Lacăte pe la porți și gospodării fără stăpân! Recensământul dezvăluie o situație tristă a satelor din R. Moldova

Lacăte la porţi şi case fără stăpân. E tabloul pe care-l găsesc, în această perioadă, recenzorii care numără populaţia din satele Republicii Moldova. Migrarea masivă din ultimii ani o observăm chiar şi în localităţi care au propriile primării, iar satele mai mici ajung să aibă chiar şi câteva zeci de locuitori, scrie tvrmoldova.md.

Elena Damaschin este recenzor în satul Călimăneşti din raionul Nisporeni. Născută aici, ştie practic fiecare gospodărie şi consătean.

ELENA DAMASCHIN, recenzor, satul Călimăneşti: Harta îmi arată că aici există o gospodărie, însă nu am găsit pe nimeni acasă. A fost o bunicuţă, dar a decedat cu câţiva ani în urmă şi în acest moment aici nu locuieşte nimeni. În următoarea casă la fel, nu este nimeni… dar oricum, vin copiii, duc cont că e casa părintească şi au grijă să nu se demoleze.

În jur de 530 de locuitori. Atâţia au mai rămas la casele părinteşti. În 2014, aici trăiau peste 800 de oameni. Iar recensământul din 2004 arată că în sat locuiau mai bine de 1000 de persoane.

„S-au împuţinat… într-adevăr s-au împuţinat. În mahalaua asta, erau vreo 47 de copii… dar dintre ei, cei care erau când erau şi fetele mele, poate au rămas vreo patru-cinci. Nivelul de trai eu aş zice că e bun. Dacă munceşti, ai, nu munceşti – nu ai. Dumnezeu îţi dă, dar în pod nu-ţi pune.”

Într-o situaţie similară sunt şi alte localităţi din raion. Deşi au propriile primării, ceea ce ar însemna o populaţie de cel puţin 1500 de oameni, cum ar fi în satele Bărboieni şi Vînători, acum zece ani, aici erau sub 1000 de persoane.

SATE CU MAI PUŢIN DE 1000 DE OAMENI, CONFORM RPL 2014 Bărboieni 815 Călimănești 819 Vînători 919 Bolțun 936

În satele mai mici e şi mai multă linişte.

LILIA CIBOTARU, recenzor, comuna Şişcani: Ne aflăm în satul Drojdieni, din raionul Nisporeni, pe o stradă unde din numărul total de locuinţe, mai puţin de jumătate sunt locuite. Ca să fac o comparaţie cu recensământul precedent, din 2014, atunci toate casele erau locuite.

Deşi harta îi arată că va avea de recenzat în jur de 150 de gospodării în satul Drojdieni din comuna Şişcani, Lilia Cibotaru spune că a găsit unele străzi altfel decât acum zece ani.

LILIA CIBOTARU, recenzor, comuna Şişcani: În majoritatea caselor, cel puţin o persoană este plecată peste hotare, dar sunt şi multe locuinţe care au devenit sezoniere. Persoanele sunt duse peste hotare.

Chiar şi unii bătrâni se gândesc să se mute din sat.

„Peste hotare poate nu, dar la fecior, la Chişinău, da. Cine să te ajute?! Căci sunt plecaţi nu 50%, dar 80%, nu găseşti pe nimeni, nici pe drum, nici… nimic. Sunt vreo câteva case aici unde nu e nimeni. Unde un pic buruianul e crescut în grădină, gata, asta e casă părăsită.Foarte greu pentru cei care au investit la stat. Dar drumurile iată am pus eu bani pentru toată mahalaua şi care ne-a dat şi care nu ne-a dat.

„Vreo câţiva bătrâni am rămas aici. Dacă ne mai ducem şi noi, păi… Sunt case care nu sunt locuite, dar totuşi vin copiii. Ca şi copiii mei. Cât eu voi fi în viaţă, ei o să vină la casa asta. Şi mai apoi cred că tot. – De câte ori vă vizitează? – Care şi cum… Am care… şi mai mult de doi ani nu m-a vizitat.”

„Schimbări sunt, pentru că au migrat mulţi, mulţi au plecat peste hotare. Şi acum sunt foarte puţini, mai mult oameni în vârstă. Oamenii pleacă peste hotare şi vin şi investesc pentru ca să îmbunătăţească nivelul de trai.”

Până acum au fost recenzate peste 400 de mii de persoane şi 290 de mii de locuinţe. Numărul exact al locuitorilor din Republica Moldova va fi cunoscut şi făcut public în decembrie 2025.

Țara în care din ce în ce mai mulți adulți poartă scutece. Care este explicația

Incontinența urinară afectează tot mai multe persoane din Marea Britanie, iar cererea de produse este în creștere.

Potrivit publicației citate, incontinența urinară afectează două din cinci persoane din Marea Britanie, iar cererea de produse continuă să fie în creștere. 

„Marea Britanie nu este, însă, singura țară unde cresc vânzările de scutece. Clienții din SUA reprezintă o treime din cheltuielile mondiale pentru produse pentru incontinență. Vânzările cresc, însă, cel mai rapid în Asia, în special în China, India, Coreea de Sud, Taiwan și Japonia”, scrie publicația citată.

De exemplu, producătorul japonez Oji Holdings a anunțat, recent, că trece de la fabricarea scutecelor pentru copii la scutece pentru adulți din cauza modificării cererii mari. 

Cu toate acestea, medicii susțin că incontinența nu este o boală, ci un simptom al altor probleme de sănătate, cum ar fi: leziuni ale vezicii urinare, ale intestinului. De asemenea, ar putea fi atribuită unor probleme neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza, precum și efectelor secundare ale anumitor medicamente. 

La bărbați, incontinența urinară devine mai frecventă la o vârstă mai înaintată – aproximativ unul din zece bărbați de peste 65 de ani suferă de această afecțiune. De obicei, ca urmare a unei prostate mărite sau a tratamentului pentru cancerul de prostată.

Inconteneța urinară este o afecțiune de cinci ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

Problemele de greutate reprezintă o altă amenințare. Concret, greutatea în plus și grăsimile corporale pun presiune asupra vezicii urinare și a masei musculare de susținere a acesteia; la fel și înaintarea în vârstă.

National Health Service-NHS England spune că două treimi dintre rezidenții căminelor de bătrâni suferă de incontinență urinară. Cu toate acestea, reprezentanții NHS susțin că incontinența este în mod normal tratabilă.

Serviciul de sănătate cheltuiește deja aproximativ 80 de milioane de lire sterline pe 12 luni pe scutece pentru incontinență. Prin urmare, utilizarea acestora trebuie să fie menținută la un nivel minim, iar „remedierea [incontinenței] ar trebui să fie în orice moment alegerea populară”.  

Potrivit recomandărilor NHS, persoanele care se confruntă cu incontinența trebuie să fie evaluate de angajați specializați pentru a exclude orice probleme grave de bază și/sau să aibă o evaluare a medicamentelor. 

Totuși, un motiv care determină vânzările brute de produse pentru incontinență la adulți este lista lungă de așteptare a pacienților care așteptă să fie consultați de specialiști.

În prezent, numai în Anglia există peste 400.000 de persoane pe lista de așteptare pentru urologie, iar bolnavii sunt obligați să cumpere produse pentru incontinență în timp ce așteaptă să fie văzuți de un medic.

Prinţesa de Wales face progrese. A venit cu mesaj pozitiv, dar însoțit de prudență

Prințesa de Wales spune că face „progrese” în tratamentul contra cancerului. Sâmbătă chiar a participat la Trooping the Colour. A fost prima apariție publică din acest an a lui Kate Middleton după diagnostic și operația abdominală din ianuarie. Dar, într-un mesaj personal, Catherine spune că tratamentul ei este încă în curs și va continua câteva luni.

Încă nu am ieșit din impas”, spune prințesa.

Aceasta este cea mai importantă actualizare a stării de sănătate a lui Catherine de când a dezvăluit în martie că are cancer, într-o declarație scrisă cu propriile cuvinte.

Aceasta este însoțită de o nouă fotografie a prințesei, realizată de fotograful Matt Porteous, care o arată în apropierea casei sale din Windsor. Însă mesajul pozitiv este însoțit de prudență.

„Așa cum știe oricine trece prin chimioterapie, există zile bune și zile rele„, spune ea.

„În acele zile rele te simți slab, obosit și trebuie să cedezi în fața corpului tău care se odihnește. Dar în zilele bune, când te simți mai puternic, vrei să profiți la maximum de faptul că te simți bine”, spune prințesa.

Învăț cum să am răbdare, mai ales cu incertitudinea. Luând fiecare zi așa cum vine, ascultându-mi corpul și permițându-mi să îmi iau acest timp atât de necesar pentru a mă vindeca.”

De asemenea, prințesa și-a exprimat mulțumirile pentru mesajele de susținere din partea publicului în timpul bolii sale, spunând că a fost „spulberată” de încurajări.

„A făcut cu adevărat o diferență enormă pentru William și pentru mine și ne-a ajutat pe amândoi să trecem peste unele dintre momentele mai grele”, se arată în mesajul prințesei.

Prințesa Kate Middleton a început să lucreze de acasă și se așteaptă să participe la unele evenimente în timpul verii, dar Palatul Kensington a subliniat că nu este vorba de o revenire completă și că planurile ar putea fi schimbate în scurt timp.

Laptopul, interzis în cafenele! Patronii limitează ocuparea meselor pentru clienții care stau mult și consumă puțin

Laptopul, interzis în cafenele! E o regulă la care aderă tot mai mulți administratori de cafenele din România, exasperați de clienții care ocupă mesele cu orele și consumă puțin.

Aceștia interzic sau limitează accesul celor care lucrează de la distanță pe calculator.

Această schimbare vine și ca o reacție la creșterea numărului de nomazi digitali și de liber profesioniști. Angajații, în special cei cu un job mai cretiv, aleg să lucreze într-un mediu aparte, diferit de cel de la birou sau de propia casă.

Patronii de cafenele interzic accesul clienților cu laptopul

Deși subiectul a născut controverse, această tendință a fost observată în toate capitalele europene unde, la fel, au apărut interdicții. În Spania, de exemplu, barurile și cafenelele din Valencia și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care uită să plece. Aceștia nu au voie deloc să lucreze în astfel de spații.

În România, Cluj-Napoca a fost orașul care ar fi dat tonul la noi, deocamdată doar în weekend, iar oamenii s-au obșnuit cu regula de a nu sta la masă cu laptopul în față. Proprietarii refuză să mai accepte ca un client să stea câte 4-5 ore la o cafea și să nu cumpere nimic în rest.

Este o tendință observată și în București, unde există deja cafenele care nu permit deloc utilizarea laptopurilor în incintă.

„Sunt cafenele care au adoptat acest lucru încă de când s-au deschis. O cafenea mică trebuie să rotească mesele în așa fel încât să aibă un anumit nivel al încasărilor pentru a-și plăti chiriile, materiile prime, angajații.

Dar există și alte cafenele mai mari care au adoptat acest lucru și poate fi și din alt motiv. Când mergi la cafenea mergi să socializezi, să te relaxezi, până la urmă, nu să lucrezi”, a explicat Radu Tănase, director executiv HORECA.

sursa

Doliu în familia Snegur: Fiul primului președinte al R. Moldova a decedat, la jumătate de an după tatăl său
Articolul anterior
Amniocenteza, test prenatal efectuat acum și la Medpark
Articolul următor