Noua tulpină a coronavirusului, numită Omicron, încă nu a ajuns în țara noastră. Anunțul a fost făcut de ANSP, care a menționat că, deocamdată, nu există niciun caz suspect de infectare cu varianta sud-africană.
Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, deşi avem laborator de depistare a tulpinilor, acesta nu va fi funcţional prea curând, iar probele suspecte vor fi expediate la un laborator din Germania.
Asta pentru că tehnica donată de OMS ţării noastre nu este prevăzută cu reactive pentru secvenţiere. După ce acestea vor ajunge în țară, specialiştii moldoveni vor fi instruiţi cum să le folosească. Potrivit Ministerului Sănătăţii, laboratorul ar putea deveni funcţional până la mijlocul lunii decembrie.
„Deocamdată întrebările cheie pe care ni le punem toţi este dacă această nouă tulpină este mai agresivă, mai transmisibilă, dacă vaccinurile de care dispunem sunt eficiente şi la această tulpină.”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii.
Deocamdată, moldovenii testați pozitiv la noul coronavirus la întoarcere din ţările în care au fost confirmate cazuri de Omicron vor fi testaţi obligatoriu şi la prezenţa unei tulpini străine.
„Primul pas este testare PCR, apoi testăm această probă în kituri care ne permite să depistăm unele variante cunoscute deja, dacă cele rezultate nu se vor încadra în variantele cunoscute atunci vor fi catalogate ca suspecte la o tulpină nouă.”, a declarat Ala Halacu, şef labortor ANSP.
Responsabilii din Sănătate susţin că vor începe să testeze moldovenii suspecţi la noul coronavirus preponderent prin testele PCR şi mai puţin cu cele rapide, din cauză că infectarea cu Omicron poate genera un rezultat fals negativ la testul antigen. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toţi cei care se întorc din cele opt state africane afectate de noua variantă vor fi plasaţi în carantină pentru două săptămâni.
sursa: www.publika.md