Persoanele sănătoase care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 o pot face fără restricţii, potrivit ANSP. Cei care suferă de boli grave, trebuie să consulte medicul de familie înainte de administrarea serului.
”Noi nu avem un protocol de trecere a investigațiilor înainte de vaccinare, persoanele sănătoase nu sunt investigate înainte de vaccinare. Alte teste, analize înainte de vaccinare nu sunt recomandate de OMS și nu sunt descrise nicăieri în niciun protocol”.
Alexei Ceban, membru al Grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, susţine că se pot vaccina şi femeile care alăptează.
„Investigaţiile înainte de vaccinare nu se fac. Careva investigaţii de sânge, testarea la anticorpi nu se face. Nu există o contraindicație nici pentru mamele care alăptează, trebuie discutată cu medicul de familie în privinţa vaccinării. Autorităţile internaţionale recomandă pentru femeile care alăptează vaccinarea. Pentru femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile clinice şi nu avem date concrete.”
Persoanele cu boli asociate, în special cele trecute de 60 de ani, ar trebui să facă investigaţii medicale înainte de prima doză de vaccin.
”Pacienții cu diabet zaharat, insuficiență renală sau cardiacă ar trebui să facă un control medical de vaccinare. Și anume efectuarea indicilor de laborator și fizicali, sunt consultați înainte de vaccin și dacă medicul observă devieri, atunci pacientul este tratat, apoi îi va fi recomandată administrarea vaccinului propriu-zis.”
Cei care au avut forme medii sau grave de COVID-19, trebuie să administreze serul după 90 de zile de la încheierea tratamentului. Iar persoanele aflate in carantină sau care au simptome de COVID-19, ar trebui să amâne vaccinarea.
sursa: www.publika.md