Ce se întâmplă cu picioarele mele?

Durerea şi edemaţierea, senzaţia de greutate, pruritul şi crampele nocturne sunt unele dintre simptomele ce indică dereglarea circulaţiei sangvine a picioarelor tale. Cum poți preveni sau trata aceste simptome, află de mai jos.

separator

Ce se întâmplă cu picioarele tale?

Picioarele tale trebuie să transporte în mod constant sângele înapoi spre inimă – în pofida gravitaţiei! Există, însă, câţiva factori de risc care pot deregla sistemul de circulaţie sangvină, accelerând apariţia complicaţiilor:

  • Perioade lungi de stat în picioare sau pe scaun, sau, pur şi simplu, sedentarismul;

  • Sarcina cu schimbările hormonale asociate ei;
  • Fumatul şi obezitatea;
  • Vârsta înaintată;
  • Antecedente familiale de maladii venoase.

Acestea duc la tulburări venoase: insuficienţa valvulară și vene varicoase.

Ce poţi face tu?

Începe tratamentul timpuriu pentru a încetini progresarea bolii, a ameliora circulația sanguină în picioare și a minimaliza simptomele existente.

Aplică Lioton gel pe zonele dureroase

Datorită compoziţiei specifice cu heparină a gelului, Lioton este eficient împotriva tumefierii, tensiunii şi durerii în picioarele tale. Heparina – principalul ingredient al gelului Lioton – este un preparat anticoagulant şi antiinflamator cu o eficacitate înaltă care ajută la ameliorarea microcirculaţiei, având şi un efect antiedematos. Pe lângă aceasta, Lioton are un risc foarte scăzut de reacţii adverse şi oferă proprietăţi cosmetice atractive.

Gelul nu lasă pete, este uşor absorbit de piele şi oferă o reducere a simptomelor şi un efect răcoritor imediat.

Poartă ciorapi compresivi (de susţinere)

Atunci când stai în picioare sau mergi un timp mai îndelungat, aceștea te ajută să pompezi sângele înapoi spre inimă.

Consumă alimente bogate în fibre

Deoarece te scapă de constipaţii care, de regulă, măresc presiunea intraabdominală şi supraîncărcă sistemul venos.

Nu uita să consumi regulat fructe

Antioxidanţii puternici ca vitamina C şi bioflavonoizii, care se conţin în fructele proaspete, sucurile de fructe, protejează stratul de colagen din pereţii vaselor sangvine. Colagenul este important pentru pereţii venelor determinând rezistenţa lor.

Exerciţiile potrivite pentru picioarele tale!

Rezistenţa muşchilor gambieni este un factor important pentru un flux venos normal. Prin comprimarea venelor picioarelor tale, muşchiul gambei oferă fermitate şi susţinere pereţilor vasculari şi valvelor. Astfel, exerciţiile adecvate pentru ameliorarea dinamicii şi rezistenţei muşchilor gambieni sunt foarte eficiente în ajutarea venelor tale. Iată 4 exerciții care te ajută să relaxezi picioarele:

Exerciţiul 1

Stai în picioare: Cu tălpile lipite de podea, ridică-te pe vărfuri cât mai sus şi rămâi aşa 3 secunde. Odihneşte-ţi picioarele, apoi balansează-te pe călcâie ridicând degetele picioarelor. Repetă de 10 ori.

Exerciţiul 2

Stai aşezată: Încet şi uniform, printr-o mişcare de alunecare, întinde piciorul înainte cu talpa lipită de podea cât de departe poţi, trage-l înapoi spre scaun şi ridică călcâiele. Repetă de 30 de ori.

Exerciţiul 3

Stai aşezată: Ridică puţin picioarele. Execută mişcări rotative de la părţile interioare ale tălpilor spre mijloc, apoi întoarce-le în sus; roteşte părţile exterioare spre exterior, apoi iarăşi întoarce-le în sus. Repetă de 30 de ori.

Exerciţiul 4

Stai aşezată: Întinde piciorul înainte cu talpa arcuită. Roteşte-ţi talpa în direcţia acelor de ceasornic, apoi în direcţia opusă. Repetă de 5 ori pentru fiecare picior.

Astfel, exerciţiile fizice pentru muşchi ajută la prevenirea supraîncărcării şi slăbirii picioarelor tale şi îţi păstrează sistemul venos sănătos.

Alege încălțămitea potrivită!

De  cele mai multe ori femeile sunt cele care se plâng de dureri, crampe și alte probleme legate de picioare, deoarece sunt cele care poartă încălțăminte cu tocuri înalte sau fără tocuri, ceea ce în timp generează unele afecțiuni ale membrele inferioare. Evită încălțămintea incomodă și nu uita: Ai grija de sănătatea ta!

 Text: Snejana Țugui

Reprezentanţa „Berlin-Chemie AG”
în Rep. MoldovaAdresa: str.Alexandru cel Bun 85, Chişinău
Telefon: +373 22 212558
Fax: +373 22 244284
E-mail: moldova@berlin-chemie.com

SUA autorizează un medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar

Autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătăţii a autorizat o imunoterapie ţintită pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar cu celule mici, greu de tratat sau care s-a agravat în ciuda chimioterapiei.

Imunoterapia, care va fi pusă pe piaţă în Statele Unite sub denumirea comercială Imdelltra conţine substanţa activă tarlatamab, şi face parte din gama de anticorpi bispecifici ai companiei farmaceutice americane Amgen, concepuţi să se prindă de o celulă canceroasă şi de una imunitară, aducându-le împreună astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată distruge cancerul.

Medicamentul a primit autorizarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) prin procedura de aprobare accelerată, pe baza ratei de răspuns şi a duratei de răspuns (DoR) încurajatoare observate în studiile clinice, a declarat agenţia într-un comunicat, conform observatornews.ro.

Imunoterapia ţintită, autorizată recent, este recomandată în tratamentul adulţilor aflaţi în stadii avansate de cancer pulmonar cu celule mici  în stadiu extins (ES-SCLC), greu de tratat, cu progresie a bolii după chimioterapia pe bază de platină, a precizat la rândul său grupul american într-o comunicare de presă.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este una dintre cele mai agresive şi devastatoare tumori maligne solide, cu o supravieţuire medie de aproximativ 12 luni după terapia iniţială şi o rată de supravieţuire relativă la cinci ani de 3% în cazul ES-SCLC.

Cu cât s-a prelungiat viaţa pacienţilor trataţi cu noul medicament

Rezultatele unui studiu în stadiu intermediar, publicate anul trecut în revista New England Journal of Medicine – NEJM, au arătat că tumorile s-au micşorat la 40% dintre pacienţii care au primit 10 mg de tarlatamab prin perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni.

Pacienţii din cadrul studiului au trăit o perioadă medie de 14,3 luni, comparativ cu o rată de supravieţuire obişnuită de aproximativ cinci luni. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt de tipul celor fără celule mici, în timp ce până la 15%, potrivit Societăţii Americane de Cancer, sunt din varietatea mai agresivă, respectiv tumorile solide cu celule mici vizate de acest medicament.

Boala, care este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienţi din Statele Unite, este „unul dintre cele mai rapid proliferante şi mai agresive tipuri de cancer care există”, a declarat Jay Bradner, directorul ştiinţific al Amgen, într-un interviu acordat înainte de luarea deciziei FDA.

În studiile clinice, cel mai frecvent efect secundar al tratamentului a fost sindromul de eliberare a citokinelor, o afecţiune potenţial periculoasă care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde prea agresiv la infecţii sau la medicamente de imunoterapie. Producătorul farma a declarat că va trebui să finalizeze studiul său clinic extins, în cazul cancerului pulmonar avansat cu celule mici, pentru a primi aprobarea completă a medicamentului din partea FDA.

Producătorul american a precizat că preţul din Statele Unite pentru acest medicament va fi de 31.500 de dolari pentru primul ciclu şi de 30.000 de dolari pentru perfuzii suplimentare. Pentru un an de tratament, preţul ar ajunge la 781.500 de dolari, potrivit Reuters. Compania testează, de asemenea, tarlatamab pentru tratarea pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu incipient.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

Păstrează-ţi bronzul şi toamna!
Articolul anterior
Milano Fashion Week: Un nou trend în lumea modei, însărcinată pe podium
Articolul următor