Din păcate, riscul de a contracta virusul hepatitei de tip B și C este unul foarte înalt. Ambele afecțiuni se transmit prin sângele infectat, iar una dintre preocupările persoanei diagnosticate cu o asemenea afecțiune hepatică este grija de a nu-i infecta pe cei din jur, pe membrii familiei, care sunt cei mai expuși contaminării.
Virusul hepatitei B poate cauza infecție acută, care se vindecă de la sine, însă poate cauza și instalarea infecției cronice și conduce la fibroză hepatică, dar și ciroză după mulți ani de la infectare. Și hepatită C poate rămâne în stadiul de boală acută, că apoi organismul să elimine subit virusul, însă acest lucru se petrece în doar 20% dintre cazuri. În celelalte 80%, virusul provoacă infecție cronică, care crește considerabil riscul de ciroză pe măsură ce trec anii de la contractarea virusului.
În primul rând, este important să știi cum NU se transmite hepatita virală, astfel încât să nu te îngrijoreze situațiile complet inofensive. Hepatitele B și C nu se transmit prin: îmbrățișare, sărut pe obraz, atingeri uzuale, purtarea hainelor și contactul cu obiecte vestimentare, tuse sau strănut, folosirea la comun a veselei și tacâmurilor bine spălate sau servitul mesei în familie, alăptarea la san, dacă nu există, bineînțeles, leziuni la nivelul mamelonului
Ce NU trebuie să faci în familie dacă ai hepatită întrucât îi expui pe cei din jur infectării cu virusul B sau C:
- Nu mesteca hrana copilului înainte de a-l alimenta, pentru că în cavitatea bucală pot există urme de sânge, fiind astfel posibilă transmiterea virusului prin intermediul mâncării.
- Când te răneșți, acordă o atenție specială îngrijirii rănii. Pentru că hepatită B se trasmite prin sânge, ai grijă că leziunile sângerânde să fie pansate corect și nu permite că cei dragi să între în contact direct cu sângele tău – roagă-i să poarte mănuși dacă își doresc neapărat să îți îngrijească rana.
- Nu împrumuta lama de ras, periuța de dinți, forfecuțele, aparatele de tuns cu lamă și evită folosirea în comun a obiectelor de toaletă personală.
- Nu îți spăla hainele pătate de sânge la comun cu hainele celorlalți din familie. Așternuturile, hainele, prosoapele și hainele pătate de sânge, fie el și uscat, le vei spală separat, folosind apă caldă.
- Nu lăsa necurățate suprafețele cu care interacționezi atunci când sângerezi. De pildă, dacă te tăi din greșeală în timp ce îți faci manichiura, te vei asigura că ai dezinfectat cu spirt sau cu clor suprafețele pe care ți-a curs sânge.
Atât partenerul, cât și alți membri ai familiei, pot fi infectați cu virusul hepatitei B, poate și cu virusul hepatitei C, așa că odată depistată infecția, este important că toată familia să își facă teste. În cazul în care sunt sănătoși, medicul le va propune inițierea planului de vaccinare împotriva hepatitei B, că o măsură de protecție.
Doar copiii născuți din mame infectate cu VHB, primesc pe lângă vaccin și HBIG – imunoglobulină specifică antihepatita, o “infuzie” suplimentară de anticorpi care îl ajută pe copil să lupte cu virusul hepatitei B. Din păcate însă, un asemenea vaccin nu este disponibil și pentru hepatită C.