii sânilor. Exerciţiile fizice de 3-5 ori pe săptămână ajută la stimularea funcţiei imunitare, spun specialiştii, previn obezitatea, dar şi contribuie la normalizarea nivelului de estrogen și insulină în sânge.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, menţinerea greutăţii corporale în limite normale, evitarea obezităţii, dieta bogată în fructe şi legume, precum struguri, prune, nuci, varză, reduc riscul bolilor inflamatorii ale sânilor, dar şi riscul tumorilor la nivelul lor reduce considerabil riscul de maladii canceroase, inclusiv riscul de cancer la sân!

Nu ezita să mergi la un control medical şi să faci o mamografie! Reţine, cancerul la sân se tratează!

Medicii recomandă femeilor cu vârsta de până la 40 de ani să facă examenul clinic medical al sânilor cel puțin o dată la trei ani. După vârsta de 40 de ani, examenul clinic și mamografia se face anual. În plus, femeile care au un istoric familial agravat trebuie să înceapă testele de screening ale sânilor cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticată patologia la membrul de familie, iar cele cu risc crescut de boală pot solicita un examen RMN sau o ecografie, în plus la mamografia digitală.

În R. Moldova anual sunt diagnosticate în jur de 900 de femei cu cancer la sân, dintre care 10 la sută pierde lupta cu boala pe parcursul primului an de la depistarea maladiei.

Există din păcate o mulțime de femei, în special din mediul rural, care nu se adresează la timp la medic. Din acest motiv apar diverse campanii menite să informeze femeile despre pericolul cancerului la sân şi necesitatea depistării precoce a acestuia.

O ecografie făcută la timp poate salva viaţa!

Mergi regulat la doctor. Pentru că depistat la timp cancerul mamar poate fi tratat!

În perioada lunarului, Institutul Oncologic a organizat o linie verde la numărul de telefon 022 852 137, unde va răspunde medicul oncolog mamolg la întrebările legate de cancerul de sân.

thumb_4_1_69912358

Sandwichuri cu legume la grătar
Articolul anterior
9 semne care îți arată că ai deficiență de vitamina C
Articolul următor
Alte articole interesante