Cercetătorii din Israel anunță că există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de miocardită la bărbați tineri

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat marţi că inflamaţiile cardiace observate într-un număr mic şi în principal la bărbaţi tineri inoculaţi cu vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 ar putea fi legate de vaccinare.

Reprezentanţii grupului Pfizer au spus că nu au observat o rată mai ridicată a acestei afecţiuni, denumită miocardită, decât incidenţa obişnuită estimată în rândul populaţiei generale.

În Israel, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită între decembrie 2020 şi mai 2021 în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate, a precizat Ministerul Sănătăţii, odată cu dezvăluirea rezultatelor unui studiu pe care l-a comandat pentru a investiga această chestiune.

Majoritatea pacienţilor care au suferit inflamaţii cardiace au petrecut cel mult 4 zile în spital, iar 95% dintre cazuri au fost catalogate ca fiind uşoare, potrivit acestui studiului, care a fost realizat, potrivit ministerului menţionat, de trei echipe de experţi.

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că ″există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin (Pfizer, n.r.) şi apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani″, se precizează în comunicat.

Potrivit studiului, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani în comparaţie cu alte grupe de vârstă.

Pfizer a afirmat într-un comunicat că a luat la cunoştinţă de observaţiile făcute în Israel asupra miocarditei, precizând însă că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul său.

Apariţia unor efecte adverse este analizată minuţios, iar reprezentanţii Pfizer participă cu regularitate la întâlniri cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele obţinute în urma campaniei de vaccinare din această ţară, se mai spune în comunicatul companiei farmaceutice.

Israelul nu a dat încă undă verde vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii. În paralel cu publicarea acestor rezultate, un comitet ministerial a aprobat vaccinarea adolescenţilor, a precizat un oficial cu rang înalt.

″Comitetul a oferit undă verde pentru vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare″⁣, a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul grupului de combatere a pandemiei din Israel.

″Eficacitatea vaccinului prevalează asupra riscurilor’’, a adăugat el.

Studii suplimentare realizate în SUA

Un grup de consilieri ai Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat luna trecută realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită şi vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer şi Moderna Inc.

Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populaţia generală, însă grupul de consilieri a considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi în legătură cu relatările despre “evenimente potenţial adverse”.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Odată cu reducerea infectărilor la doar câteva cazuri pe zi, numărul total al cazurilor active fiind de doar 340 la nivelul întregului teritoriu al ţării, economia Israelului s-a redeschis în totalitate, deşi au fost menţinute restricţii referitoare la turiştii care vin în ţară.

Circa 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. Începând de marţi, autorităţile israeliene au renunţat la restricţiile de distanţare fizică şi la obligativitatea permiselor de vaccinare pentru a avea acces în anumite restaurante şi spaţii pentru evenimente.

sursa: www.stirileprotv.ro

Un vaccin bivalent de la Moderna, care ţinteşte atât Omicron, cât şi tulpina originală a coronavirusului, aprobat în Marea Britanie

O nouă generaţie de vaccin împotriva COVID-19 de la Moderna, care ţinteşte atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a coronavirusului, şi care ar putea fi administrată doar o dată pe an, a fost aprobată pentru utilizare la adulţi în Marea Britanie, a anunţat laboratorul american, precizând că este vorba despre o premieră la nivel mondial, relatează AFP şi dpa, citate de observatornews.ro.

Această versiune a vaccinului constă într-o doză de rapel „bivalentă”, care vizează atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală a SARS-CoV-2, şi „provoacă un răspuns imunitar puternic” împotriva ambelor variante, inclusiv a subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5, a declarat Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor Medicale (MHRA) din Marea Britanie.

Marea Britanie a devenit astfel prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent

„A fost aprobată pentru doze de rapel pentru adulţi de către MHRA, care a concluzionat că îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate ale autorităţilor de reglementare din Regatul Unit”, a precizat agenţia într-un comunicat. Efectele secundare observate sunt „de obicei uşoare” şi similare cu cele observate la variantele anterioare ale serului, se precizează în comunicat.

„Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument mai clar în cutia noastră de instrumente pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat directoarea MHRA, June Raine. Directorul medical al Moderna, dr. Paul Burton, a declarat anterior că noul vaccin poate creşte anticorpii unei persoane la niveluri atât de ridicate încât administrarea sa poate fi necesară doar anual.

La rândul său, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat „rolul important” pe care îl poate juca această „noua generaţie” de vaccin în protecţia împotriva COVID-19. El a subliniat că Marea Britanie a devenit astfel prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează şi varianta Omicron, devenită cea mai răspândită în Europa.

Trei dispozitive inteligente și portabile de diagnosticare a sănătății au fost donate Moldovei de către o companie slovacă

Trei dispozitive inteligente și portabile de diagnosticare a sănătății au fost donate Republicii Moldova de compania S-Case, un start-up slovac care a dezvoltat soluția cu sprijinul Fondului Slovac pentru inovații, implementat de PNUD. Donația a fost coordonată de PNUD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Consultatie medic estetician/chirurg/ dermatolog

Echipamentele vor fi folosite de Centrele pentru plasament și acomodare din Cahul și Ungheni, precum și Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței domestice din UTA Găgăuzia, care oferă adăpost persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Aceste instituții sunt susținute de PNUD Moldova și partenerii săi.

Dispozitivele portabile combină senzori inteligenți cu o bază de date digitală pentru pacienți, care includ orare de administrare a medicamentelor, mesaje de reamintire, chestionare personalizate. Aparatele permit măsurarea funcțiilor vitale prin combinarea în același dispozitiv a unui: pulsoximetru, monitor de tensiune arterială, termometru de contact/fără contact și glucometru.

„De când a început războiul, am dorit să ne implicăm și să oferim suport lucrătorilor medicali care activează în centrele de cazare a refugiaților. Ca și în Slovacia, suntem mândri să eficientizăm în Republica Moldova, în cooperare cu PNUD, diagnosticarea în teren. Sperăm că aceste dispozitive vor fi utile lucrătorilor din domeniul sănătății, contribuind la un diagnostic primar mai rapid și mai eficient”, a spus Tatiana Šišková, manageră de proiect și PR la S-Case.

Dispozitivele S-Case au fost dezvoltate pentru oamenii și furnizorii de servicii de sănătate din țări care au capacitatea limitată de a oferi îngrijire integrată și centrată pe persoană. Utilizarea dispozitivelor este extinsă și în alte țări, precum Macedonia de Nord, Albania, Georgia, Emiratele Arabe Unite, iar acum și Moldova. Tehnologia a fost menționată de revista Forbes Slovacia.

Lista medicamentelor compensate a fost suplimentată. Numărul solicitanților este în creștere

În prima jumătate a anului curent, mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu circa 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut, anunță Compania Națională pentru Asigurări în Medicină.

Cei mai mulți, circa 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice.

Pentru compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat în jur de 381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu suma transferată în primul semestru al anului trecut. Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei, fiind în creştere cu 86 de lei.

Amintim că, începând cu 1 iulie 2022, în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, și anume: șapte denumiri comune internaționale. Potrivit estimărilor, aproximativ 20 de mii de persoane vor primi gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat integral din mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

La fel de la 1 iulie, persoanele care necesită îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu au acces la 11 denumiri comune internaționale de medicamente, compensate în totalitate.

Și persoanele cu tulburări de spectru autist, atât adulți, cât și copii, beneficiază de un medicament compensat din fondurile AOAM.

Pe lângă medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, din 1 iulie, populația poate beneficia și de dispozitive medicale compensate, și anume: teste și lanțete pentru controlul glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Acestea pot fi ridicate în farmacii, în baza rețetei prescrise de medic.

Listele de preparate și dispozitive medicale compensate pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii, precum şi pe site-ul CNAM.

În anul curent, pentru medicamente și dispozitive medicale compensate au fost planificate aproape 864 de milioane de lei, iar pentru eliberarea produselor respective CNAM a contractat 1 264 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

sursa: www.jurnal.md

Cum poți deveni specialist Bowen în Moldova? Beneficiile tehnicii în vindecarea bolilor la adulți și copii
Articolul anterior
Cum va evolua vremea în timpul verii? Când vom putea merge la mare
Articolul următor