Peste 100 de cazuri de dizenterie au fost înregistrate în Capitală, de la începutul lui septembrie. Potrivit datelor Direcției Sănătate, anul trecut, în această perioadă nu a fost niciun caz. Specialiștii spun că cei mai afectați sunt copiii.
„A fost convocat Consiliul Medical al Direcției Generale, unde cu instituțiile medicale publice care iau la control, sunt preveniți să țină situația sub control. Se duce lucrul atât cu pacienții, cât și cu părinții”, a spus Carolina Șlaru, șefa Direcției Sănătate, potrivit publika.md.
Dizenteria este cauzată de o bacterie numita Șhigella.
Dizenteria este o infecție intestinală, care se manifesta prin dureri abdominale și scaune foarte frecvente, neabundente, dar foarte dureroase. De regulă, simptomele dispar în câteva zile, cu toate acestea este important să se înlocuiască lichidele pierdute prin diaree pentru a evita deshidratarea. Sugarii și copiii cu dizenterie se pot deshidrata rapid.
Bacteria shigella se răspândește din cauza igienei precare, iar cele mai multe cazuri se transmit în interiorul aceleiași familii și în locurile unde oamenii intră în contact direct unul cu altul, la grădinițe, școli etc.
Pentru minimalizarea riscului de îmbolnăvire trebuie:
– să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei, dar și în mod regulat pe parcursul zilei, mai ales dacă ați intrat în contact direct cu o persoană infectată;
– să vă spălați pe mâini înainte să gătiți sau să mâncați diverse alimente. Aceeași atenție trebuie să o acordați dacă hrăniți copii sau persoane în vârstă;
– să nu folosiți prosopul în comun cu alte persoane;
– să spălați rufele unei persoane infectate la o temperatură înaltă.
De cele mai multe ori, tratamentul medicamentos nu este necesar; consumul de lichide este foarte important pentru înlocuirea fluidelor pierdute din cauza diareei.
Dizenteria este o boală a cărei prezență trebuie raportată autorităților locale.