Laboratorul medical Alfa Diagnostica anunță începerea testării pacienților pentru prezența anticorpilor către SARS-CoV-2 (COVID-19) prin metoda imunologică. Va fi apreciată prezența a două clase principale de anticorpii – IgM și IgG.
Subiectul anticorpilor SARS-CoV-2 este extrem de discutat și actual. Sunt multe întrebări, la o bună parte din care, este dificil sau chiar imposibil de răspuns, datorită perioadei de timp destul de scurte care a trecut de la începutul pandemiei.Dar dacă sumăm opiniile personalităților de știință cu renume, la nivel mondial, atunci determinarea anticorpilor ar trebui considerată utilă și promițătoare.
Se mai numesc de fază acută, care pot fi detectati deja la câteva zile de la debutul simptomelor. Detectarea lor aleatorie (chiar și în absența simptomelor) indică multiplicarea activă (replicarea) virusului la momentul dat (chiar dacă rezultatele analizei PCR sunt negative). După aproximativ 2 săptămâni, IgM dispar din fluxul sanguin.
Anume acești anticorpi sunt astăzi în centrul atenției, nu doar a comunității științifice mondiale, ci și a multor oameni, din cauza că pe presupusele lor proprietăți protectoare se pun mari speranțe. IgG apare în sânge la aproximativ 2 săptămâni de la primele simptome, iar detectarea lor (cu sau fără IgM) indică faptul că a avut loc contactul cu virusul. Durata circulației IgG în sânge nu este cunoscută astăzi din motive obiective.
Prin definiție, IgG-urile trebuie să ofere imunitate sau protecție la contactul repetat cu SARS-CoV-2. Adică, teoretic, persoanele cu IgG sunt imune, ceea ce înseamnă că se pot întoarce la o “viață normală” și la muncă. Însă, în ce măsură și pentru cât timp acești anticorpi protejează într-adevăr o persoană, va arăta doar timpul și cercetările științifice suplimentare.
Dificultăți în alegere
Având în vedere cererea uriașă de teste pentru determinarea anticorpilor, cel puțin 300 de producători din lume sunt implicați în producția test-sistemelor (reagenți), în regim accelerat.
Se oferă diferite opțiuni: teste rapide bazate pe tehnologia imunocromatografică (IC), ale căror rezultate pot fi obținute în decurs de 10-15 minute și teste bazate pe tehnologia imunoenzimatică (ELISA), ale căror rezultate pot fi obținute în 1 sau mai multe zile. Metoda ELISA are mai multe avantaje față de metoda IC.
Sistemele de testare propuse diferă foarte mult în funcție de caracteristicile diagnostice și nu doar: spectrul anticorpilor detectați (M, A, G), sensibilitatea și specificitatea, corelarea cu rezultatele PCR (indicator nou), baza de dovezi (numărul de pacienți examinați utilizând aceste sisteme de testare), statut de reglementare (CE, FDA, IVD, RUO), preț.
Dar, potrivit oamenilor de știință cu renume, doar câțiva producători au reușit să creeze produse cu adevărat de înaltă calitate, care să corespundă realităților actuale.
Cum au ales la Alfa Diagnostica
Analizând majoritatea ofertelor, Alfa Diagnostica a ales mai mulți producători de test-sisteme din Germania și Spania. De ce?
În primul rând, test-sistemele selectate sunt permise (validate) pentru utilizare clinică, adică pentru examinarea pacienților (certificat IVD), precum și, sunt aprobate pentru utilizare în țările UE (certificat CE).
În al doilea rând, precizia înaltă a sistemelor de testare a fost confirmată de către producător prin studiile efectuate pe grupuri mari de pacienți cu COVID-19, și în mod special, a fost dovedită o corelație excelentă cu rezultatele PCR (detectarea directă a virusului în frotiurile nasofaringiene).
În al treilea rând, test-sistemele demonstrează caracteristici diagnostice excelente:
Sensibilitatea clinică este> 98% – procentul de pacienți cu COVID-19 la care sistemul de testare detectează anticorpi. Specificitatea clinică este> 98% – procentul de persoane fără COVID-19 pentru care sistemul de testare nu detectează anticorpi.
Astfel de caracteristici au fost obținute datorită utilizarii de antigeni recombinați înalt specifici, care permit obținerea unei sensibilități ridicate, evitând reacțiile încrucișate cu alte tulpini de coronavirus precum și cu alți agenți patogeni respiratori comuni.
Astfel, cercetarea anticorpilor îmbunătățește calitatea diagnosticului de COVID-19, în special la pacienții cu PCR-negativ, identifică persoanele cu imunitate, ajută la analiza situației epidemiologice, accelerează procesul de creare a unui vaccin eficient și servește ca bază pentru crearea unui „pașaport imunologic de sănătate”.
AFLAȚI MAI MULTE DESPRE TESTARE:
ÎN CHIȘINĂU
A da analize:
str. N.Testemițanu, 21, oficiul medical echipat, ce corespunde normelor de protecție, sectorul Botanica (022 82 44 44, 078 55 44 44).
str. Alecu Russo, 15, oficiul medical echipat, ce corespunde normelor de protecție, sectorul Râșcani (022 909 104).
Pentru organizații:
primim cereri colective – 069105221 (Dr. Mereuța Alexandru).
ÎN BĂLȚI
A da analize:
str. Decebal, 126/4, oficiul medical echipat, ce corespunde normelor de protecție (0231 81 777).
Pentru organizații:
primim cereri colective – 068686193 (Dr. Russu Oleg).