Ala Nemerenco: Fără teste suficiente, coronavirusul se răspândește „în tăcere”

Republica Moldova înregistrează deja de 2 zile peste 1.000 de cazuri zilnice de noi infectați. Este acest lucru unul alarmant, luând în considerație numărul populației țării noastre? La ce ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat? Ce înseamnă faptul că unele țări efectuează 60 de mii teste pe zi și depistează 1.000 cazuri pozitive, iar Moldova face 3 mii teste pe zi și confirmă tot 1.000 cazuri pozitive?

separator

Ex-ministrul Sănătății, Doctorul în științe medicale Ala Nemerenco a vorbit despre ce ar însemna ,,procentul pozitiv de teste”.

,,Ieri – 1.013 teste pozitive. Realizate 3.161 teste primare. Rata celor pozitive – 32%.
Alaltăieri – 835 teste pozitive din 2.564 teste primare. Rata celor pozitive – 32%.
Întrebarea care îi frământă pe toți este – e mare acest procent sau încă mic? Ne poate ajuta cumva acest indicator sa înțelegem ce se petrece?

Da. „Rata procentuală pozitivă” sau „rata pozitivității” ajută să se răspundă la întrebări precum:

1. Care este nivelul actual de transmitere SARS-CoV-2 (coronavirus) în comunitate?
2. Facem suficiente teste pentru numărul de persoane care se infectează?”, menționează specialista.

Procentul pozitiv este o măsură critică, care oferă o indicație cât de răspândită este infecția în zona în care are loc testarea – și dacă nivelul de testare este în concordanță cu nivelul de transmitere a bolii.

– Un procent mai mare al testelor pozitive sugerează o transmisie mai mare și că există probabil mai mulți oameni cu coronavirus în comunitate care nu au fost încă testați și depistați.

– Un procent pozitiv ridicat înseamnă că ar trebui să se facă mai multe teste – și sugerează că nu este momentul potrivit pentru a relaxa restricțiile care vizează reducerea transmiterii coronavirusului ba din contra, poate sunt necesare reintroducerea unora.

– Cu cât este mai mare procentul pozitiv, cu atât este mai îngrijorătoare situația. De regulă, pragul considerat deja „prea mare” este cel de 5%. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în luna mai ca procentul pozitiv să rămână sub 5% timp de cel puțin două săptămâni înainte ca guvernele să ia în considerare redeschiderea. Deci tot ce este mai mare de 5% este deja atenție cu semn de exclamare.

– Reducerea pragului mai jos de 5% demonstrează reușita controlului asupra transmiterii coronavirusului. Pentru a relaxa în continuare restricțiile sociale și a permite adunări sau întâlniri foarte mari de persoane care călătoresc din multe zone diferite, este recomandat un prag cât mai mic.
Unele țări (de exemplu, Australia, Coreea de Sud și Uruguay) și unele state SUA (de exemplu, New York, Maine și Connecticut) au avut și au cu mult sub pragul de 5%, săptămâna aceasta de exemplu statele New York, Conecticut aveau 1% din teste pozitive, California – 2,9% – în timp ce alte țări (de exemplu, Mexic și Nigeria) și state (de exemplu, Idaho, Kansas, Mississippi) au avut niveluri pozitive în jur de 15%, cu mult peste această limită.

Republica Moldova cu ale sale 32% bate recordurile lumii.

– Foarte frecvent apare întrebarea – înseamnă un procent scăzut pozitiv că populația are deja dobândită o imunitate colectivă?

Nu. Un procent scăzut pozitiv înseamnă pur și simplu că nivelul de transmitere a coronavirusului, în raport cu cantitatea de testare, este scăzut în acel moment. Și este puțin probabil ca orice țară să fie aproape de atingerea imunității colective.

– Țările care au un nivel scăzut al procentului pozitiv la testare au ajuns acolo prin reducerea nivelurilor de transmitere a coronavirusului prin politici care restricționează contactul social, o testare masivă, izolarea infectaților asimptomatici și acțiunile oamenilor de a menține distanța. Dar chiar și în aceste locuri, marea majoritate a populației rămâne foarte vulnerabilă în a contacta COVID-19.

– Cum putem reduce procentul pozitiv atunci când este prea mare?

Prin două modalități: reducerea cantității de transmitere a coronavirusului sau creșterea numărului de persoane care fac teste. Din fericire, aceste două lucruri merg mână în mână. Dacă se fac mai multe teste și se asigură ca persoanele care sunt contagioase sunt izolate, cantitatea de transmisie trebuie să scadă în timp. Dar chiar și fără teste, măsuri, precum reglementări mai stricte privind purtarea măștilor, distanțarea fizică și evitarea adunărilor mari sunt toate modalități eficiente de a reduce transmisia virusului.

– De ce totuși realizarea a mai multe teste ajută?

Simplu – atunci când nu se fac suficiente teste, multe din persoanele infectate cu coronavirus nu știu că sunt infectate și nu știu că e necesar să se izoleze. Ca urmare, aceste persoane răspândesc liber coronavirusul și pot provoca într-un lanț nesfârșit transmiterea bolii în comunitățile lor.

– Cei testați pozitiv ar trebui se izolează timp de două săptămâni, iar urmărirea contactelor este făcută pentru a preveni răspândirea infecției.

– Fără teste suficiente, coronavirusul se răspândește „în tăcere”. Până în momentul în care cazurile severe încep să crească în spitale, astfel încep a pune presiune enormă pe ele – se deschid noi paturi spitalicești, iar focarele sunt mai mari și mult mai greu de controlat. Aceste focare pot fi detectate mai devreme și severitatea lor scăzută prin testarea mai multor persoane.

– O condiție importantă pentru ca testarea să funcționeze este ca oamenii trebuie să obțină rapid rezultatele testelor. Când oamenii așteaptă mai multe zile pentru a obține rezultatele, este mai puțin probabil să se mențină izolat. Pe măsură ce sunt testați mai mulți oameni, procentul pozitiv va scădea.

Potrivit specialistei, procentul pozitiv de testare care variază la noi permanent între 23-27%, acum chiar 32%, nu este unul prea mare pentru că se fac mai multe teste. Această logică este greșită.

,,Concluzia finală e următoarea – indicatorul de 32% teste pozitive demonstrează că infecția circulă nestingherită în comunitate și a ajuns la o așa libertate deoarece autoritățile nu au făcut nimic să o stopeze. Au lăsat-o să pună cea mai mare presiune pe spitale și această presiune în curând o vor simți toți.

Aveți grijă de Dvs deja pe cont propriu. Distanța socială, masca la contactul cu oamenii, spălatul pe mâini și evitarea aglomerărilor. Atât de simplu și ieftin! Sănătatea noastră se află în mâinile noastre. Aveți încredere în medici și ascultați-ne, vă rugăm mult”, este mesajul Alei Nemerenco.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară

O analiză a oamenilor de ştiinţă de la University College din Londra (UCL), comandată de guvernul britanic, a constatat că efectele nocive ale fumatului au redus durata de viaţă a unei femei cu 22 de minute în medie pe ţigară, în timp ce bărbaţii au pierdut 17 minute, transmite News.ro.

Cercetătorii spun că răul cauzat de fumat este „cumulativ” şi cu cât un individ se opreşte mai repede din fumat, cu atât cresc şansele ca acesta să trăiască sănătos mai mulţi ani.

Cele mai recente constatări, care susţin că fiecare ţigară duce la o pierdere a vieţii de 20 de minute, în medie, pentru ambele sexe, se bazează pe cifre mai actualizate, provenind din studii pe termen lung care urmăresc starea de sănătate a populaţiei.

Cifra este aproape dublă faţă de estimările din anii 2000 şi înseamnă că un fumător care fumează un pachet de 20 de ţigări pe zi pierde, în medie, şapte ore de viaţă, potrivit unui articol publicat luni de The Guardian.

Astfel, potrivit analizei, femeile pierd 22 de minute din viaţă cu fiecare ţigară pe care o fumează, în timp o ţigară fumată scurtează viaţa unui bărbat cu 17 minute, au estimat experţii într-o nou analiză. Noile estimări ale cercetătorilor sunt mai mari decât cele anterioare, care sugerau că fiecare ţigară scurtează viaţa unui fumător cu 11 minute.

Cercetătorii de la University College din Londra (UCL), autorii analizei, au declarat că daunele cauzate de fumat sunt „cumulative” şi că, cu cât o persoană se opreşte mai repede din fumat şi evită să fumeze mai multe ţigări, cu atât trăieşte mai mult.

Noua cercetare, comandată de Departamentul pentru Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie, sugerează că, dacă un fumător de 10 ţigări pe zi renunţă la fumat la 1 ianuarie, atunci până la 8 ianuarie ar putea „preveni pierderea unei zile de viaţă”. Până la 20 februarie, viaţa lor ar putea fi prelungită cu o săptămână întreagă. Iar dacă renunţarea la fumat are succes până la 5 august, aceştia vor trăi probabil cu o lună mai mult decât dacă ar fi continuat să fumeze.

„Fiecare ţigară fumată costă minute preţioase de viaţă, iar impactul cumulativ este devastator, nu numai pentru indivizi, ci şi pentru sistemele de sănătate şi economie”, spune prof. Sanjay Agrawal de la UCL.

Studiile sugerează că fumătorii pierd de obicei aproximativ acelaşi număr de ani din numărul total de ani sănătoşi de viaţă, spun autorii.

„Fumatul consumă în primul rând anii de mijloc relativ sănătoşi, în loc să scurteze perioada de la sfârşitul vieţii, care este adesea marcată de boli cronice sau handicap. Astfel, un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani”.

Analiza, care va fi publicată în revista Addiction, afirmă că media de 20 de minute de speranţă de viaţă pierdute pentru fiecare ţigară „este timpul care ar fi probabil petrecut într-o stare de sănătate relativ bună”.

„Renunţarea la fumat la orice vârstă este benefică, dar cu cât fumătorii coboară mai repede de pe această scară rulantă a morţii, cu atât mai lungă şi mai sănătoasă va fi viaţa lor”, mai specifică autorii analizei.

Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul Grupului de cercetare privind alcoolul şi tutunul din UCL, a declarat că „este vital ca oamenii să înţeleagă cât de dăunător este fumatul şi cât de mult renunţarea la fumat le poate îmbunătăţi sănătatea şi speranţa de viaţă”.

Cu cât o persoană se opreşte mai repede din fumat, cu atât trăieşte mai mult. Renunţarea la orice vârstă îmbunătăţeşte substanţial sănătatea, iar beneficiile încep aproape imediat, a precizat ea, subliniind faptul că fumatul este una dintre principalele cauze de deces şi boală prevenibile.

„Nu este niciodată prea târziu să faci o schimbare pozitivă pentru sănătatea ta şi există o serie de produse şi tratamente eficiente care îi pot ajuta pe fumători să renunţe definitiv la ţigări, iar noul an oferă o şansă perfectă pentru o nouă rezoluţie şi pentru a face acest pas”, a mai indicat medicul.

Cele trei vârste la care creierul îmbătrânește brusc

Creierul îmbătrânește și el odată cu înaintarea în vârstă, dar un nou studiu a relevat că există trei vârste la care îmbătrânirea creierului se accelerează simțitor, scrie digi-world.tv.

Un studiu publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature sugerează că procesul de îmbătrânire a creierului atinge vârfuri semnificative la trei vârste distincte: 57, 70 și 78 de ani.

Cercetătorii au analizat imaginile cerebrale ale peste 10.000 de adulți și au studiat schimbările în proteinele din sânge, identificând 13 proteine asociate cu ceea ce ei numesc „diferența de vârstă cerebrală”, un indicator al declinului cognitiv. Conform raportului, aceste modificări marcante ale creierului se produc la 57, 70 și 78 de ani.

Dieta ar putea fi secretul longevității și al sănătății cognitive

O alimentație bogată în proteine provenite din pește gras, leguminoase, nuci sau cereale integrale poate încetini procesul de îmbătrânire cognitivă și îmbunătăți memoria. În plus, verdețurile bogate în nutrienți esențiali joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului.

Un alt studiu anterior a sugerat că administrarea zilnică de multivitamine ar putea reprezenta o soluție simplă și eficientă pentru prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă.

Dieta mediteraneană și exercițiile fizice, aliați ai sănătății creierului pe termen lung

Experții evidențiază beneficiile dietei mediteraneene – bogată în verdețuri, fructe, nuci și pește – în menținerea sănătății cerebrale odată cu înaintarea în vârstă.

„O dietă sănătoasă ajută la îmbunătățirea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv”, a explicat anterior pentru New York Post dr. Lisa Young, dietetician-nutriționist și profesor de nutriție la Universitatea New York.

Pe lângă alimentație, exercițiile fizice joacă un rol esențial în menținerea minții agere. „Dacă doriți să vă păstrați mobilitatea și abilitățile cognitive, este important să vă mișcați zilnic și să vă folosiți mușchii. S-ar putea să fii surprins să știi că și puțină mișcare zilnică reduce riscul de demență”, a declarat neurologul Kim Johnson Hatchett pentru Self.

Somnul și învățarea de lucruri noi, esențiale pentru un creier sănătos

Un somn de calitate este crucial pentru funcționarea optimă a creierului, iar lipsa acestuia poate accelera îmbătrânirea cerebrală, arată un studiu publicat anul trecut. Pe de altă parte, un program constant de somn – cel puțin șapte ore pe noapte – poate încetini procesul de îmbătrânire, conform altor cercetări.

În plus, învățarea de lucruri noi, precum o limbă străină sau un instrument muzical, are un impact pozitiv asupra sănătății creierului, susține Rachelle Summers, neurocercetător și antrenor de wellness mental.

Singurătatea, inamic tăcut al sănătății mintale și fizice

Singurătatea poate avea efecte nocive asupra minții și sănătății generale, fiind la fel de dăunătoare ca fumatul a 15 țigări pe zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Un studiu indică faptul că adulții în vârstă care se confruntă cu singurătate cronică prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral, iar izolarea socială poate duce la micșorarea creierului.

„Având în vedere consecințele profunde ale singurătății și izolării asupra sănătății și societății, avem obligația de a investi în refacerea țesutului social al comunităților noastre, așa cum am făcut pentru alte probleme globale de sănătate, precum consumul de tutun, obezitatea și criza dependențelor”, a declarat anterior Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al Statelor Unite.

Alarmant! În Moldova, crește numărul pacienților internați în stare gravă cu Covid-19
Articolul anterior
Franțuzoaica Clotilde Armand a câștigat alegerile pentru primăria sectorului 1 București
Articolul următor