Medicul epidemiolog care a eradicat coronavirusul aproape complet în Coreea de Sud este considerat erou național. Jung Eun-kyeong este șefa Centrul pentru Boli şi Prevenţii iar autoritățile coreene consideră că a administrat foarte eficient criza. Coreea de Sud a aplicat strategia testării în masă, iar numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a scăzut foarte mult. Au făcut câte 20.000 teste pe zi, au identificat și izolat rapid cazurile și au rupt lanțul infectării.
În Coreea de Sud nu s-au luat măsuri precum carantină strictă, nu s-au închis multe firme, iar școlile vor fi redeschise la început de aprilie. În aceste condiții, Jung Eun-kyeong este considerată eroină națională, fiind persoana care a coordonat toate operațiunile medicale din Coreea de Sud.
Coreea de Sud a fost a doua ţară lovită de COVID-19 după China, însă decizia luată de Jung Eun-kyeong de a testa în masă a dat rapid roade.
De la 900 de cazuri într-o săptămână, numărul de infectări a scăzut la 100, însă asta după 320.000 de testări ale persoanelor suspecte, arată Bloomberg și Mediafax.
Medicul are o experiență vastă, pentru că s-a confruntat o altă epidemie de boli respiratorii în Orient, când 38 de cetăţeni din Coreea de Sud au murit. Jung a participat şi la bătăliile cu SARS si MERS, alte două epidemii globale ce au ajutat-o acum să ia deciziile potrivite.
Însă, coreenii s-au ajutat şi de tehnologie. Pacienţii internaţi cu coronavirus trebuiau să ofere anumite date, inclusiv locaţiile în care s-au aflat. O aplicaţie trimitea apoi alerte persoanelor aflate în locurile respective.
Dar testarea în masă a rămas cea mai bună decizie luată de Jung. Mai multe companii au început să fabrice testele, iar la finalul lunii februarie, Coreea de Sud testa deja 20.000 de oameni pe zi. Oamenii lui Jung au ajuns cu testele pe teren, de la cabine telefonice până în parcări publice.
„Nicio ţară din lume nu s-a luptat atât de eficient cu epidemia precum Coreea de Sud, testele în masă completate de îngrijire medicală grozavă. SUA ar trebui să ia lecţii şi să le calce pe urme”, a declarat fostul şef al FDA(Food and Drugs Administration SUA – precum Agenția Națională a Medicamentului din Romania, n.r.), Scott Gottlieb.
Coreea de Sud a adunat 8.800 de cazuri de coronavirus şi 102 persoane decedate. Lupta cu virusul nu s-a terminat definitiv, însă rata de infecţii a scăzut mult, iar Coreea a fost depăşită de ţări europene precum Italia, Spania, Germania şi Franţa, dar şi de Iran sau SUA.
Bloomberg a încercat s-o contacteze pe șefa medicilor coreeni, însă aceasta le-a transmis că este prea ocupată să lupte în continuare cu virusul ca să dea interviuri.