Adriana Ochișanu a lansat un film autobiografic. Poze din copilăria și adolescența artistei!

Adriana Ochișanu a lansat filmul documentar ,,Miorița”, o producție care evocă copilăria și adolescența artistei. Un film despre cum a început dragostea pentru muzică, vioară și scenă. Încă din copilărie, artista încălzea inimile publicului cu vocea sa mlădioasă și promitea să ajungă un nume sonor în domeniul muzicii!

separator
,,Astăzi este despre începuturile mele și copilăria mea. Filmul Miorița”, a menționat Adriana Ochișanu în descrierea producției cinematografice. 

Publicul a primit surpriza cu multă admirație și ovație. Vizionare plăcută!

Trei experimente psihologice înfiorătoare. Ce traume au lăsat asupra persoanelor cercetate

De-a lungul timpului au fost derulate mai multe experimente absolut tulburătoare folosind subiecți umani. Rezultatele au fost înfiorătoare cu privire mai ales la natura și comportamentul uman în anumite condiții. O parte a acestor experimente au avut efecte devastatoare, scrie adevarul.ro.

Experimentele au adus contribuții decisive la dezvoltarea științei și la realizarea unor pași importanți pentru umanitate. Nu toate experimentele efectuate de-a lungul istoriei au fost însă etice, necesare sau umane. Din contră, o parte a acestora au fost de-a dreptul înfiorătoare, lipsite de etică și cu o cruzime ieșită din comun față de subiecții experimentului. Câteva dintre acestea au intrat în istorie. 

Experimentul psihologic și social de la pușcăria Stanford

Unul dintre cele mai lipsite de etică experimente din istorie, așa cum a fost considerat ulterior, este experimentul de la pușcăria Stanford, Statele Unite. Experimentul a fost derulat de o echipă de cercetători coordonată de profesorul de psihologie Phillip Zimbardo, de la Universitatea Stanford, din Statele Unite.

Experimentul a avut loc în anul 1971 și presupunea o simulare a vieții din pușcăriile americane, cu rolurile jucate de gardieni și prizonieri, pe o perioadă de două săptămâni. Evident, nu erau gardieni și infractori reali. Echipa de cercetare a recrutat voluntari din cadrul comunității, care să joace rolurile de gardieni și deținuți. Voluntarii erau plătiți cu 15 dolari pe zi pentru participarea la experiment.

Scopul declarat al experimentului era studiul psihologic al vieții în pușcărie, concentrându-se pe rolul și efectul puterii, identității de grup, a simbolurilor și validarea situațională a comportamentului. S-a constituit un grup de 26 de voluntari., selectați mai ales pe criteriul stabilități psihologice și emoționale.

Aceștia au fost împărțiți la întâmplare în două categorii: deținuți și gardienii. Cei aleși drept gardieni au primit uniforme și aveau rolul de a-i supraveghea și a-i împiedica pe ceilalți să iasă din penitenciar. Au fost recreate condițiile reale din penitenciar.

Experimentul a luat însă o turnură șocantă. Cei care jucau rolul deținuților au ajuns să sufere abuzuri greu de imaginat. O parte au cedat nervos. Având în vedere că situația abuzurilor escalada, experimentul a fost oprit în cea de-a șasea zi. Traumele suferite de participanți au determinat ca universitățile americane să-și schimbe standardele de etică privind folosirea subiecților umani în cadrul experimentelor. 

Un experiment cutremurător pe copii orfani

Un alt experiment psihologic tulburător și totodată considerat total lipsit de etică și umanitate a fost cel derulat în 1939 în statul american Iowa. A rămas cunoscut în istorie drept „Monster Study”, mai ales din cauza efectelor sale asupra copiilor implicați în experiment. Pe scurt, în anul 1939, Wendell Johnson, psiholog la Universitatea din Iowa a început un experiment pentru a observa anumite aspecte privind defectele de vorbire la copii.

În special, dacă celor cu probleme de vorbire li se va scoate eticheta de ”bâlbâiți” în societate, aceștia își vor îmbunătăți capacitate de a vorbi.  Sau dacă primesc această etichetare își vor înrăutăți problemele de vorbire.

Cert este că psihologul american și echipa sa de studiu au luat mai mulți copii din orfelinatele orașului Davenport, ca obiect de studiu. Grupul de copii a fost împărțit în două. O parte au fost lăudați pentru faptul că vorbesc foarte bine, iar ceilalți, chiar dacă vorbeau normal au fost în permanență corectați și li s-a reproșat că sunt „bâlbâiți”.

Experimentul s-a dovedit cutremurător pentru subiecții asupra cărora s-a efectuat terapie negativă. Copiii au rămas cu traume și deși erau sănătoși și vorbeau corect la început, au rămas cu tulburări grave de vorbire, toată viața, în urma experimentului.

Aceste studii au fost ținute secrete, pentru a nu compromite cariera psihologului american. Dar după ce s-a aflat de existența lor, a stârnit un val de revoltă. În anul 2001, Universitatea din Iowa și-a cerut scuze, oficial, pentru acest experiment. 

Micul Albert, un experiment controversat

Unul dintre cele mai ciudate și controversate experimente cu efect psihologic a fost cel numit „Micul Albert”. În primul rând, astăzi nu ar fi putut avea loc un astfel de experiment din considerente etice.

Experimentul a avut loc la mijlocul secolului XX și a fost realizat de psihologul american John Watson. Acesta a folosit un copil de 9 luni pentru a vedea dacă observațiile omului de știință rus Ivan Pavlov, celebru pentru asocierea stimulilor cu comportamentul la câine, sunt valabile și la oameni. Propriu-zis dacă comportamentul oamenilor poate fi condiționat de anumiți stimuli și dacă acesta se poate generaliza. 

În plus se urmărea să se răspundă la întrebarea dacă fricile sunt în firea umană încă de la naștere sau sunt dobândite în contact cu anumiți stimuli. Copilul de 9 luni ales ca subiect, a fost luat dintr-un spital și supus unor teste.

Copilului i s-a prezentat mai multe obiecte și animale. Adică, un șoarece de laborator, o maimuță, un câine, măști, ziare care ardeau, diferite texturi, etc. Copilul nu a fost speriat de niciunul dintre animalele, obiectele sau situațiile expuse. Mai apoi, în timp ce copilul era lăsat să se joace cu șoarecele alb, psihologul provoca alți stimuli.

De exemplu, atunci când copilul atingea șoarecele lovea cu putere bare de metale, cu ciocanul. Copilul speriat începea să plângă. După câteva ședințe, era de ajuns ca micuțul să vadă șoarecele alb, fără alți stimuli, și se speria puternic, asociindu-l cu zgomotele produse. Mai apoi, s-a observat că teama s-a generalizat și copilul nu mai suporta lucrurile albe și pufoase. Experimentul a fost oprit, iar copilul a fost luat de mama sa din spital.

Acest experiment este foarte controversat, atât din punct de vedere etic cât și al utilității sale din punct de vedere psihologic. Deocamdată, identitatea copilului nu a fost stabilită cu exactitate pentru a se observa eventuale traume sau efecte ale experimentului. 

Franța: 217 persoane au fost arestate în urma protestelor împotriva reformei pensiilor

Ministrul de interne Gérald Darmamin a ordonat poliției să ia măsuri de protecție consolidate” pentru membrii parlamentului francez. Poliția franceză a arestat 217 persoane joi seară în timpul incidentelor care au urmat unei manifestații la Paris. Unii dintre protestatari au aprins focuri și au aruncat cu obiecte în ofițerii de poliție, scrie alephnews.ro.

Ministrul de interne Gérald Darmamin a ordonat poliției să ia „măsuri de protecție consolidate” pentru membrii parlamentului francez.

Poliția franceză a arestat 217 persoane joi seară în timpul incidentelor care au urmat unei manifestații la Paris, în cadrul protestelor de masă în curs de desfășurare împotriva reformei pensiilor, a cărei aplicare a fost decisă în cele din urmă fără un vot în camera inferioară, potrivit presei.

Potrivit France Info, 217 persoane au fost arestate în timpul incidentelor care au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul capitalei franceze. Potrivit aceleiași surse, unitățile de poliție antirevoltă au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă sub presiune pentru a elibera piața. Unii dintre protestatari au aprins focuri și au aruncat cu obiecte în ofițerii de poliție.

În momentul izbucnirii incidentelor, în piață se aflau aproximativ 6.000 de persoane, potrivit estimărilor presei franceze. Joi după-amiază, guvernul a decis în ultima clipă să pună în aplicare proiectul de lege privind pensiile, care prevedea creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, ocolind camera inferioară, întrucât nu era clar dacă exista majoritatea necesară. .

Există un articol din Constituția franceză care permite această cale. Dar reforma ar putea fi anulată în cazul unui vot de neîncredere în guvernul președintelui Emmanuel Macron și al prim-ministrului Elisabeth Bourne.

Manifestații au fost organizate ieri în multe alte orașe franceze (Marsilia, Dijon, Nantes, Rennes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse, Nisa). Sindicatele cheamă la o nouă grevă națională joia viitoare și la mobilizări în masă începând din weekend. Milioane de francezi au ieșit în repetate rânduri în stradă împotriva reformei. Ministrul de interne Gérald Darmamin a ordonat poliției să ia măsuri de protecție consolidate pentru membrii parlamentului francez.

Cetățean străin, prins la intrarea în țară cu drone nedeclarate

Cazul a fost înregistrat la data de 16 martie 2023, în Aeroportul Internațional Chişinău, cînd funcționarii vamali au supus controlului de specialitate bagajele pasagerilor de la ruta Varșovia – Chişinău, anunță Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

În rezultatul controlului, în bagajul unui pasager au fost depistate cinci drone noi de model ” DJI MAVIC 3 CLASSIC”, nedeclarate organului vamal.

Documentat pe caz este un cetățean al USA, în vîrstă de 47 de ani.

Dronele au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional în conformitate cu prevederile art. 43¹, 287 alin. (10) Cod Contravențional.

Cum a scăpat Coreea de Sud de coronavirus, într-un timp record
Articolul anterior
Angajata unei grădinițe din Anenii Noi, depistată pozitiv pentru noul tip de coronavirus
Articolul următor