Pentru că lunile iunie şi iulie sunt potrivite pentru a culege flori de tei, îţi propun să fii harnică şi să te aprovizionezi singură.
Când şi cum se culeg florile de tei?
Florile de tei se culeg pe la începutul lunii iunie şi chiar în iulie, în funcţie de specia şi locul unde creşte copacul. Florile se culeg numai pe timp frumos, după 1-2 zile de la ultima ploaie.
Cum le păstrezi?
Florile de tei se usucă la umbră, în încăperi bine aerisite (preferabil să fie curent, pentru a evita uscarea lentă), fără alte mirosuri, pentru că florile le iau repede. Trebuie aşezate în strat subţire, ca aerul să circule uşor printre flori.
Florile de tei şi utilizarea lor terapeutică
-
Sub formă de pulbere, pe care
o obţii din flori mărunţite sau poţi să le dai prin râşniţa de cafea. Se administrează ca adjuvant în cazul hipertensiunii arteriale, timp de 60 zile, a câte o linguriţă de pulbere de trei ori pe zi. Consultă medicul, înainte de a începe tratamentul. Acţionează la nivelul sistemului cardiovascular, micşorând tensiunea arterială, încetineşte palpitaţiile inimii, provocând relaxarea ei. Atenţie însă la cantitate!
-
Infuzie –
torni o cană de apă clocotită peste două linguriţe de plante uscate şi acoperi vasul, după care laşi timp de 15 minute să se infuzeze. Se consumă, pentru a provoca transpiraţia, în cazul răcelilor sau al intoxicaţiilor. Şi indigestia, constipaţia, intoxicaţiile, crampele abdominale şi alte afecţiuni digestive pot fi tratate cu ajutorul infuziei de tei.
Dacă suferi de insomnii, poţi bea o cană de ceai cald, îndulcit cu o linguriţă de miere, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Are efect sedativ, astfel înlătură durerile de cap, colicii abdominali şi febra musculară. Reduce inflamaţiile căilor respiratorii şi se utilizează ca expectorant în bronşite.
Mai există şi infuzie combinată: pui două linguri de floare de tei într-o cană, peste care torni apă rece, le laşi la macerat de seara până dimineaţa, apoi filtrezi compoziţia şi amesteci extrasul cu infuzia obţinută la cald. Bea trei căni pe zi de infuzie combinată, în cazul unor probleme precum insomnie, stări nervoase, iritabilitate.
-
Tinctură –
pune într-un borcan flori de tei (jumătate de borcan), toarnă peste ele alcool de 40 de grade (uz intern) – 70 de grade (uz extern). Amestecă bine compoziţia şi las-o la macerat timp de zece zile, după care filtrează compoziţia şi o pune-o în sticlă de culoare închisă.
Utilizează tinctura ca adjuvant în caz de tuse, bronşite, gripă, viroze pulmonare, insomnii.
Fii atentă! Nu folosi tinctura în hepatite virale, toxice şi metabolice, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare, inclusiv în cazul tratamentelor care nu permit consumul de alcool.
De asemenea o poţi folosi pentru stimularea creşterii părului.
-
Băi terapeutice –
băile cu flori de tei se fac la fel ca infuzie, doar că măreşti cantitatea produsului. Înainte de culcare, acestea calmează, te relaxează şi nu mai ai chef de mişcare. Pentru că are acţiune sedativă, florile de tei pot fi puse şi la băile pentru copiii mici.
Indiferent, consumi ceai din tei în scop terapeutic sau din plăcere, nu ai decât de câştigat în urma acestei băuturi!
Text: Snejana Ţugui