Cum tratezi distonia neurovegetativă

Distonia neurovegetativă este o formă de nevroză întâlnită mai ales la femei, cu precădere în intervalul de vârstă de 20-30 de ani. Desigur poate afecta femei şi bărbaţi de orice vârstă.

separator

Celnacov Radu,
Doctor reabilotolog-osteopat

Se manifestă printr-o multitudine de simptome aparent fără nici o legătură unele cu altele, cum ar fi: lipsă de aer, dureri sau înţepături în dreptul inimii şi toracelui, greaţă, ameţeală, contractări musculare, nervozitate etc. O greşeală frecventă şi fără rezultate este încercarea de a trata fiecare simptom în parte, ignorând cauza lor.

Ce este distonia neurovegetativă?

Distonia neurovegetativă  este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ care coordonează toate funcțiile vitale cum ar fi: respirația, ritmul cardiac, presiunea sangvină, procesul de schimburi între organism şi mediu, digestia etc. De asemenea răspunde și de activitatea organelor interne: plămâni, inimă, rinichi, pancreas, ficat, organe sexuale, mușchii globului ocular etc.

Cum funcționează sistemul nervos vegetativ?

Pentru a înțelege mai bine ce declanșează distoniile neurovegitative, trebuie să știi că sistemul nervos vegetativ are două componente: simpatic (sistemul nervos de stimulare) și parasimpatic (sistemul nervos axat pe procesul de refacere, odihnă, regenerare a organismului), datorită funcților sale este denumit și sistemul autonom. Respectiv, Simpaticul are acţiune stimulatorie asupra organelor interne, iar cel Parasimpatic scade excitaţia, stimularea, favorizând relaxarea.

Pentru o bună funcţionare a organismului cele două componente, trebuie să funcționeze în echilibru. Or, distonia neurovegetativă este  pierderea, ruperea acestui echilibru, a acestui tonus dintre componența simpatică şi cea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ, de unde provin o serie întreagă de manifestări extrem de neplăcute şi de-a dreptul periculoase, care expun profund viaţa bolnavului.

Care sunt cauzele apariției distoniei neurovegitative?

Declanșarea dezechilibrului sistemului nervos vegetativ este cauzat de oboseala excesivă, emotivitatea crescută, anxietatea, stresul psiho-emoţional.

Și pentru că sistemul nervos vegetativ, prin cele două componente ale sale, este legat direct de coloana vertebrală, respectiv patologia acesteia are efecte nu numai locale, manifestate prin durere sau pierderea mobilităţii, dar şi asociat are efecte devastatoare asupra funcţionării normale a organelor interne.

Cum tratezi distonia neurovegitativă?

A trata distonia neurovegetativă, înseamnă a trata în primul rând coloana vertebrală (spondiloza cervicală, spondiloza dorsalăspondiloza lombară).

Recomandate sunt şedinţele de osteopatie, scopul cărora constă în înlăturarea contracturilor musculare, restabilirea mobilităţii articulare şi a tensiunilor periarticulare cu repoziţionarea fiziologică  a articulațiililor, în felul acesta se normalizează circulaţia fluidului cerebospinal, a sângelui arterial spre creier şi a returului venos de la el, ceea ce duce la diminuarea tensiunii intracraniene, cu echilibrarea sistemul nervos vegetativ.

Tratamentul implică tehnici cranio-sacrale şi structurale  pentru restabilirea micromobilităţii fiziologice în zonele în restricţie care au fost diagnosticate în urma consultului osteopatic.

Centrul de Osteopatie Dr. Celnacov
bd. Ștefan cel Mare 71/1
tel: 27 06 41

www.osteopatia.md
Întreabă doctor@unica.md
Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Dezvoltarea copilului la 10 – 12 luni
Articolul anterior
Mille Fiori / Rochii de mireasă
Articolul următor