Avertismentul medicului: Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune

Boala hemoroidală este o afecțiune căreia îi priește stilul de viață modern, cu alimentație haotică, sport puțin și stres mult. Potrivit estimărilor specialiștilor, 50% din populație, adică 1 din 2 oameni se va confrunta la un moment dat al vieții cu hemoroizii. Este important de știut ce anume predispune către această afecțiune și de ce este important să mergi la medic, fără a recurge la automedicație.

separator

„Factorii de risc pentru hemoroizi sunt multipli – începând de la scaunul tare, constipația. Perioadele lungi modifică vascularizația la nivelul plexului venos hemoroidal. Perioadele lungi de diaree, la fel, produc niște modificări pentru că atunci scaunul este mai acid și modifică, la fel, vascularizația. Vorbim și despre o moștenire genetică – transmiterea oarecum ereditară a calității colagenului, a venelor, a valvelor venoase care sunt mai competente sau mai puțin competente – mai ușor pot să facă boli ale venelor cei care au în familie așa ceva: hemoroizi, varice, varicocel”, explică medicul primar chirurg Dan Andronesi.

,,Sarcina e un factor foarte important care apare la femei. Altă cauză – statul mult în fund, care se întâmplă în cazul șoferilor, taximetriștilor, dar și, atenție, statul mult pe toaletă. Toaleta nu este bibliotecă, o defecație prelungită traumatizează zona. Obezitatea este și ea factor de risc, dar și dietele moderne, alimentația care nu include fibre alimentare, fructe, legume, duc la constipație”, mai spune medicul.

Boala hemoroidală este în continuare un tabu pentru mulți dintre oameni, spune doctorul, care atrage atenția că vede tot mai multe cazuri dramatice: diagnostice grave care au fost interpretate de pacienți drept banali hemoroizi și tratate după ureche.

„Recent, am văzut o doamnă care credea că are abces anal, când, de fapt, avea o tumoră sângerândă, care trebuie operată, iradiată. Sau, mai demult o altă doamnă de 40 de ani, tânără, credea că are un hemoroid de câteva luni, de fapt era o tumoră anală, a fost trimisă la iradiere, după aceea a trebuit operată. Iar operația în cancerele de anus înseamnă amputație de rect. Dacă ea venea de la început, când era un polip sau o formă benignă, nu se ajungea la formele grave și la tratamentele agresive”, este de părere medicul.

Recomandarea medicilor este unanimă – lăsați rușinea deoparte și mergeți la proctolog, singurul în măsură să pună un diagnostic clar și un tratament care funcționează. Pentru că omul se gândește că sunt hemoroizi, simptomele se potrivesc cu ce a auzit, însă poate fi şi o tumoră acolo, poate fi un cancer, putem avea un abces, o fisură, o tromboză, sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit.

Medicina actuală permite tratarea hemoroizilor fără intervenție chirurgicală, prin metode non-invazive, cu recuperare rapidă. Metodele recomandate de specialiștii de top sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu plus ligatura cu benzi elastice.

Pentru a evita, însă, apariția bolii hemoroidale urmați câteva sfaturi de viață sănătoasă: ocoliți fast-food-ul, condimentele picante şi alcoolul, consumaţi fibre alimentare, păstrați-vă greutatea în limite normale și fugiți de sedentarism – este indicat să ne ridicăm de la birou la fiecare 45-50 de minute şi pentru puţină mişcare, întocmai ca elevii în pauzele școlare.

sursa: www.libertatea.ro

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

S-a stins din viață Elena Rotaru, una dintre cele mai talentate artiste ale tapiseriei moderne basarabene
Articolul anterior
Online Cooking Show cu Mariana Șura – Ratatouille de sărbătoare
Articolul următor