Ce boli se pot ascunde în spatele unei dureri de cap?

Durerile de cap sunt o afecțiune foarte frecventă pe care majoritatea oamenilor o pot resimți de multe ori în timpul vieții. Durerea de cap, sau cefaleea, poate avea un caracter pulsatil, poate fi difuză, apăsătoare, sau se poate limita pe o parte a capului. Există peste 150 de tipuri de cefalee, dar cele mai frecvente tipuri includ: durerea de cap de tip tensional, migrena, durerea de tip cluster.

Durerile de cap de tip tensional sunt cele mai frecvente la adulți și adolescenți. Acestea provoacă dureri ușoare până la moderate și apar și trec în timp. De obicei nu sunt însoțite de alte simptome. Migrena este adesea descrisă ca o durere puternică. Poate dura de la 4 ore la 3 zile, cu până la 1-4 episoade pe lună. Persoana simte ca o pulsaţie, care poate fi pe jumătate de faţă sau jumătate de craniu. Cei care suferă de migrenă au și alte simptome, cum ar fi sensibilitatea la lumină, zgomot sau mirosuri; greață sau vărsături; pierderea poftei de mâncare; dureri abdominale.

“Statistic vorbind, 70% din populaţia planetei va avea cel puţin un episod de cefalee în viaţă. Cauzele sunt multe, de la lipsa de somn, o cină copioasă, stres, până la consumul de alcool”, afirmă medicul neurolog Dan Mitrea.

“Durerile de cap sunt experimentate de fiecare în felul lui. De obicei, durerea de cap, care este cea mai comună se numeşte cefalee de tensiune şi este ca o senzaţie de tensiune care apare de obicei la nivelul frunţii sau la nivelul tâmplelor, iar pacientul simte ca şi cum ar fi strâns de cap”.

Un alt tip de cefalee mai particulară şi puţin mai rară, se numeşte claster. Este o durere în jurul ochiului care se asociază cu roşeaţa ochiului, lacrimaţie.

Poate să fie şi o cefalee secundară, care ea în sine să fie de la o boală, cum ar fi o infecţie gripală. Poţi să ai durere de cap şi dacă ai avut o infecţie respiratorie sau o problemă digestivă sau poţi să ai inclusiv o cefalee dată şi de o leziune în cap, adică să ai o problemă la nivelul creierului şi să dea durere de cap”, explică medicul neurolog.

Cum putem scăpa ușor de o durere de cap? “Dacă este o durere pe care o ştim de mult şi respectă acelaşi tipar, adică că am mai avut aceste dureri de când eram mai tineri şi ştim că apare atunci când nu dormim suficient, când avem o cină copioasă sau supraoboseală, putem să încercăm analgezice uşoare, cum ar fi aspirina, paracetamolul sau chiar o cafea. Dacă vorbim despre o durere de cap care este nouă, nu am mai avut aşa ceva, atunci indicat este să cerem sfatul medicului specialist. Problema apare atunci când aceste medicamente sunt luate în mod abuziv, adică dacă le folosim în mod regulat pe timp îndelungat, iar timp îndelungat înseamnă peste 14 zile pe lună”, spune medicul.

Ce boli poate ascunde o durere de cap?

“De la banalele probleme cu vederea, până la chestii serioase, cum ar fi tumorile cerebrale, prin faptul că există acolo, determină o presiune crescută pe creier şi asta duce la durerile de cap. Mai poate ascunde un accident vascular cerebral, o boală metabolică. ,,Cei care nu au mai avut dureri de cap sau sunt recurente şi diferite de ce aveau până acum, să meargă la medic. Sau dacă am avut dureri de cap rebele, care nu mai răspund la tratamentul pe care l-au mai luat”, mai precizează medicul.

Suna imediat la 112 atunci cand te confrunti cu cea mai rea durere de cap din viata ta: o durere de cap bruscă, severa sau o durere de cap însoțită de: confuzie sau probleme de înțelegere/vorbire, leșin, convulsii, febră mare de peste 39 de grade celsius, amorteli, slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului, greutate în mers, gât ințepenit, tulburări de vedere, greață sau vomă.

sursa

Un hoţ de automobile a ajuns pe mâna poliţiei
Articolul anterior
Ce vedete din România au murit de COVID
Articolul următor
Alte articole interesante