Ce semnifică schimbările de culoare şi miros ale urinei

Schimbările urinei (culoarea, mirosul şi consistenţa) ne pot oferi indicii importante despre statusul corpului nostru. Urina poate dezvălui ce ai mâncat, cât de mult ai băut şi ce boli ai putea avea.

separator

blestematii-de-microbi-care-se-simt-bine-in-urina-414860

Analiza urinei reprezintă, de mult timp, una dintre ferestrele corpului uman, deoarece multe dintre substanţele care circulă în organism, incluzând bacterii, excesul de proteine şi zahăr, pot fi identificate cu ajutorul acesteia. Urina reprezintă o parte importantă a corpului. Rolul său este de a înlătura apa în exces şi resturile solubile în apa pe care rinichii le filtrează din corp. Ea este responsabilă, practic, de înlăturarea toxinelor care, fără ea, ar fi extrem de dăunătoare pentru organism.

Atunci când observi că urina şi-a schimbat culoarea sau că are un miros ciudat, poate să fie din cauza alimentelor pe care le-ai consumat în acea zi (care ar fi putut include sfeclă sau sparanghel). Însă ar putea fi, de asemenea, un semn al unei condiţii mai serioase, precum o infecţie sau cancer. Înainte de a trage apa, există câteva schimbări ce trebuie urmărite. Iată care sunt acestea şi ce ar putea să semnifice:

· Schimbările de culoare

Urina are culoarea galbenă, datorită unui pigment numit urocrom. Această culoare variază în mod normal de la galben pal la chihlimbar închis, depinzând de concentraţia acesteia. O culoare închisă semnifică faptul că nu bei suficiente lichide. Dacă, însă, urina este pală, înseamnă că ori bei foarte multe lichide, ori că luat diuretice – un medicament care forţează corpul să elimine excesul de apă.

Urina se poate transforma într-un curcubeu de culori, iar o culoare anormală nu este neapărat un semnal de alarmă. Unele medicamente îi pot oferi o culoare verde sau albastru fluorescent, morcovii o pot transforma în portocaliu, vitaminele în galben intens, iar o boală ereditară, numită porfirie, îi poate da o nuanţă de vin roşu.

Dacă observi culoarea roşie în urină, atunci este un semn că există sânge în ea. Chiar şi o cantitate mică de sânge poate fi un semn al unei afecţiuni severe, precum o infecţie sau cancer. Dacă observi acest lucru, fă o vizită imediat la medicul de familie sau la urolog. Dacă observi sânge, iar urina este tulbure, există multe şanse să fie vorba de o infecţie.

· Schimbările de miros

În mod normal, urina nu are un miros foarte puternic. Dacă simţi un miros ciudat şi intens, atunci poate fi vorba de o infecţie sau de pietre la rinichi, ce pot crea un miros asemănător celui de amoniac. Persoanele cu diabet pot observa că urina lor are un miros dulce, din cauza excesului de zahăr.

Unele alimente pot schimba, de asemenea, mirosul urinei. Cel mai învinuit este sparanghelul. Acesta conţine o componenţă sulfuroasă, numită metil mercaptan, asemănător usturoiului.

Cât de des foloseşti toaleta poate fi un indicator al sănătăţii tale, dar şi culoarea şi/sau mirosul urinei. Cele mai multe persoane fac pauze pentru toaletă de 6-8 ori pe zi, însă acest număr poate fi mai mare sau mai mic, depinzând de cantitatea de lichide pe care o consumi. Dacă, însă, ai senzaţia urgentă de a urina, fără să fi consumat multe lichide, atunci pot exista alte cauze, precum sindromul de vezică hiperactivă, infecţii urinare, cistită interstitială, boli neurologice (boala Parkinson şi accidentul vascular cerebral), creşterea în dimensiuni a prostatei şi diabetul.

Problema opusă – că nu mergi la toaletă destul – poate apărea atunci când există un blocaj sau o infecţie. Unele persoane care nu au timp să meargă la toaletă în mod regulat în timpul zilei au tendinţa de a se ţine, ceea ce duce în timp la o distensie cronică a vezicii urinare.

Cum ne dezvoltăm obiceiuri sănătoase pentru vezica urinară?

Pentru a evita vizitele prea dese la baie, trebuie să te hidratezi, dar nu în exces. Bea apă de fiecare dată când îţi este sete, dar nu depăşi recomandarea de opt pahare pe zi. În cazul în care ai pietre la rinichi, ţi se va recomanda să depăşi această doză.

Dacă te trezeşti noaptea pentru a folosi toaleta, încearcă să nu bei apă cu trei sau patru ore înainte de culcare. Limitează consumul de cofeină, ce poate irita pereţii vezicii urinare. De asemenea, controlează consumul de alcool, ce poate avea efecte similare.

Nu în ultimul rând, nu ţine atunci când apare nevoia de a urina. Cum ai această senzaţie, renunţă la orice ai face şi merge la toaletă.

Sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Maraton de vaccinare la Briceni și Edineț. Adresele și programul de activitate
Articolul anterior
Graviduța Cristina Moldovanu, superbă în costum de baie la malul mării
Articolul următor