Cele mai bune metode pentru a ajuta ficatul să elimine rapid şi eficient toxinele periculoase din organism

Ficatul e o ,,mini-fabrică’’ de eliminare a toxinelor şi reziduurilor metabolice dăunătoare din organism, efectuând mai mult de 400 de funcții în acelaşi timp. Chiar dacă ficatul este un organ extrem de solicitat din punct de vedere metabolic, funcţia sa nu va periclitată dacă ai o dietă sănătoasă şi duci un mod de viaţă activ. Care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci pentru ca ficatul tău să funcţioneze corespunzător de fiecare dată?

separator
liver-cancer

Atunci când ai un mod viaţă activ şi o dietă sănătoasă bogată în substanţe nutritive, este puţin probabil ca ficatul tău să devină suprasolicitat. Dacă, însă, incluzi în dietă alimente nesănătoase, activitatea ficatului ar putea fi periclitată, iar funcţia încetinită din cauza toxinelor toxinelor acumulate în el.

Ficatul are funcţie de detoxifiere

Cum sunt eliminate toxinele din organism? În primă fază ficatul transformă toxinele liposolubile din organism în substanţe metabolice mai puţin ofensive prin intermediul unor enzime. În cea de-a doua etapă toxinele vor fi conjugate cu alte molecule şi vor contribui astfel la creşterea solubilităţii acestora în apă şi eliminării din corp în condiţii de siguranţă.

Corpul poate fi invadat de substanţe toxice din produsele de îngrijire corporală, apă, aer, sol, obiecte din plastic etc.

Cum îţi dai seama că ai un ,,ficat leneş’’?

,,Ficatul leneş’’ elimină defectuos toxinele din organism, iar acestea la rândul lor, fiind liposolubile, se vor depozita şi mai mult în celule de grăsime din organism.

În acelaşi timp, trebuie să cunoşti că există semne ascunse care ar putea indica că ficatul tău are o funcţie încetinită şi ar avea nevoie de detoxifiere. Poţi suspecta un ,,ficat leneş’’ dacă ai aceste semne:

  • dureri de cap frecvente, migrene, senzaţie de greutate la nivelul globilor oculari;
  • cap ,,greu’’, ,,înceţoşat’’, cefalee care se ameliorează după somn;
  • dificultăţi de digestie a grăsimilor;
  • creștere în greutate, fără un motiv evident;
  • respirație urât mirositoare;
  • oboseala cronică;
  • dureri cronice articulare sau musculare;
  • transpirație excesivă;
  • stări depresive; disfuncţii hormonale;
  • durere în abdomen, constipație, meteorism;
  • alergii, hipersensibilitate la produse chimice;
  • acnee, alte erupţii tegumentare.

Cum poţi stimula ficatul să funcţioneze corespunzător?

Dacă te confrunţi cu unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, este cazul sa-ţi ajuţi organismul să îmbunătăţească funcţia de detoxifiere a ficatului. Cum faci asta?

  • Respectă un regim alimentar echilibrat;
  • Evită în meniu grăsimile cu efect proinflamator;
  • Evită să consumi zahăr rafinat;
  • Reduce consumul zilnic de fructoză (doar 20-25g pe zi);
  • Elimină din meniu produsele modificate genetic;
  • Utilizează surse alimentare de sulf;
  • Consumă alimente de origine animală și vegetală ce conţin aminoacizi;
  • Reduce sau elimină consumul de alcool;
  • Foloseşte în dietă legume cu frunze verzi;
  • Consumă doar grăsimi sănătoase;
  • Mănâncă alimente ce conţin fibre şi bea cantități suficiente de apă;
  • Practică sportul şi exerciţii fizice, pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul ficatului şi a îmbunătăţi astfel scurgerea bilei şi curăţarea căile biliare.foods-that-cleanse-and-detox-liver2

Produse naturale care îţi ameliorează funcţia ficatului

Pentru a restabili activitatea ficatului poţi folosi aceste trei remedii naturale:

  1. Turmericul – acesta are în componenţa sa curcumină, un antioxidant cu puternice proprietăţi anti-inflamatoare. Turmericul ajută la activarea enzimelor responsabile pentru eliminarea agenţilor cancerigeni proveniţi în organism din exterior. De asemenea, acesta protejează celulele ficatului împotriva deteriorării.
  2. Laptele de ciulin (sau pălămidă) – are un bun efect antioxidant, proprietăţi antiinflamatoare, antivirale şi antifibrotice. Prin urmare, acesta previne deteriorarea ficatului cauzată de toxine, virusuri, droguri și alcool.
  3. Anghinare – fiind bogate în fibre, anghinarele protejează și îmbunătățesc activitatea ficatului, stimulând în acelaşi timp producția de bilă şi curăţarea vezicii biliare. Aceasta ajută la eliminarea fierii şi scade totodată fracţia joasă de colesterol din organism (LDLP).

Collage

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Germania: o moldoveancă a murit într-un grav accident, iar fetița ei de 2 ani a ajuns la reanimare
Articolul anterior
Ministerul Afacerilor Externe: Încă o moldoveancă a fost depistată cu coronavirus în Italia
Articolul următor