Constipația este o parte neplăcută, dar normală a ființei umane. Cauzele pot include faptul că nu beți suficientă apă, medicamente sau chiar modificări temporare ale dietei dumneavoastră.
Cu toate acestea, constipația poate fi, de asemenea, un semn de avertizare al unei probleme numite fibroame uterine, scrie doctorulzilei.ro. Fibroamele uterine nu sunt întotdeauna o problemă gravă; ele sunt aproape întotdeauna necanceroase. Dar asta nu înseamnă că ar trebui pur și simplu să le ignorați. Dr. Darin L Weyhrich oferă această explicație utilă despre ce sunt fibroamele și când ar trebui să căutați ajutor.
Ce sunt fibroamele?
Fibroamele, numite și leiomioame, sunt creșteri benigne, de obicei pe pereții uterului. Până la 20%-50% dintre femeile de vârstă reproductivă prezintă fibroame.
Simptomele fibroamelor
Fibroamele adesea nu prezintă niciun simptom și sunt descoperite doar în timpul unei ecografii de rutină a uterului. Acesta este cel mai adesea cazul dacă fibroamele sunt deosebit de mici.
Cu toate acestea, ele pot crește suficient de mult pentru a prezenta simptome. Unele dintre semnele care indică o posibilă problemă cu fibroamele includ următoarele:
- Constipație frecventă
- Dificultăți la urinare
- Menstruații care durează mai mult de șapte zile
- Perioade menstruale mai frecvente
- Sângerări neregulate între cicluri
- Perioade abundente
- Dureri pelviene sau abdominale
- Durere în timpul actului sexual
- anemie
Fibroamele și constipația merg adesea mână în mână deoarece fibroamele mari și cele aflate într-o poziție care exercită presiune asupra rectului interferează cu intestinele și duc la constipație. Uneori, acestea pot bloca complet intestinul și pot deteriora tractul digestiv dacă nu sunt tratate.
Deși acestea nu sunt singurele semne ale fibroamelor, ele apar frecvent la femeile care le au.
Cum să gestionați fibroamele
„Dacă fibroamele dvs. sunt suficient de mari pentru a provoca simptome, este posibil să vă simțiți extrem de inconfortabil sau chiar să aveți dureri. În funcție de cât de aproape sunteți de menopauză, vă putem recomanda să așteptați cu atenție dacă nu provoacă simptome semnificative.
Cu toate acestea, dacă sunt simptomatice, vă putem prescrie unul dintre diversele teste pentru a vă diagnostica fibroamele, cum ar fi o ecografie pelvină. Acest examen, efectuat de obicei cu ajutorul unei baghete transvaginale pe care o introducem în vagin, ne poate oferi o imagine clară a ceea ce se întâmplă în interiorul uterului dumneavoastră.
Este posibil să solicităm și alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau radiografii.
Uneori, vă putem ameliora simptomele cu medicamente simple. Cel mai adesea, aceasta este o formă de substituție horrrmonală menită să vă aducă hormonii într-un echilibru mai bun. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) eliberate fără prescripție medicală, precum ibuprofenul (Advil®, Motrin®) sau naproxenul sodic (Aleve®), pot oferi o ameliorare suficientă a durerii.
Cu toate acestea, în cazuri deosebit de grave, în special dacă familia dumneavoastră este completă și mai aveți mulți ani până la menopauză, este posibil să vă recomandăm îndepărtarea uterului. Această procedură se numește histerectomie. Atunci când efectuăm o histerectomie, ne propunem să o facem printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă pentru a păstra țesutul sănătos, a face incizii mai mici și a reduce timpul de recuperare”, a explicat specialistul.