Covid-19: Îngrijorarea unei femei care nu și-a recăpătat mirosul nici la 10 luni după boală

Viaţa fără gust sau miros este un semn de îngrijorare pentru mulți dintre cei care s-au tratat de Covid-19 și cheltuie mii de lei în speranța să-și recapete aceste simțuri. Atunci când nu reușesc, mulți ajung să fie măcinați de depresie sau anxietate, susțin psihologii.

Elena s-a infectat cu noul coronavirus acum 10 luni, iar de atunci, învaţă să perceapă lumea fără miros.

„Duc dorul mirosurilor copturilor pe care le fac şi eu nu le simt, duc dorul la mirosul de flori, din păcate le admir şi nu le pot simţi mirosurile”, a spus Elena, pacientă tratată de coronavirus, într-un reportaj pentru publika.md.

Femeia spune că a rămas dezarmată în faţa pericolelor ce pot fi evitate datorită mirosului: „Pot să nu percep mirosuri periculoase, cum ar fi scurgeri de gaze. Dacă nu am simţit un miros de scurgere de gaz se pot întâmpla diferite situaţii”.

Medicii nu au, deocamdată, o soluție: „Conform OMS, nu avem niciun protocol sau schemă de tratament cu restabilire totală a gustului şi mirosului”.

Specialiștii susțin că cei mai predispuşi spre pierderea gustului şi mirosului sunt fumătorii şi persoanele cu probleme ale sistemului nervos.

„Neuronii olfactivi sunt unicele celule în organism care se regenerează foarte rapid şi iau locul la neuronii vechi. Neuronii afectaţi de virus sunt înlocuiţi şi se recapătă traseul pentru miros. Este nevoie de ceva timp pentru a forma din nou acele legături”, a declarat Lucia Gariuc, medic ORL.

Psihologii recomandă oamenilor să pună accent pe emoții.

„Puteți organiza o întâlnire cu prietenii. Ei beau ceai şi simt gustul lămâii, dar dumneavoastră nu. Lipsa o puteţi compensa cu emoţiile primite. Vă bucuraţi că aveţi o conexiune frumoasă”, a explicat Elena Covaliov, psiholog.

Unele studii internaţionale arată că 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul l-au recăpătat în decurs de trei luni.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Israel: cei care vor falsifica certificatele de vaccinare vor ajunge după gratii
Articolul anterior
Toate Inspectoratele de Poliție din țară au sistat audiențele, din cauza situației epidemiologice nefavorabile
Articolul următor