De la firile nervrotice, până la nemulțumirea față de imaginea corpului diverși factori pot favoriza și provoca dependența de jocurile video.
În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulburarea de joc ca o dependență comportamentală, caracterizată prin faptul că o persoană este dependentă nu de o substanță, ci de comportamente precum jocurile de noroc sau supraalimentarea, scrie clicksanatate.ro.
În cel mai recent studiu din 2023, cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria au analizat cauzele tulburărilor de joc. Ei au descoperit că dependența de jocuri rezultă dintr-o interacțiune între factorii legați de jocuri, cei individuali și de mediu. Cu toate acestea, niciunul dintre acești factori nu este suficient pentru a provoca tulburări de dependență față de joc.
Dependența de jocuri video afectează mai ales persoanele cu probleme emoționale preexistente
Jocurile video online sunt concepute într-un mod care duce la dependență. De exemplu, jocurile de rol multiplayer online precum World of Warcraft sau Fortnite, oferă întărire a comportamentului deoarece jucătorii continuă să primească obiecte virtuale fără valoare înainte de a primi o recompensă mare într-un moment imprevizibil. Astfel de recompense eliberează dopamină, motivând jucătorii să se întoarcă, sperând să repete acea stare euforică.
Un alt factor care contribuie la dependență sunt interacțiunile sociale. Jucătorii de jocuri multiplayer se alătură unor grupuri mari pentru a-și atinge obiectivele în joc și pentru a forma relații semnificative cu alți jucători online.
Unele jocuri online permit utilizatorilor să creeze avatare virtuale unice care pot fi folosite pentru a reduce discrepanța dintre sine real și ideal. De exemplu, le permit jucătorilor care sunt nemulțumiți de corpul lor să-și crească stima de sine sau să-și îndeplinească nevoile sociale fără a provoca anxietate socială.
Industria mondială a jocurilor video este în creștere
În 2022, industria valora 235,7 miliarde de dolari, aproape dublu față de 120,4 miliarde de dolari în 2017.
Autorii studiului notează că o astfel de creștere rapidă se datorează în primul rând integrării internetului, care permite unui număr mare de oameni din întreaga lume să se joace împreună în același virtual spaţiu.
Alte inovații, cum ar fi creșterea utilizării smartphone-urilor și introducerea opțiunilor de achiziție digitale în jocuri, au contribuit, de asemenea, la extinderea pieței jocurilor video.
Deci, cine este afectat și afectat de dependența de jocuri video? Studiile arată că bărbații au de 2,5 ori mai multe șanse de a suferi de dependență de jocuri decât femeile.
Potrivit studiului, acest lucru se poate datora interesului mai mare al bărbaților pentru jocurile video, ceea ce ar putea fi explicat dintr-o perspectivă evolutivă: agresivitatea și înclinația spre luptă sunt considerate trăsături masculine în majoritatea culturilor.
Dependența de jocuri este mai frecventă în rândul tinerilor, în special în rândul adolescenților. Pe de o parte, o proporție mai semnificativă de tineri joacă jocuri video. Pe de altă parte, trăsăturile tipice tinerilor, cum ar fi controlul afectat al impulsurilor și căutarea de noutăți, sunt factori cheie de risc pentru dependențe.
În timp ce majoritatea studiilor nu au găsit asocieri semnificative între nivelul de educație, starea civilă, venit și dependența de jocuri de noroc, unele sugerează că ratele de dependență sunt mai scăzute în rândul persoanelor mai bine educate, angajate și căsătorite.
Persoanele cu anumite trăsături de personalitate au, de asemenea, mai multe riscuri de a dezvolta o tulburare de dependență de jocuri.
Unele studii asociază dependența de jocuri cu personalitatea nevrotică. Indivizii nevrotici sunt predispuși la anxietate, depresie și stres; prin urmare, ei pot folosi lumi de joc virtuale ca o evadare. Ei pot percepe mediile digitale ca fiind mai controlabile și mai sigure decât viața lor de zi cu zi.
De semenea, sunt victime ale jocurilor oamenii cărora le lipsește conștiinciozitatea tind să se lupte cu respectul și autodisciplina și sunt mai puțin perseverenți în a-și atinge obiectivele. Ei pot găsi jocurile atractive datorită regulilor clare și întăririi pozitive constante a comportamentului Studiile leagă, de asemenea, impulsivitatea și narcisismul de comportamentele care provoacă dependență, inclusiv tulburarea de joc.
Persoanele cu afecțiuni psihopatologice cum ar fi depresia și anxietatea pot folosi jocurile ca o distragere a atenției, ceea ce duce la jocuri dezordonate. Și pentru că duce la funcționare afectată și la izolare socială, tulburarea de joc poate crește doar simptomele de depresie și anxietate.
În timp ce cei care joacă jocuri video exclusiv în scopuri de divertisment este puțin probabil să dezvolte dependența, tulburarea de joc este asociată cu evadarea, definită ca jocul pentru a evita problemele cotidiene.
Semne dependenței de jocuri video
Jocurile nu duc întotdeauna la dependență, dar este important să fii conștient de semnele tulburării de joc, cum ar fi:
· Preocuparea continua legată de jocuri
· Simptome de sevraj, cum ar fi tristețea, anxietatea sau iritabilitatea, atunci când jocurile nu sunt disponibile.
· Incapacitatea de a reduce sau de a renunța la jocuri.
· Dezvoltarea toleranței, care este nevoia de a petrece mai mult timp jucând pentru a satisface dorința.
· Renunțarea sau pierderea interesului față de activitățile de care vă plăceau anterior din cauza jocurilor.
· Mințitul în legătură cu timpul petrecut jucând.
· Periculitatea relațiilor și a locului de muncă din cauza jocurilor
· Deși niciunul dintre acești factori singuri nu poate provoca tulburări de dependență de jocuri pe calculator, combinația mai multora poate duce la dependență, crescând și mai mult problemele de sănătate mintală.