Cum să elimini durerile de picioare cauzate de kilogramele în plus

Durerile la nivelul picioarelor, genunchilor și a gleznelor sunt frecvent provocat de prezența kilogramelor în plus. Excesul de greutate pune presiune sporită pe picioare, provocând o serie de probleme. Inițial apare disconfortul, durerile de intensitate medie și edemele picioarelor, resimțite în special la efort. Dacă masa corporală crește, durerile pot fi extrem de puternice și pot apărea în timpul unor activități obișnuite, precum mersul pe jos ori statul în picioare.

separator

Printre problemele pe care le pot cauza kilogramele în plus la nivelul picioarelor se numără:

-Slăbirea tendoanelor și ligamentelor
-Presiune crescută pe mușchi, dar și pe articulații și oase (așa crește riscul de entorsă, artroză și alte schimbări degenerative la nivelul cartilajelor)
-Tendonită (infamația tendoanelor)
-Vene varicoase
-Crampe musculare (cârcei)
-Edeme sau umflarea gleznelor

Indiferent de cauza durerilor de picioare, dacă observi că acestea persistă și apar chiar și simptome asociate precum edemul, e indicat să apelezi la un consult medical, pentru a te asigura că greutatea este cea responsabilă pentru durerile de picioare și că nu există o altă cauza ascunsă a acestor simptome.

Durerile de picioare pot limita și mai mult mobilitatea, dacă suferi de obezitate, iar acest fapt nu face altceva decât să contribuie la degradarea stării de sănătate și la menținerea obezității.

Pentru a ameliora durerile de picioare, trebuie combătută cauza acestor dureri – kilogramele în plus. Persoanele care reușesc să slăbească vor diminua presiunea pusă pe articulațiile, oasele și ligamentele picioarelor, ameliorand astfel durerile și procesele degenerative de la nivelul articulțiilor picioarelor.

Încălțămintea

Adesea, persoanele supraponderale au impresia că șlapii, de pildă, sunt încălțări comode, care le pot ameliora durerile de picioare. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Șlapii nu oferă susținerea necesară labei piciorului, iar glezna este afectată de lipsa de susținere. În acest fel, durerile de picioare sunt favorizate. Pacienții supraponderali ar trebui să evite șlapii și încălțările care nu oferă susținere și să aleagă, mai degrabă, o pereche de încălțări comode, care stau fix pe picior, și cu o talpa de 2-3 centimetri.

Consultația nutriționistului

Pentru combaterea obezității, se va pune accentul pe crearea unui deficit caloric, precum și pe stimularea arderilor prin sport.

Din punct de vedere al alimentației, se recomandă o dietă echilibrată, săracă în grăsimi nesănătoase și bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine de calitate. Porțiile de mâncare vor fi reduse și băuturile dulci, precum sucurile, vor fi eliminate din dietă. Se evita, de asemenea, produsele de tip fast-food, alimentele semipreparate, dulciurile, prăjelile, precum și produsele de patiserie.

Un nutriționist poate face un plan alimentar personalizat, care va permite pacientului să țină cel mai eficient regim alimentar, fără însă să se înfometeze.

Mișcarea

Sportul trebuie, de asemenea, să facă parte din viață pacientului supraponderal. În prima faza, se recomandă practicarea a minimum 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin 5 zile din 7. Se poate începe cu activități sportive de intensitate redusă precum: plimbările, înotul ori pilates. Treptat, se va prelungi durata antrenamentelor, dar se va spori totodată și intensitatea activităților sportive.

Pentru reducerea riscului de dureri de picioare, se recomandă încălzirea la începutul antrenamentului, precum și stretching-ul la finalul acestuia.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

David şi Victoria Beckham și-au vândut locuința din Los Angeles. Cât au luat pe ea?
Articolul anterior
Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt” va arăta altfel!
Articolul următor