Amniocenteza, test prenatal efectuat acum și la Medpark

Maternitatea Medpark este singurul centru privat din țară capabil să ofere viitoarelor mame cea mai largă paletă de servicii medicale care vizează toate cele trei perioade: prenatal, sarcină/naștere și postnatal.

Evoto

Lista procedurilor medicale este completată de Amniocenteza – un test prenatal care permite dobândirea mai multor informații genetice despre sănătatea fătului atunci când există suspecție pentru sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 sau alte anomalii cromozomiale . În așa fel, Maternitatea Medpark devine singura maternitatea privată din țară în care poate fi realizată procedura medicală. Până acum, acest test se efectua doar în cadrul Centrului perinatal de nivel III.

Ce este Amniocenteza?

Un test prenatal invaziv care se realizează cu ajutorul unui ac lung și subțire. Sub ghidaj ecografic, acest act pătrunde prin abdomenul mamei și ajunge în cavitatea amniotică de unde se extrage lichidul amniotic pentru a fi transmis la laborator.

Sună dureros însă nu este cum pare la prima citire a informației de mai sus.

Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în Medicina Materno-Fetală: „Amniocenteza, tehnic vorbind este o procedură simplă atunci când ești antrenat să o faci, când deții intrumentariul potrivit, ai colegi pregătiți și posezi cunoștințele necesare. În primă etapă, femeile care ajung să treacă prin acest test vin speriate de durerea care o pot simți pentru că știu că procedura se realizează fără anestezie locală. Dar, rămân surprinse să constate că de fapt, Amniocenteza nu este te demut și nu este dureroasă.”

Sergiu Pleșca, medic ecografist: „Siguranța viitoarei mame și a bebelușului este o prioritate majoră. Imediat după Amniocenteză se face o ecografie pentru a vizualiza starea de bine a fătului, a placentei, pentru a ne asigura că lipsește o eventuală hemoragie. Iar, la o săptămână după procedură, viitoarea mamă va reveni pentru un control ecografic repetat.” 

Cum are loc procedura?

Pe parcursul investigație, alături de viitoarea mamă vor fi cel puțin doi specialiști: Dr. Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în medicina materno-fetală și Dr. Sergiu Pleșca, medic ecografist.
Femeia va sta culcată, iar în acest timp, cu ajutorul ultrasonografiei va fi identificat locul puncției. Asta se decide în acea clipă, în funcție de poziția pe care a luat-o fătul. În așa fel se evită leziunea bebelușului din burtică. După colectare, proba este transmisă către un Laborator extern, din afara țării, iar rezultatul vine în mediu timp de 2 săptămâni.
În ziua Amniocentezei, echipa medicală va sugera viitoarei mămici să se odihnească și să nu depună efort pe parcursul zilei.

Corina Cardaniuc, manager obstetrică-ginecologie, specialist în Medicina Materno-Fetală: „În momentul în care înțelegem că este necesară Amniocenteza discutăm cu pacienta despre risc versus beneficii. Acest test va fi efectuat doar unei femei din grup cu risc înalt. De exemplu, de curând, prin această investigație a trecut o pacientă, aflată în 17 săptămâni de sarcină, care s-a prezentat la cabinet cu rezultate deterioarate ale unui dublu test.”

Când este necesară Amniocenteza?

Realizarea acestui test genetic prenatal se discută atunci când:

 • Rezultatele unui Dublu Test (test de sânge obligatoriu efectuat în primul trimestru, până la 12 săptămâni) sunt patologice
 • Există criterii ecografice sugestive pentru patologii genetice/cromozomiale
 • În familie sunt copii născuți cu afecțiuni genetice/cromozomiale

Investigația poate fi făcută de la 16 săptămâni de sarcină. Riscul unui avort spontan de pe urma procedurii este de sub 1%.

De ce Maternitatea Medpark?

În cadrul Maternității Medpark ne angajăm să oferim viitorilor părinți cele mai avansate tehnologii și servicii medicale de înaltă calitate. Amniocenteză este doar unul dintre numeroasele servicii pe care le punem la dispoziția pacienților noștri pentru că suntem convinși că fiecare experiență este unică în felul, iar misiunea noastră este de a asigura o sarcină și o naștere în cele mai sigure condiții.

Află mai mult despre monitorizarea sarcinii și nașterea la Medpark pe Maternitatea Medpark sau contactează-ne la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Servicii de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, din 1 iunie

Ministerul Sănătății anunță, în premieră, despre crearea Serviciului de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar, care va fi funcțional începând cu 1 iunie curent.

Serviciul va acorda asistență stomatologică gratuită copiilor în cadrul Institutului Mamei și Copilului, Clinica „Emilian Coțaga”, iar adulților – în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Acesta va fi dotat cu toate resursele necesare pentru ca persoanele cu nevoi speciale să beneficieze de îngrijiri medicale de înaltă calitate.Implementăm politici eficiente pentru toți cetățenii și ne asigurăm astfel că nimeni nu este lăsat în urmă în ceea ce privește accesul la îngrijirea sănătății.

Uleiul de armurariu face minuni la ficat

Uleiul de armurariu, cunoscut și sub denumirea de ulei de ciulin de lapte, este extras din semințele plantei de armurariu. Acest ulei are o serie de beneficii pentru sănătate datorită compușilor săi activi, în special silimarina, un complex de flavonolignani.

Iată câteva dintre beneficiile principale ale uleiului de armurariu:

 1. Protecție hepatică:
  • Detoxifierea ficatului: Silimarina ajută la protejarea ficatului de toxine și poate promova regenerarea celulară hepatică, făcându-l util în tratarea afecțiunilor hepatice precum hepatita și ciroza.
  • Reducerea inflamației: Are proprietăți antiinflamatorii care pot contribui la reducerea inflamației ficatului.
 2. Antioxidant puternic:
  • Lupta împotriva radicalilor liberi: Silimarina are proprietăți antioxidante puternice care protejează celulele de stresul oxidativ și de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
 3. Suport pentru sănătatea pielii:
  • Efecte anti-îmbătrânire: Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale uleiului pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
  • Hidratare și regenerare: Poate fi utilizat topic pentru hidratarea pielii și pentru a sprijini regenerarea celulară, ajutând la vindecarea rănilor și a iritațiilor.
 4. Suport pentru sistemul imunitar:
  • Îmbunătățirea răspunsului imun: Consumul de ulei de armurariu poate stimula sistemul imunitar datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.
 5. Sănătatea cardiovasculară:
  • Reducerea colesterolului: Unele studii sugerează că uleiul de armurariu poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), contribuind la sănătatea inimii.
  • Protecția vaselor de sânge: Proprietățile antioxidante pot ajuta la menținerea sănătății vaselor de sânge.
 6. Suport digestiv:
  • Stimularea producției de bilă: Uleiul de armurariu poate ajuta la stimularea producției de bilă, facilitând digestia și absorbția grăsimilor.

Cum să folosești uleiul de armurariu

 • Intern: Poate fi consumat ca supliment alimentar. Doza recomandată variază, așa că este bine să urmezi instrucțiunile de pe etichetă sau să consulți un specialist.
 • Extern: Poate fi aplicat direct pe piele pentru a trata diverse afecțiuni cutanate sau pentru hidratare.

Precauții

 • Consultați un medic: Înainte de a începe orice supliment nou, este recomandat să discuți cu un medic, mai ales dacă ai afecțiuni hepatice, cardiovasculare sau alte probleme de sănătate.
 • Alergii: Asigură-te că nu ești alergic la armurariu înainte de a utiliza uleiul, atât intern cât și extern.

Uleiul de armurariu poate fi un supliment valoros pentru susținerea sănătății ficatului, a pielii și a sistemului cardiovascular, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Cum să gestionezi căderea părului în primăvară: Cauze și Soluții

Primăvara este anotimpul renasterii, dar pentru mulți oameni, este și momentul în care se confruntă cu căderea părului. Este un fenomen comun și, deși poate fi frustrant, există mai multe modalități de a gestiona și chiar de a preveni acest lucru. În acest articol, vom explora cauzele căderii părului în primăvară și ce poți face pentru a-ți menține părul sănătos și plin de viață.

Cauzele Căderii Părului în Primăvară

 1. Schimbările Sezoniere: Tranzitia de la sezonul rece la cel cald poate afecta ciclul de creștere a părului, determinând o cădere accentuată.
 2. Deficiențele Nutriționale: Uneori, dieta noastră poate fi lipsită de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele, care sunt vitale pentru sănătatea părului.
 3. Stresul: Atât stresul fizic, cât și cel emoțional pot contribui la căderea părului. Primăvara este adesea o perioadă aglomerată și stresantă pentru mulți oameni.
 4. Expunerea la Soare și Vânt: Soarele puternic și vântul uscat pot deshidrata părul și scalpul, slăbind firul de păr și determinând căderea acestuia.
 5. Utilizarea Excesivă a Produselor pentru Păr: Folosirea excesivă a produselor de styling, precum și expunerea excesivă la căldură (de exemplu, folosirea frecventă a uscătorului de păr sau a plăcii de îndreptat) poate deteriora părul și provoca căderea acestuia.

Cum să gestionezi Căderea Părului în Primăvară

 1. Menține o Dietă Sănătoasă: Asigură-te că dieta ta include o varietate de alimente bogate în proteine, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului, cum ar fi vitamina A, C, E, biotina, zincul și fierul.
 2. Evită Stresul: Încearcă să găsești modalități de a gestiona și a reduce stresul în viața ta, prin meditație, exerciții de respirație sau activități care îți aduc bucurie și relaxare.
 3. Protejează-ți Părul de Elementele Externe: Poartă un șapcă sau un fular pentru a-ți proteja părul de razele UV nocive și de vântul uscat. Folosește produse de protecție termică înainte de a aplica căldură pe păr.
 4. Alege Produse de Îngrijire Blânde: Evită produsele de styling dure și folosește șampoane și balsamuri delicate, fără săruri și substanțe chimice agresive.
 5. Consulă un Specialist: Dacă observi că căderea părului persistă sau este severă, consultă un dermatolog sau un specialist în sănătatea părului pentru evaluare și recomandări suplimentare.

Primăvara este momentul perfect pentru a-ți revitaliza rutina de îngrijire a părului și a lua măsuri pentru a preveni căderea acestuia. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea factorilor de stres și îngrijirea adecvată a părului, poți să-ți menții părul sănătos și plin de viață în timpul acestui sezon frumos.

Există numeroase tratamente naturiste eficiente împotriva căderii părului, care pot ajuta la întărirea firului de păr, stimularea creșterii și menținerea sănătății scalpului. Iată câteva opțiuni naturale care pot fi utile:

1. Ulei de Cocos

 • Beneficii: Uleiul de cocos este bogat în acizi grași și nutrienți care hrănesc și hidratează părul și scalpul.
 • Cum se folosește: Masează ulei de cocos în scalp și pe lungimea părului și lasă-l să acționeze timp de cel puțin 30 de minute sau peste noapte înainte de a-l clăti cu șampon.
 • Frecvență: Poți aplica acest tratament o dată sau de două ori pe săptămână.

2. Ulei de Ricin

 • Beneficii: Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a creșterii părului și de întărire a rădăcinilor.
 • Cum se folosește: Masează ulei de ricin în scalp și lasă-l să acționeze timp de cel puțin o oră înainte de a-l clăti cu șampon.
 • Frecvență: Aplică acest tratament de 2-3 ori pe săptămână pentru rezultate optime.

3. Infuzie de Plante

 • Beneficii: Plantele precum rozmarinul, urzica, gălbenelele sau coada-calului au proprietăți care stimulează circulația sângelui în scalp și contribuie la sănătatea părului.
 • Cum se folosește: Fierbe plantele în apă timp de aproximativ 30 de minute pentru a face o infuzie, apoi strecoară și aplică lichidul pe scalpul curat, masând ușor.
 • Frecvență: Poți folosi această infuzie de 2-3 ori pe săptămână ca clătire finală după șamponare.

4. Masca cu Ou

 • Beneficii: Ouăle sunt bogate în proteine și nutrienți care hrănesc părul și contribuie la fortificarea acestuia.
 • Cum se folosește: Bate un ou și aplică-l pe părul umed, lăsându-l să acționeze timp de aproximativ 20-30 de minute înainte de a-l clăti cu apă călduță.
 • Frecvență: Poți aplica această mască o dată pe săptămână.

5. Masajul Scalpului

 • Beneficii: Masajul scalpului stimulează circulația sângelui și poate ajuta la întărirea rădăcinilor părului.
 • Cum se folosește: Masează scalpul cu vârful degetelor în mișcări circulare ușoare timp de 5-10 minute înainte de a te spăla pe cap.
 • Frecvență: Poți face acest masaj de fiecare dată când îți speli părul.

6. Apa de Oțet de Mere

 • Beneficii: Apa de oțet de mere echilibrează pH-ul scalpului și elimină impuritățile, ajutând la sănătatea și strălucirea părului.
 • Cum se folosește: Diluează oțetul de mere cu apă în proporție de 1:1 și clătește părul cu această soluție după ce te-ai spălat pe cap.
 • Frecvență: Poți folosi această clătire de 1-2 ori pe săptămână.

Este important să fii consecvent în aplicarea tratamentelor naturale împotriva căderii părului și să ai răbdare, deoarece rezultatele pot apărea treptat în timp. Dacă observi o cădere severă a părului sau alte probleme persistente, este recomandat să consulți un dermatolog sau un specialist în sănătatea părului pentru evaluare și tratament adecvat.

Lacăte pe la porți și gospodării fără stăpân! Recensământul dezvăluie o situație tristă a satelor din R. Moldova
Articolul anterior
Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează
Articolul următor