Cancerul de sân face anual milioane de victime, fiind cea mai răspândită formă de cancer înregistrată în rândul femeilor. Datele statistice arată că 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale nu au făcut niciodată un control medical al sânilor. Tocmai de aceea, este important să cunoșți cum stau lucrurile și să nu cazi în plasa miturilor care circulă despre această boală.
Trebuie să știi, cu cât mai precoce este depistată această boală, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire.
Află care sunt cele mai întâlnite mituri despre cancerul mamar, care te vor convinge să faci mai des un control medical al sânilor, pentru a diagnostica boală din timp.
Mit: dacă ai găsit un nodul în unul dintre sănii tăi, asta înseamnă că ai cancer mamar
Adevărul: Doar un procent mic dintre nodulii de la sâni se dovedesc a fi cancer. Dar dacă descoperi un nodul persistent în sânul tău sau observi orice fel de modificări în țesutul mamar, acest lucru nu ar trebui ignorat niciodată.
Este foarte important să mergi la un medic, pentru un examen clinic. Acesta ți-ar putea recomandă, dacă e cazul, teste imagistice pentru a determina dacă acest nodul reprezintă sau nu un motiv de îngrijorare.
Mit: bărbații nu fac cancer mamar, această boală afectează doar femeile
Adevărul: Din contra, spun experții, în fiecare an se estimează că aproximativ 2190 de bărbați vor fi diagnosticați cu cancer mamar, iar 410 dintre aceștia vor muri din cauza cancerului, scrie Național Breast Cancer Foundation.
Deși acest procent este încă unul foarte mic, și bărbații ar trebui să își verifice această zona periodic, făcându-și o autoexaminare a sânilor în timpul dușului și să raporteze medicului orice fel de modificări. Cancerul mamar la bărbați este, de regulă, detectat sub formă unui nodul tare situat sub mamelon și areolă.
Mit: o mamografie poate cauza răspândirea cancerului mamar
Adevărul: o mamografie (sau investigarea cu raze X a sânilor) rămâne în prezent standardul de aur pentru detecția precoce a cancerului mamar. Compresia sânilor în timp ce femeia este supusă acestei investigații nu poate cauza răspândirea cancerului în alte părți ale corpului.
Potrivit Național Cancer Institute, „Beneficiile mamografiei, cu toate acestea, aproape întotdeauna eclipsează potențialele daune ce apar de pe urmă expunerii la radiații. Mamografiile necesită doze foarte mici de radiații. Riscul că organismul să fie afectat de această expunere la radiații este extrem de scăzut.”
Mit: dacă ai un istoric familial de cancer mamar, vei dezvolta și tu această boală
Adevărul: Deși femeile care au un istoric familial de cancer de san se află într-un grup de persoane cu risc mai mare de a face boală, majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer mamar nu au antecedente medicale de acest gen în familia lor. Statistic vorbind, doar aproximativ 10% dintre indivizii diagnosticați cu cancer mamar au un istoric familial al acestei boli.
Reține: dacă ai o rudă de gradul întâi cu cancer mamar (dacă ai o mama, o fiica sau o sora care a dezvoltat cancer de san înainte de vârstă de 50 de ani), ar trebui să iei în considerare o formă de metodă imagistică de diagnostic, pe care să o efectuezi regulat, începând cu 10 ani mai devreme de vârstă la care rudă ta a avut diagnosticul.
Mit: cancerul de san este contagios
Adevărul: Nu poți să iei cancer mamar sau să îl transferi în corpul altei persoane. Cancerul mamar este rezultatul dezvoltării necontrolate a unor celule care au suferit mutații, celule care încep să se răspândească în alte țesuturi din interiorul șanului.
Chiar și așa, îți poți reduce riscul de cancer mamar adoptând un stil de viață sănătos, fiind conștientă de factorii de risc și urmând un plan pentru detecția precoce a bolii, astfel încât vei fi diagnosticată foarte devreme dacă ar fi să apară cancerul la sănii tăi.