Doi copii diagnosticaţi cu meningită sunt internaţi, în stare gravă, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din Chişinău. În ambele cazuri, simptomele au evoluat rapid, iar părinţii s-au adresat imediat la medic. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de meningită, toate la copii, scrie TVRMoldova.md.

Cei doi copii, de patru şi opt ani, au fost internați vineri, in secţia terapie intensivă a spitalului clinic municipal de boli contagioase din municipiul Chişinău. Acum, aceştia se află sub supravegherea medicilor şi primesc tratamentul corespunzător.
STELA CORNILOVA, vicedirector, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii: Ambii pacienţi s-au internat într-o stare extrem de gravă, cu febră înaltă, cu cefalee pronunţată, cu vome repetate, dintre care un copil a avut şi dereglări de cunoştinţă împreună cu convulsii timp de jumătate de oră.
Specialiştii în sănătate publică au iniţiat şi o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauzele infectării.
STELA CORNILOVA, vicedirector, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii: Deci, vorbim despre un tratament foarte complex, primesc antibiotic, terapie antiedem, terapie cu corticoizi, dezintoxicare, desigur că suportul alimentar. Ei au nevoie de o alimentaţie puţin mai deosebită decât un pacient cu infecţie respiratorie banală. Şi ţin să menţionez că ambii au fost diagnosticaţi printr-un examen PCR, un examen destul de sofisticat.
Meningita este o inflamaţie a membranelor creierului şi a măduvei spinării. Unele forme ale bolii pot lăsa sechele grave asupra sănătăţii sau chiar pot pune în pericol viaţa pacientului. În Republica Moldova, numărul cazurilor de meningită este în creştere de la un an la altul.
VEACESLAV GUŢU, director adjunct ANSP: Deci, în 2025 au fost deja înregistrate 3 cazuri de infecţii meningocotică. În medie, anual, în Republica Moldova se înregistrează în jur de 14-15 cazuri, majoritatea în rândul copiilor. Dinamica este în creştere din considerentul că s-au îmbunătăţit capacităţile de testare şi de laborator.
Meningita poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului anti-meningococic. Însă, în prezent, în Republica Moldova acesta nu este introdus în programul naţional de vaccinare.
VEACESLAV GUŢU, director adjunct ANSP: La moment se analizează fezabilitatea introducerii unui vaccin împotriva acestei infecţii. Menţionez că acest vaccin este unul foarte scump în Europa şi de aceea suntem în proces de analizare a grupurilor de risc, a persoanelor care urmează a fi vaccinate.
Potrivit medicilor, starea de sănătate a pacientului se poate deteriora galopant. Din acest motiv, oamenii sunt îndemnaţi să se adreseze de urgenţă unui specialist. Febra înaltă, cefaleea, stările de greaţă şi de vomă, convulsiile, iritaţiile sau erupţiile cutanete – sunt câteva dintre semnele meningitei.