Cercetătorii speră să nu fie nevoie de a treia doză de vaccin anti-Covid pentru o perioadă cuprinsă între 1 an şi 5 ani

Reprezentanţii companiilor Pfizer, Moderna și Novavax analizează dacă este cazul dezvoltării unui vaccin suplimentar, care să sporească protecția persoanelor deja vaccinate. S-a ajuns aici în contextul temerilor legate de noile tulpini ale coronavirusului, dar și scăderii treptate a titrului de anticorpi protectori după vaccinare.

„Mai bine ar trebui să venim cu o nouă doză cu două luni mai devreme, decât cu două luni prea târziu”, a declarat recent Stéphane Bancel, CEO Moderna. Conform jurnaliştilor americani de la Business Insider, medicii și experții în boli infecțioase văd altfel situaţia expusă de Bancel.

În opinia acestora, este posibil să nu avem nevoie de a treia doză împotriva Covid-19 pentru o perioadă cuprinsă între un an şi cinci ani. Mai mult, alţii s-au întrebat dacă va fi vreodată nevoie de o nouă doză.

Oficialii Pfizer susțin că vaccinul produs împotriva Covid-19 are o eficienţă de 91,3%, iar protecţia durează chiar şi șase luni după vaccinarea cu a doua doză. Şi studiile clinice efectuate de Moderna au demonstrat că cei vaccinați au anticorpi și după minimum șase luni de la rapel.

„În cazul în care durata protecției este de așa natură încât poți răci, dar nu ajungi în spital, vaccinul va fi un succes”, a declarat Dr. Larry Corey, virolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center.

În acest context, experții evită să sugereze un interval de timp în care ar putea fi nevoie de a treia doză. „Ar trebui ca aceste vaccinări suplimentare să apară într-un an sau în 2022? Sau în 2023? Sau în 2024? Sincer, nu știu care este cel mai bun răspuns în acest moment”, a punctat acelaşi Corey.

În opinia Dr. Paul Offit, șeful Centrului pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, protecția ar putea dura între trei şi cinci ani. Deşi este posibil ca o vaccinare suplimentară să nu fie necesară pentru toată lumea, companiile farmaceutice planifică o campanie de rapel „toamnă-iarnă”.

Directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, a estimat că în aprilie, oamenii ar putea avea nevoie de a treia doză de vaccin, la 12 luni de la vaccinarea completă. Asta ar însemna luna decembrie pentru unii adulți din Statele Unite ale Americii. „Directorii companiilor au anumite agende care vizează administrarea mai multor vaccinuri”, a declarat John Moore, expert în vaccinuri la Universitatea Cornell, conform businessinsider.com.

„Dacă un nou studiu al celor de la Pfizer va arăta că în doi ani, eficacitatea vaccinului a scăzut la 60%, atunci Israelul ar putea lua în considerare un rapel”, a declarat Eyal Leshem, specialist în boli infecțioase la Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel.

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. O ancheta epidemiologică, în desfăşurare

Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşurând o anchetă epidemiologică, scrie news.ro.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi seară, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. 

Când vânătăile de pe corp pot fi, de fapt, cancer

Vânătăile sunt adesea un semn că a existat o leziune a vaselor de sânge. Sângele se scurge din vasul rănit și apare ca o pată întunecată sub piele. Dr. Eunice Wang, hematolog și șef al Serviciului de leucemie și hematologie benignă de la Roswell Park Comprehensive Cancer explică și faptul că o vânătaie este roșiatică dacă este spart un vas care transporta oxigen și albăstruie când este spartă o vena care transportă dioxid de carbon, scrie clicksanatate.ro.

Uneori, însă, o vânătaie nu trebuie ignorată. Cancerele precum leucemiile, limfoamele, mielomul și cancerul de ficat pot provoca vânătăi ușoare. În cazul leucemiei, vânătăile apar deoarece numărul de trombocite este scăzut. Trombocitele, produse de măduva osoasă, îndeplinesc funcția foarte importantă de coagulare a sângelui atunci când vasele de sânge sunt rănite. Când celulele leucemice (care provin și din măduva osoasă) încep să îndepărteze celulele sănătoase, inclusiv trombocitele, ești predispus la vânătăi cu ușurință, deoarece corpul nu are suficiente trombocite pentru a-și face treaba de a astupa vasele de sânge rănite.

Chiar dacă ar putea fi dificil să diferențiezi vânătăile normale de vânătăile legate de leucemie, există alte câteva semne de avertizare la care trebuie să fii atent.

Semn de avertizare pentru leucemie?

Echimozele sunt destul de frecvente în cazul leucemiei. Vânătăile ar putea părea mult mai închise (aproape violet) și forma lor poate fi, de asemenea, neregulată. Este posibil să găsești vânătăi în zone în care în mod normal nu ai avea vânătăi; exemplele includ capul, fața, coapsele, spatele, mâinile, fesele, urechile și pieptul. Vânătaia ar nu va dispărea și nu va deveni mai mare. De asemenea, semnele se înmulțesc. Apariția mai multor vânătăi fără nicio explicație, este un motiv de îngrijorare.

Uneori, este posibil să te confrunți cu afecțiuni precum peteșie (hematom punctiform mic cu un diametru mai mic de 3 mm) sau purpură (o vânătaie cu diametrul de aproximativ 1 cm, în general de formă rotunda).

 Ambele sunt cauzate, din nou, de trombocite insuficiente în sistemul dumneavoastră. Peteșiile ar arăta ca niște pistrui roșii mici, împreună cu urme mici. Se întâmplă ca urmare a deteriorării capilarelor (vasele de sânge foarte mici) și se poate manifesta în locuri precum brațele, picioarele, stomacul, în interiorul gurii și chiar în jurul ochilor. Purpura apare ca pete roșii-violet sub piele. Este important să rețineți, aici, totuși, că ambele afecțiuni nu sunt doar rezultatul cancerului. Ele pot fi cauzate de infecții, deficiențe de vitamine și, de asemenea, anumite medicamente.

Dacă întâmpini în mod constant probleme în a lega o nouă vânătaie, probabil că cel mai bine este verifici situația. Cu cancere precum leucemia, ești predispus la sângerare excesivă sau neobișnuită și piele palidă. Sângerările nazale, sângerarea gingiilor și menstruațiile abundente sunt, de asemenea, semne de avertizare. Alte simptome includ febră și frisoane, scădere în greutate inexplicabilă, transpirație excesivă, oboseală, dureri osoase, ganglioni limfatici umflați și infecții.

Semn de limfom?

Limfomul, un cancer al limfocitelor care se găsește în general în ganglionii limfatici, poate fi clasificat în două tipuri principale: limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin.

La fel ca în cazul leucemiei, răspândirea celulelor limfomului în măduva osoasă alunga celulele sanguine sănătoase, cum ar fi trombocitele, ceea ce duce la niveluri insuficiente de trombocite în organism. După cum știm deja, trombocitele scăzute înseamnă că sângele tău nu este capabil să se coaguleze așa cum ar trebui, ducând la vânătăi inexplicabile și sângerări neobișnuite.

Alte semne de avertizare ale acestui tip de cancer includ oboseală, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, axilelor sau în zona inghinală (de obicei nedureroasă), febră, transpirații nocturne, mâncărimi ale pielii și scădere în greutate pe care nu le puteți explica.

În cazul limfomului non-Hodgkin, este posibil să ai dureri osoase, în special la nivelul picioarelor, coastelor, coloanei vertebrale sau pelvisului. Dacă observi, vei vedea asemănări în ceea ce privește modul în care se manifestă leucemia și limfomul.

Poate fi mielom

Cancerul care afectează celulele albe din sânge, care produc anticorpi pentru a ne proteja de infecție, celule plasmatice, este cunoscut sub numele de „mielom” sau „mielom multiplu”.

Atunci când măduva osoasă produce un număr mare de celule de mielom, eliminând celule roșii, trombocite și alte globule albe sănătoase din sânge, corpul tău, din nou, este predispus la sângerări și vânătăi excesive.

Este posibil ca mielomul să nu provoace simptome în stadiile sale incipiente, dar asta nu înseamnă că nu puteți fi cu ochii pe semne de avertizare. Dureri osoase legate de spate, șold sau coaste; oase fracturate sau slabe; anemie; infecții frecvente; hipercalcemie (niveluri neobișnuit de ridicate de calciu în organism); hipervâscozitate (sânge gros); probleme legate de rinichi, pierderea poftei de mâncare; pierdere în greutate; gleznele, picioarele și mâinile umflate; oboseală; piele iritata; și dificultăți de respirație sunt câteva alte simptome ale acestui cancer.

Cancerul de ficat

Atât cancerul hepatic primar, cât și cel metastatic pot provoca vânătăi. Cancerul hepatic primar este atunci când boala se formează în țesuturile hepatice. În cazul cancerului hepatic metastatic, celulele canceroase își au originea în altă parte și își croiesc drum (prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic) către unul dintre cele mai mari organe din corpul tău, ficatul.

Vânătăile asociate cu cancerul de ficat sunt ușor diferite prin faptul că sunt nodulare, cunoscute altfel sub denumirea de „hematoame”. Pe lângă trombocite, corpul tău are nevoie și de ceva numit „proteine ​​de coagulare” (produse în ficat) pentru a preveni scurgerea vaselor de sânge lezate. Când ficatul este afectat de cancer hepatic primar sau metastatic, există niveluri insuficiente de proteine ​​de coagulare în organism. Acesta este ceea ce contribuie la vânătăi și sângerări excesive sau ușoare în acest tip special de cancer.

Există și alte semne de avertizare din ficat cenu trebuie ignorate, cum ar fi scăderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale în partea dreaptă sus sau dureri de omoplat drept, stomac umflat, senzație de sațietate după masă, un nodul dur sub coaste, senzație de oboseală, greață, vărsături, îngălbenirea pielii (icter), mâncărimi ale pielii și urină închisă la culoare.

Înțelegerea semnelor de avertizare care vin cu toate aceste tipuri de cancer și urmărirea vânătăilor este un prim pas. Este important de reținut faptul că această maladie, cancerul, nu este singura cauză a vânătăilor inexplicabile.

Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diluanți ai sângelui, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), steroizi și chiar unele suplimente și afecțiuni precum hemofilia A, hemofilia B, boala Von Willebrand, ciroza hepatică, sindromul Cushing și deficiențele de vitamine pot fi și ele vinovate.

Descoperire: Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură, foarte rezistentă

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave, scrie evz.ro.

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

„Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.”, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? „Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției”. Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

„În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită”.

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: „Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave”. Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

„De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat”, dar și „antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente”, precum și „abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)”.

Toate acestea produc un efect comun: „Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil”.

Un băiețel de 9 ani a murit după o provocare pe tiktok
Articolul anterior
Președinta Republicii Moldova, întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Articolul următor