Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 cazuri pozitive de rabie, confirmate virusologic.
În primul caz, rabia a fost confirmată la o bovină din raionul Hîncești, satul Cărpineni. În cel de-al doilea caz, virusul a fost depistat la un câine din orașul Edineț.
De asemenea, a fost depistat un caz pozitiv de pestă porcină africană, la porci domestici în raionul Cahul, satul Manta.
Rabia, sau turbarea, este o boală cu transmitere de la animale la om, prin contactul direct cu saliva infectată a acestora. Virusul afectează creierul şi măduva spinării, iar medicii avertizează că boala are un potenţial înalt de mortalitate.
Animalele elimină virusul prin salivă cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii, de aceea e posibil ca animalul infectat să transmită virusul chiar dacă pare perfect sănătos. Turbarea are o evoluţie dramatică, cu sfârşit mortal, tulburări nervoase grave, manifestate prin hiperexcitaţie, agresivitate, paralizie şi moarte, dacă nu se iau măsuri din timp sau imediate. Doctorii mai spun că atunci când apar simptomele vizibile ale bolii, după 4-6 săptămâni de la muşcătură, rabia este aproape întotdeauna mortală.
Dacă ai fost muşcat de un câine ori un alt animal sălbatic, spală imediat, profund şi viguros, muşcătura sau zgârietura, cu multă apă şi săpun, apoi dezinfectează şi mergi la doctor.