„Vreau să vă spun că pentru mine a fost o suferinţă foarte grea, şi moral, şi spiritual, şi fizic”. Aşa a început să povestească Eugenia Cucu, medicul şi pacientul care s-a vindecat de Coronavirus, istoria prin care a trecut atunci când aflat că este infectată.
Lucrează de 30 de ani asistent medical în secţia Terapie intensivă, chirurgie aseptică de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. A suferit de această boală în luna martie, infectându-se în timp ce asista la intubarea primei paciente din ţara noastră. Eugenia Cucu este protagonista rubricii „Eroii care înving” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Cristina Popescu.
„La prima pacientă am avut ocazia să fiu parte din echipa care a avut de lucrat cu acest virus”, spune Eugenia Cucu.
Asistenta medicală spune că s-a echipat corespunzător, deşi COVID-19 era pentru medicii din Republica Moldova o nouă experienţă.
„Noi am avut tot echipamentul corespunzător, dar totuşi, după testare, am aflat că sunt infectată. Am avut simptome pe care niciodată în viaţă nu le-am simţit. Am avut dureri foarte puternice musculare, dureri mari de cap, vomă, apare diareea, psihologic eşti alarmat. Ceea ce am simţit pe pielea mea, vreau să vă spun că nu este atât de uşor”, a afirmat asistenta medicală.
Între timp, neştiind că poartă acest virus, Eugenia Cucu s-a întâlnit cu rudele, prietenii. Din nefericire, cu virusul COVID-19 s-a infectat şi mama sa în vârstă de 79 de ani.
„O suferinţă foarte mare a fost pentru mine când am aflat că mama mea e infectată. Dacă eu am făcut şi pneumonie bilaterală, mama a avut doar bronşită. Am fost foarte îngrijorată”, a mărturisit femeia.
După lungi tratamente, izolare şi respectarea strictă a normelor, Eugenia Cucu a ieşit învingătoare din această luptă.
„Am respectat foarte strict tratamentul. Este foarte greu să aştepţi cu lacrimi acel rezultat negativ, care ştii că e şansa să te întorci acasă”, a subliniat asistenta.
Chinurile la care a fost supusă nu au oprit-o pe Eugenia Cucu să se întoarcă la muncă, după ce s-a vindecat. Astăzi, pet timp de caniculă, Eugenia continuă să lucreze echipată în combinezonul în care se sufocă, dar rezistă pentru că ştie că nu are cine.
„După toate greutăţile astea, copiii şi rudele, toţi mi-au spus: lasă serviciul ăsta, nu te mai întoarce. M-am liniştit, apoi m-am gândit: dacă nu eu, atunci cine”, a povestit ea.
Celor care nu cred că există acest virus, Eugenia Cucu le doreşte sănătate, să nu ajungă şi să nu înţeleagă ce înseamnă această infecţie. Virusul a schimbat-o pe Eugenia, atât profesional, cât şi ca pacient.
„Virusul acesta ne-a făcut să ne uităm altfel la viaţă, la pacient, la diagnoză”, a spus Eugenia Cucu.
După această istorie împărtăşită, speră să fim mai responsabili şi să nu ne fie greu să folosim masca, mănuşile şi dezinfectantul.
„Nu e atât de greu de a purta o mască, noi o purtăm 24 de ore şi e real. În încăperi, în stradă, în transportul public purtaţi masca. Dacă avem şansa de a purta mănuşile, purtaţi-le, avem şansa de a dezinfecta mâinile. În schimb, să ştiţi că aţi făcut corect şi v-aţi păstrat sănătatea”, a accentuat Eugenia Cucu.