Celibatarii cu boli cardiovasculare, care locuiesc în zone rurale, pot avea un risc crescut de deces prematur din cauza lipsei de speranță, potrivit unui studiu apărut în Journal of the American Heart Association.
A trăi într-o zonă rurală și a nu avea un partener de viață par a fi două situații potrivnice sănătății inimii. Aceste aspecte au fost corelate cu rate mai mari de deznădejde sau lipsă de speranță în rândul persoanelor cu boli de inimă, potrivit cercetătorilor.
Statisticile indică faptul că adulții din SUA – cei cu și fără boli cardiovasculare – care locuiesc la țară au rate mai mari de deces decât cei care trăiesc în comunitățile urbane. Mulți factori de risc cunoscuți pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și fumatul sunt, de asemenea, mai răspândiți în rândul persoanelor care locuiesc în medii rurale.
Sentimentele de deznădejde, fie că apar ca răspuns temporar la un nou eveniment (deci reprezintă o stare), sau o perspectivă continuă asupra vieții (deci sunt o trăsătură), sunt, de asemenea, legate de progresia și dezvoltarea bolilor de inimă. Până la jumătate dintre persoanele cu boli de inimă raportează sentimente de deznădejde, iar lipsa de speranță poate să tripleze riscul de atac de cord sau deces prematur.
Deși traiul într-o zonă rurală și lipsa de speranță sunt fiecare asociate cu bolile de inimă, acest studiu este primul care examinează dacă viața într-un cadru rural influențează puterea de a spera și lipsa de speranță.
Autorii studiului spun că descoperirile lor arată că traiul într-o zonă rurală este un factor de risc pentru deznădejde. Deoarece se știe că lipsa de speranță crește riscul de deces la persoanele cu boli de inimă, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să recunoască subgrupurile care sunt cele mai expuse riscului și să ofere îndrumări și tratament, mai spun aceștia.
Și persoanele apropiate le pot fi de ajutor celor care se confruntă cu lipsa de speranță.
Răbdarea, ascultarea, empatia și oferirea sprijinului pot conta foarte mult mai ales pentru oamenii care nu au un partener de viață, fiind astfel sprijiniți să lupte cu deznădejdea și să caute soluții prin care să-și îmbunătățească viața.