Avertismentul medicilor: Depresia și supărarea pot să provoace cancer

Depresia și supărarea pot conduce la apariția cancerului. Cu alte cuvinte, starea de spirit ne poate pune viața în pericol, spun medicii. Practic cu cât ne adâncim mai mult în probleme, cu atât cresc șansele de a dezvolta cancer la sân, cancer pancreatic sau gastric, spun specialiștii.

Depresia şi supărarea pot conduce la apariţia cancerului. Cu alte cuvinte, starea de spirit ne poate pune viaţa în pericol. 

Profesor universitar și medic primar Chirurgie Generală, dr. Irinel Popescu, din București, a sesizat, de-a lungul timpului, o asociere între depresie și apariția cancerului.

„Această afirmație, pe care personal mi-o asum, nu face parte din ceea ce este, cum numim noi în medicină, bazat pe dovezi în întregime.

Este cunoscută și studiată o relație între depresie și diferite boli, inclusiv cancerul, dar dovezi în sensul medicinei contemporane, care are întotdeauna nevoie cifre foarte clare, nu sunt până în momentul de față.

Ca atare, ceea ce sugerez eu este să luați această afirmație ca pe o părere personală”, afirmă dr. Irinel Popescu, conform realitatea.net.

„După niște ani de experiență în medicină am citit, am căutat să mă informez și am văzut că și alte forme de cancer, în afara celor pe care le-am observat eu, în primul rând, de exemplu, cancerul de sân la femei, pot să apară pe fondul unei depresii.

De-a lungul timpului am remarcat mai multe cazuri de cancer gastric și de cancer de pancreas, care au apărut în urma sau în contextul unor astfel de depresii și nu pot să nu fac o legătură.

Era oameni foarte sănătoși înainte și, brusc, dintr-un motiv sau altul, s-a instalat o depresie, în general pe fondul unui stres foarte mare.

Țin minte că un pacient spunea că i-a murit soția. Deci nu pot să nu fac o legătură și nu o fac numai eu, au făcut-o și alții.

Cu toate acestea, mecanismele prin care se poate ajunge la cancer de la depresie nu sunt cunoscute.

Este o dovadă că încă știm destul de puțin despre modul în care funcționează organismul uman și despre natura umană și că mai sunt multe de cercetat, dar cercetările sunt în curs”, a mai adăugat specialistul.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandările specialiștilor ANSP

Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică trage un semnal de alarmă și vine cu recomandări cum ne putem proteja de înțepăturile acestuia.

„Schimbările de ordin climateric din ultima perioadă crează condiții favorabile pentru modificarea numărului de specii de țânțari tradiționali pentru Regiunea Europeană și răspândirea unor specii invazive. Una dintre acestea, care s-a stabilit recent în mai multe țări, este Aedes albopictus, numit în mod obișnuit țânțarul tigru asiatic. Este o specie invazivă de țânțari originară din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și care s-a răspândit rapid în unele zone ale Europei.

Potrivit datelor raportate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), această specie circulă deja în următoarele țări: Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și Malta.

Principala cale de răspândire a acestui țânțar este deplasarea transfrontalieră a mărfurilor și bagajelor. Diversitatea și abundența sezonieră a țânțarilor depinde de temperatura mediului, de prezența hranei și a apei într-o anumită zonă. Spre deosebire de țânțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, țânțarul tigru este mai silențios și diurn – înțeapă în timpul zilei, în special dimineața și seara.

Se întâlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decât a unui țânțar tradițional. Pe lângă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, până la inflamație intensă, acești țânțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.

Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019”, comunică ANSP.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandări specialiștilor ANSP sunt următoarele:

  • purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate;
  • evitarea locurilor cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn;
  • utilizarea substanțelor chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber;
  • efectuarea lucrărilor de dezinsecție: vegetația din priajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere. Țânțarii preferă zonele umede și calde;
  • amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții;
  • montarea plaselor antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora;
  • acoperirea/îndepărtarea containerelor cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țânțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare;
  • desecarea acumulărilor de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanarea subsolurilor inundate din blocurile de locuit, etc.
  • îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Băutura populară care distruge dantura. Avertismentul unui stomatolog

Un medic stomatolog a lansat un avertisment în legătură cu o băutură care face furori atât în rândul celor care acordă atenție deosebită obiceiurilor sănătoase, cât și al influencerilor de pe Instagram.

Apa cu lămâie ar putea face mai mult rău decât bine dinților. Dr. Andrej Bozic, chirurg la Dentum, a evidențiat pericolele pe care le prezintă nivelul ridicat de aciditate al apei cu lămâie pentru sănătatea noastră dentară. „Sucul de lămâie are un pH de aproximativ 2, ceea ce este extrem de acid”, a transmis cadrul medical, transmite adevarul.ro.

„Această aciditate poate eroda smalțul dinților, care este stratul exterior dur și protector.” Astfel, te poți confrunta cu o serie de probleme dentare, de la carii până la sensibilitate crescută. 

Smalțul are rolul de a proteja dinții de bacteriile și substanțele dăunătoare. Atunci când această barieră este compromisă, dentina mai moale de dedesubt este expusă, ceea ce duce la potențiale probleme, precum: 

Sensibilitate crescută: „Oamenii se confruntă adesea cu o sensibilitate crescută la alimentele și băuturile calde și reci atunci când smalțul lor este distrus”, afirmă dr. Bozic. 

Risc mai mare de carii: „Cu mai puțină protecție, dinții sunt mai predispuși la carii”, continuă el. 

Preocupări de ordin estetic: „Smalțul deteriorat poate duce, de asemenea, la decolorarea și la un aspect gălbui al dinților”, atrage atenția medicul. 

În timp ce mulți oameni adoră să își înceapă ziua cu un pahar de apă cu lămâie, crezând că este un obicei sănătos, acesta ar putea, de fapt, să facă rău dinților din cauza expunerii prelungite la acid, conform Bristol Live. 

„Frecvența și durata expunerii sunt factori cheie în ceea ce privește deteriorarea smalțului. Să bei apă cu lămâie pe tot parcursul zilei sau să o lași să zăbovească în gură poate amplifica daunele. 

Folosirea unui pai poate reduce contactul dintre apa acidă cu lămâie și dinți, ajutând la prevenirea deteriorării smalțului.
Evitați periajul imediat după ce ați băut apă cu lămâie; așteptați cel puțin 30 de minute pentru ca smalțul să se refacă. Luați în considerare alternative mai puțin acide, cum ar fi castravetele sau apa cu infuzie de mentă, care sunt răcoritoare și mai blânde pentru dinți”, a precizat medicul. 

Astăzi este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge

Celebrată anual în data de 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge a fost instituită la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 2005 cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia donării de sânge, dar și pentru a le mulțumi celor care salvează vieți făcând aceasta, scrie basilica.ro.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a avut loc în anul 2004, motiv pentru care ediția de anul acesta este una aniversară, fiind intitulată: „20 de ani de celebrare a donării: mulțumim donatorilor de sânge!”.

„Cea de-a 20-a aniversare a Zilei mondiale a donatorului de sânge este o ocazie excelentă și oportună de a mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donațiile care au salvat vieți de-a lungul anilor și de a onora impactul profund al acestora atât asupra pacienților, cât și asupra donatorilor”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge în condiții de siguranță să fie universal accesibilă”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit statisticilor, România se confruntă cu o criză donatori de sânge: sub 2% din populație donează, deși 37% din populație este eligibilă, potrivit statisticilor.

Cu o singură donare de sânge, pot fi salvate trei vieți.

Dacă ai una din aceste 4 trăsături, ești una dintre cele mai rare persoane de pe planetă
Articolul anterior
România alocă Republicii Moldova circa 1 milion de euro pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară
Articolul următor