Cele 3 mari surse de infectare cu Covid-19. Concluzia făcută de un medic, după ce a discutat cu pacienții

Principalele surse de infectare cu coronavirus sunt transportul în comun, petrecerile, mai ales ale adolescenților, și fabricile în care nu se respectă măsurile de protecție.

separator

Este concluzia medicului Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara.

„În primul rând, transportul în comun. În al doilea rând, petrecerile private, mai ales ale adolescenților, care le transmit pe linie familială părinților și bunicilor. În al treilea rând, oamenii nu respectă regulile, mai ales purtarea corectă a măștilor, în special cei care lucrează în fabrici.

Ignorarea acestor măsuri, în special în ultima perioadă, de către adolescenți, care au transmis acest virus în mediul familial, cei mai afectați fiind vârstnicii. Aceste 3 mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacienții”, a spus medicul.

„Am avut, cel puțin la noi în zonă, multe petreceri, cu reguli care nu se respectau, și aici autoritățile locale și-au făcut datoria. Cred că ignorarea acestor măsuri și iresponsabilitatea în special a adolescenților ne duc în punctul în care suntem. Cert este că în curând, dacă nu vom fi solidari și dacă nu vom fi responsabili, o să ajungem să tratăm oamenii în ambulanță, pentru că nu mai avem unde să-i punem”, a adăugat el.

Medicul spune că, după intrarea în vigoare a noilor restricții, în această noapte, speră ca în 2 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 să ajungă la un platou și apoi să înceapă să scadă.

sursa

Un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial a fost aprobat, în premieră

Statele Unite ale Americii au aprobat miercuri, pentru prima dată, un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care provoacă bronşiolita, pentru adulţii cu vârsta de 60 de ani şi peste, au anunţat autorităţile sanitare, relatează AFP.

Această autorizare a vaccinului Arexvy, produs de gigantul farmaceutic britanic GSK, „este un succes important în ceea ce priveşte sănătatea publică pentru a preveni o boala care poate fi fatală”, a a afirmat, potrivit unui comunicat, Peter Marks, responsabil în cadrul Agenţiei pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA), potrivit Agerpres. 

Bronșiolita este în creștere peste tot în lume

Un alt virus respirator care infectează mai ales copiii mici este cel sincițial – VSR.

 „Bronșiolita acută este în creștere peste tot în lume și era încă dinainte de pandemie”, atrage atenția conf.dr. Mihai Craiu. Iar copilul nu este un adult în miniatură, astfel că, deși poate avea aceleași semne de boală, mecanismele pentru producerea acestora sunt diferite: „În cazul bronșiolitei acute produse de VSR, tuse și wheezingul nu sunt produse de aceleași mecanisme care produc tuse și wheezing la un adult cu astm sau la un vârstnic cu BPOC – boală pulmonară obstructivă cronică”.

Medicul explică cum, la un adult aflat într-o criză de astm, se aplică Ventolin și funcționează pentru că la nivelul celulelor musculare din bronșiile acestuia medicamentul stimulează receptorii beta-adrenergici tip 2 (RBA2), stimulare care relaxează mușchii bronșici dispărând bornhospasmul. Pe când la un copil mic, acești receptori RBA2, deși există, ei au o densitate mai mică și sunt imaturi, astfel că ei pot fi blocați sau distruși parțial.

„Copiii care fac bronșiolită cu VSR ar putea dezvolta în viitor astm, dar NU PENTRU CĂ nu au primit medicamente antiastmatice atunci când au avut boala acută, ci pentru că mecanismele imune pe care le folosește copilul, pentru a se vindeca de bronșiolită, favorizează activarea unor procese cu mecanism alergic”, subliniază medicul pediatru.

Studiile arată că riscul de a fi diagnosticați la vârsta maturității cu astm este de zece ori mai mare pentru sugarii spitalizați cu bronșiolită VSR, comparativ cu cei cu răceli banale de nas și gât. 

„În concluzie, bronșiolita acută cu VSR nu este asemănatoare, ca mecanism, cu o criză de astm la adult și, ca atare, folosirea medicamentelor antiastmatice, la un sugar cu bronșiolită medie sau ușoară, eventual trimis acasă, este inutilă și poate avea efecte adverse. Este mai bine să prevenim bronșiolita VSR, prin mijloace non-farmacologice – igienă, evitarea aglomerațiilor cu un sugar – sau farmacologice – anticorpi monoclonali anti-VSR, decât să ne așteptăm, în mod nerezonabil, să se vindece boala tratată cu medicamente ineficace”, recomandă medicul pediatru.

165 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima săptămână

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat informațiile cu privire la situația epidemiologică și vaccinarea împotriva Covid-19 în perioada 24-30 aprilie.

Covid Update: India sees further drop in infections, 6,660 cases reported  in 24 hrs | Mint

Așadar, în ultima săptămână au fost înregistrate 165 de cazuri noi de infecție, fiind efectuate 11 464 de teste.

O persoană a decedat din cauza Covid-19 în ultimele șapte zile.

În ultimele șapte zile au fost administrate 397 de doze de vaccin.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
  • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
  • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
  • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
  • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
  • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
  • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
  • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

SUA: Doi soți moldoveni și-au transformat restaurantul în secție de votare
Articolul anterior
Eurodeputat: Moldova trebuie să primească statut de ţară candidată la UE
Articolul următor