Boala înșelătoare care i-a provocat decesul Florinei Cercel. Mulți o descoperă prea târziu

Actrița Florina Cercel a pierdut lupta cu cancerul pulmonar la vârsta de 76 de ani, din păcate rămânând o victimă a fumului de țigară până în ultima clipă, potrivit surselor din anturajul celor apropiați. Nu se știe ce anume i-ar fi provocat mai mult suferința actriței, însă cancerul pulmonar are anumite trăsături distinctive. La fumători, cancerul se poate ascunde sub semnele unei bronșite cronice.

separator

Află lucruri pe care nu le știai despre cancerul pulmonar:

1. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul de sân, având un grad ridicat de mortalitate.

2. Persoanele care fumează prezintă cel mai mare risc de cancer la plămâni, riscul crescând odată cu numărul de ani în care se fumează și numărul de țigări fumate zilnic.

3. Potrivit specialiștilor, dacă renunți la fumat, chiar și după ce ai fumat timp de mai mulți ani, riscul de cancer la plămâni se reduce semnificativ.

4. În stadii incipiente, cancerul la plămâni nu prezintă simptome. De obicei, acestea apar în stadii avansate ale bolii. Simptomele cancerului la plămâni pot fi: tuse persistentă, tuse diferită de cea a fumătorului cronic, tuse cu sânge, lipsă de aer, dureri în piept (în stadii avansate), răgușeală, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, dureri de oase, dureri de cap, temperatură subfebrilă persistentă.

5. Totuși, cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt tusea și tusea cu sânge.

Cauze cancerului pulmonar

-Fumatul cauzează majoritatea cazurilor de cancer la plămâni, atât la fumători, cât și la fumătorii pasivi. Dar cancerul la plămâni apare și la persoanele care nu au fumat niciodată și care nu au fost nici fumători pasivi.

-Nu se cunoaște cauza producerii cancerului la plămâni în cazul acestora din urmă, însă chiar dacă nu fumezi, riscul de cancer pulmonar crește dacă ești expus la fumul de țigară.

-Expunerea la radon: acest gaz radioactiv se poate acumula în orice clădire sau locuință; poți testa aerul din casă cu ajutorul unui detector al nivelului de radon.

-Expunerea la substanțe chimice periculoase: azbest, arsenic, crom, nichel.

-Ereditatea

Dacă prezinți vreun simptom din cele enumerate mai sus, prezintă-te la medicul de familie pentru o consultație. În cazul în care acesta bănuiește că e posibil să suferi de cancer la plămâni, te va direcționa către un medic specialist.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Două medalii de bronz și o mențiune de onoare pentru elevii moldoveni, la Olimpiada Internațională de Chimie desfășurată în Franța
Articolul anterior
Prințesa Haya aduce noi acuzații despre soțul ei, de la care a fugit. Ce spune despre șeicul din Dubai?
Articolul următor