Distonia neurovegetativă este o formă de nevroză întâlnită mai ales la femei, cu precădere în intervalul de vârstă de 20-30 de ani. Desigur poate afecta femei şi bărbaţi de orice vârstă.
Celnacov Radu,
Doctor reabilotolog-osteopat
Se manifestă printr-o multitudine de simptome aparent fără nici o legătură unele cu altele, cum ar fi: lipsă de aer, dureri sau înţepături în dreptul inimii şi toracelui, greaţă, ameţeală, contractări musculare, nervozitate etc. O greşeală frecventă şi fără rezultate este încercarea de a trata fiecare simptom în parte, ignorând cauza lor.
Ce este distonia neurovegetativă?
Distonia neurovegetativă este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ care coordonează toate funcțiile vitale cum ar fi: respirația, ritmul cardiac, presiunea sangvină, procesul de schimburi între organism şi mediu, digestia etc. De asemenea răspunde și de activitatea organelor interne: plămâni, inimă, rinichi, pancreas, ficat, organe sexuale, mușchii globului ocular etc.
Cum funcționează sistemul nervos vegetativ?
Pentru a înțelege mai bine ce declanșează distoniile neurovegitative, trebuie să știi că sistemul nervos vegetativ are două componente: simpatic (sistemul nervos de stimulare) și parasimpatic (sistemul nervos axat pe procesul de refacere, odihnă, regenerare a organismului), datorită funcților sale este denumit și sistemul autonom. Respectiv, Simpaticul are acţiune stimulatorie asupra organelor interne, iar cel Parasimpatic scade excitaţia, stimularea, favorizând relaxarea.
Pentru o bună funcţionare a organismului cele două componente, trebuie să funcționeze în echilibru. Or, distonia neurovegetativă este pierderea, ruperea acestui echilibru, a acestui tonus dintre componența simpatică şi cea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ, de unde provin o serie întreagă de manifestări extrem de neplăcute şi de-a dreptul periculoase, care expun profund viaţa bolnavului.
Care sunt cauzele apariției distoniei neurovegitative?
Declanșarea dezechilibrului sistemului nervos vegetativ este cauzat de oboseala excesivă, emotivitatea crescută, anxietatea, stresul psiho-emoţional.
Și pentru că sistemul nervos vegetativ, prin cele două componente ale sale, este legat direct de coloana vertebrală, respectiv patologia acesteia are efecte nu numai locale, manifestate prin durere sau pierderea mobilităţii, dar şi asociat are efecte devastatoare asupra funcţionării normale a organelor interne.
Cum tratezi distonia neurovegitativă?
A trata distonia neurovegetativă, înseamnă a trata în primul rând coloana vertebrală (spondiloza cervicală, spondiloza dorsală, spondiloza lombară).
Recomandate sunt şedinţele de osteopatie, scopul cărora constă în înlăturarea contracturilor musculare, restabilirea mobilităţii articulare şi a tensiunilor periarticulare cu repoziţionarea fiziologică a articulațiililor, în felul acesta se normalizează circulaţia fluidului cerebospinal, a sângelui arterial spre creier şi a returului venos de la el, ceea ce duce la diminuarea tensiunii intracraniene, cu echilibrarea sistemul nervos vegetativ.
Tratamentul implică tehnici cranio-sacrale şi structurale pentru restabilirea micromobilităţii fiziologice în zonele în restricţie care au fost diagnosticate în urma consultului osteopatic.
Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.