Viaţa fără gust sau miros este un semn de îngrijorare pentru mulți dintre cei care s-au tratat de Covid-19 și cheltuie mii de lei în speranța să-și recapete aceste simțuri. Atunci când nu reușesc, mulți ajung să fie măcinați de depresie sau anxietate, susțin psihologii.
Elena s-a infectat cu noul coronavirus acum 10 luni, iar de atunci, învaţă să perceapă lumea fără miros.
„Duc dorul mirosurilor copturilor pe care le fac şi eu nu le simt, duc dorul la mirosul de flori, din păcate le admir şi nu le pot simţi mirosurile”, a spus Elena, pacientă tratată de coronavirus, într-un reportaj pentru publika.md.
Femeia spune că a rămas dezarmată în faţa pericolelor ce pot fi evitate datorită mirosului: „Pot să nu percep mirosuri periculoase, cum ar fi scurgeri de gaze. Dacă nu am simţit un miros de scurgere de gaz se pot întâmpla diferite situaţii”.
Medicii nu au, deocamdată, o soluție: „Conform OMS, nu avem niciun protocol sau schemă de tratament cu restabilire totală a gustului şi mirosului”.
Specialiștii susțin că cei mai predispuşi spre pierderea gustului şi mirosului sunt fumătorii şi persoanele cu probleme ale sistemului nervos.
„Neuronii olfactivi sunt unicele celule în organism care se regenerează foarte rapid şi iau locul la neuronii vechi. Neuronii afectaţi de virus sunt înlocuiţi şi se recapătă traseul pentru miros. Este nevoie de ceva timp pentru a forma din nou acele legături”, a declarat Lucia Gariuc, medic ORL.
Psihologii recomandă oamenilor să pună accent pe emoții.
„Puteți organiza o întâlnire cu prietenii. Ei beau ceai şi simt gustul lămâii, dar dumneavoastră nu. Lipsa o puteţi compensa cu emoţiile primite. Vă bucuraţi că aveţi o conexiune frumoasă”, a explicat Elena Covaliov, psiholog.
Unele studii internaţionale arată că 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul l-au recăpătat în decurs de trei luni.