Bahrain se luptă cu noi cazuri de infectare cu coronavirus, deși este una dintre țările cu cel mai mare număr de cetățeni imunizați

Îngrijorări privind eficiența vaccinului produs de chinezii de la Sinopharm încep să ia amploare, în contextul în care Bahrain se luptă cu noi cazuri de infectare cu coronavirus, deși este una dintre țările cu cel mai mare număr de cetățeni imunizați împotriva SARS-COV-2. Locuitorii din Bahrain au fost îndemnați să se vaccineze cu Pfizer-BioNTech, chiar dacă au fost imunizați deja cu serul chinezesc Sinopharm, raportează evz.ro, cu referire la presa locală.

Cetățenii vulnerabili din Bahrain  – adică cei care sunt obezi, cu vârsta peste 50 de ani sau suferă de boli cronice – sunt îndemnați să se imunizeze cu un vaccin Pfizer-BioNTech la șase luni de la vaccinarea cu serul chinezesc Sinopharm.

În timp ce Waleed Khalifa al Manea, subsecretar de stat în ministerul Sănătății, declara că vaccinul chinezesc Sinopharm oferă un grad ridicat de protecție, Bahrainul își imunizează cetățenii cu o nouă doză de vaccin Pfizer, pe fondul luptei cu un val de infectări de cinci ori mai grav și mortal decât cel al Indiei. Controversele și îngrijorările iau amploare în contextul în care Bahrain  are peste 50% din populație imunizată împotriva Covid-19.

Val de infectări în ciuda imunizării cu Sinopharm

Câteva state care au, la rândul lor, un număr mare de populație vaccinată deja împotriva noului coronavirus cu serul Sinopharm se confruntă cu un nou val de infectări. Emiratele Arabe Unite și Seychelles iau în calcul și ele administrarea unui nou ser, drept rapel.

La nivel mondial, autoritățile își manifestă îngrijorarea cu privire la două vaccinuri chinezești – cu precădere Sinopharm și Sinova, care au fost primit autorizație de urgență din partea Organizației Mondială a Sănătății astfel încât acestea să fie date spre utilizare. Presa internațională notează că nu există suficiente date clinice care să ateste eficiența vaccinurilor chinezești astfel încât acestea să fie oferite spre imunizare la scară largă.

Un studiu publicat, la finele lunii mai, în urma testării vaccinului Sinopharm, arată că serul este eficient în procent de 79% în ceea ce privește prevenirea manifestării simptomelor în urma infectării cu noul coronavirus, predominant la bărbații tineri și sănătoși. Studiul mai prevede că „nu a putut fi testată eficiența vaccinului în cazul persoanelor cu boli cronice, femei sau/și alți adulți”.

Nu există dovezi care să ateste eficiența serului 

Autorii studiului au menționat că „nu există suficiente dovezi pentru a putea susține eficiența vaccinului atât în cazurile asimptomatice de coronavirus, cât și în cazurile severe de boală”. În acest sens, presa internațională a contactat Sinopharm pentru a cere un punct de vedere, însă reprezentanții companiei nu au dat curs solicitării.

Geo Gao, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a subliniat eficiența infimă a vaccinurilor anti-coronavirus chinezești, în cadrul unei conferințe susținute în luna aprilie. Geo Gao a afirmat că autoritățile chineze iau în considerare doar la nivel formal anumite schimbări privind vaccinurile, pentru a “rezolva problema eficienței scăzute a serurilor”. Ulterior, China a transmis o informare rapidă pentru a calma valul de îngrijorare cu privire la vaccinurile anti-coronavirus. Geo Gao a revenit, ulterior, pe rețelele de socializare, menționând că în cazul de față a fost vorba despre o “neînțelegere”.

Autoritățile vor să „denigreze” China

China și reprezentanții Sinopharm au tratat, de-a lungul timpului, foarte superficial problema eficienței vaccinurilor anti-coronavirus. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying , a transmis că articolele din presă referitoare la ineficiența serului Sinopharm nu face decât să “scoată în evidență dorința unora de a denigra China cu orice ocazie posibilă”, potrivit forbes.com.

Reamintim că vaccinul chinezesc Sinopharm va fi produs în vecinătatea granițelor României, la Debrecen, într-o fabrică pe care autoritățile din Ungaria vor să o pună în funcțiune anul viitor. În această locație ar urma să fie produs și un alt vaccin propriu, dezvoltat de cercetătorii maghiari.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O femeie și-a înscenat răpirea și i-a cerut soțului circa 1.000 de euro drept răscumpărare
Articolul anterior
Echipe mobile de vaccinare ,,din casă în casă”, organizate în localitățile din Moldova
Articolul următor