Ce trebuie să știi despre glaucom – o boală oculară asimptomatică care afectează ireversibil vederea

Ianuarie este Luna Internațională a Depistării Glaucomului. În această lună, întreaga comunitate medicală oftalmologică face eforturi pentru a crește gradul de conştientizare în privinţa glaucomului – a doua cauză de orbire la nivel mondial, după cataractă, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Glaucomul este o afecțiune gravă, și asta pentru că de cele mai multe ori nu trădează niciun simptom clinic fiind descoperit ocazional. În ciuda acestui fapt, glaucomul duce inevitabil la atrofia nervului optic și orbire.

separator
,,Glaucomul este o afecțiune a nervului optic ce constă în atrofierea progresivă a acestuia, cu îngustarea treptată a câmpului vizual. Este asociat adesea cu o presiune intraoculara crescută şi duce în timp la pierderea vederii”, afirmă Dr. Cristina Ciucă, medic oftalmolog.

În funcție de configurația unghiului dintre iris și cornee sunt două tipuri principale de glaucom:

1. Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des întâlnit tip de glaucom. Peste 90% din pacienții cu glaucom au această formă a bolii. Unghiul dintre iris și cornee are o deschidere normală, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce în ce mai puțin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat așa cum ar trebui.

2. Glaucomul primitiv cu unghi închis este mai puțin comun decât glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este determinat de o predispoziție anatomică a globului ocular și este caracterizat prin blocarea unghiului dintre iris și cornee de către periferia irisului, cu blocarea eliminării umorului apos, și creșterea presiunii intraoculare.Factori de risc pentru glaucom. Ești predispus către această afecțiune dacă suferi de următoarele afecțiuni:

-Diabet zaharat
-Hipertensiune sau hipotensiune arterială
-Boli cardiovasculare sau de tiroidă
-Miopie sau hipermetropie mare (care necesită să porți lentile de contact sau ochelari de corecție a vederii)
-Inflamații sau tumori intraoculare
-Ai rude de sânge care suferă de glaucom (persoanele care au rude de gradul I cu glaucom prezintă un risc mai mare de a face această afecțiune în comparație cu cei care nu au antecedente de glaucom în familie).
-Presiunea intraoculară este ridicată (hipertensiunea intraoculară este principalul factor de risc ce determină apariția glaucomului.
-Ai o vârsta înaintată. După vârsta de 40 de ani, riscul de apariție a glaucomului crește, așa că oftalmologul recomandă un consult oftalmologic complet o dată pe an și tonometrie (măsurarea presiunii intraoculare). După vârsta de 60 de ani, consultul ar trebui efectuat de două ori pe an.
-Ai suferit un traumatism ocular – glaucomul traumatic poate apărea imediat după lovitura propriu-zisă, sau la o perioadă de câțiva ani.
-Medicamente pe bază de steroizi

Medicii recomandă ca persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc să meargă la controale oftalmologice regulate, indiferent de vârsta pe care o au.

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este asimptomatic în fazele inițiale, sau poate prezenta simptome nespecifice, ce pot fi trecute cu vederea ca fiind efecte ale oboselii, așa că mulți pacienți rămân nediagnosticați până când boala ajunge într-un stadiu avansat. Glaucomul primitiv cu unghi închis se poate manifesta prin: durere la nivelul ochilor, durere puternică de cap, roșeața ochilor, diminuarea acuității vizuale sau vedere încețoșată, fotofobie (sensibilitate la lumina) sau halori colorate în jurul surselor luminoase, greață, vărsaturi.

Glaucomul este o afecțiune ce produce daune ireversibile asupra nervului optic și vederii. Singura modalitate de a descoperi glaucomul într-un stadiu incipient este să mergi la consultații oftalmologice periodice. În funcție de caz, oftalmologul poate alege să efectueze unul sau mai multe teste complexe: tonometrie (măsurarea presiunii intraoculare); oftalmoscopie (examenul fundului de ochi, cu examinarea papilei nervului optic); perimetrie (examinarea câmpului vizual); gonioscopie (examinarea unghiului format între fața anterioară a irisului și fața posterioară a corneei, unde se află sistemul de drenaj al umorului apos); pahimetrie (măsurarea grosimii corneei).

Glaucomul nu poate fi vindecat, așa că prevenirea și diagnosticarea precoce sunt cel mai eficient mod de a lupta cu această afecțiune. Totuși, odată depistat, glaucomul necesită tratament pentru a încetini procesul de degradare a vederii. Tratamentele pentru glaucom nu pot remedia daunele deja suferite de nervul optic, iar indicațiile de tratament date de mediculoftalmolog diferă de la caz la caz.

Și tu poți ajuta la creșterea gradului de conștientizare în privința glaucomului prin acțiuni simple, dar de efect. Dacă suferi de glaucom, nu ține secret acest lucru, ci împărtășește informații despre această boală cu familia și prietenii tăi. Îndeamnă-ți cunoștințele să meargă în mod regulat la un control oftalmologic.

sursa

Un moldovean și-a dat foc în pragul casei fostei soţii. Motivul gestului disperat
Articolul anterior
S-a descoperit că polițiștii din Comrat nu știu să vorbească deloc limba română
Articolul următor
Alte articole interesante