Cum se schimbă culoarea urinei în infecții urinare, cancer de rinichi și pietre la rinichi

Știai că este potrivit să îți examinezi culoarea urinei? Aceasta este un indiciu care arată starea rinichilor și gradul de hidratare. Deshidratarea, infecțiile urinare, cancerul vezical sau renal pot fi ”citite” în aspectul sau mirosul urinei.

”Diferitele nuanțe de galben ale urinei, arată fie că bei prea puțină apă, fie prea multă. Însă, dacă apare, de exemplu, sânge în urină înseamnă că e ceva în neregulă cu tractul urinar, rinichii, vezica, prostata sau uretra”, spune dr. Daniel Shoskes, specialist urolog.

Culoarea urinei închisă – semn de deshidratare

Urina incoloră şi aproape inodoră indică o hidratare corectă, în ciuda inconvenientului de a merge la baie des. “În mod normal, urina ar trebui să fie de un galben-deschis, care poate să oscileze către incolor dacă e foarte diluată, în cazul unui consum mare de lichide, în special apă. Mirosul caracteristic al urinei se datorează substanţelor conţinute – uree, acid uric etc.”, precizează medicul.

Pe de altă parte, urina închisă la culoare, maronie, asociată cu ameţeli, dureri de cap uşoare şi “slăbiciune” generală, poate indica o deshidratare profundă, caz în care rinichii produc urină mai concentrată. Dacă urina “nu se deschide” după un pahar cu apă, atunci poate fi vorba despre prezența sângelui în urină.

Urina galben-neon poate fi cauza consumului de suplimente nutritive. De exemplu, suplimentele care au în compoziţie vitamina B şi caroten conferă urinei o nuanţă mai aurie, însă acest lucru nu înseamnă că substanţele sunt eliminate prin urină.

Dacă urina are un miros ciudat, poate fi de vină dieta. În timpul digestiei, substanţele “mirositoare” sunt filtrate de rinichi şi apoi eliminate prin urină. Mirosurile dispar însă odată ce digestia este pe deplin încheiată.

Urina roșiatică sau cărămizie, semn de alarmă

Infecţie urinară, infecţie la rinichi, pietre la rinichi, pietre la vezica urinară, blocarea tractului urinar, tumoare la rinichi, cancer la vezica urinară, cancer de uretră, aceasta este lista posibilelor afecţiuni pe care le ascunde urina de culoarea roșiatică.

,,O culoare roșie a urinei sau ca o spălătură de carne sau derivate, orice nuanță care duce către roșu sau cărămiziu trebuie să dea de gândit, mai ales dacă aceasta modificare de culoare apare fără niciun fel de simptomatologie. Poate fi vorba de o hematurie, adică de o sângerare în calea urinară. Sângele nu are ce căuta în calea urinară. Poate fi vorba de o tumora sau un calcul renal”, precizează medicul.

Există totuși o diferență între sângerările produse de pietrele la rinichi și cele produse de tumorile renale.

”Într-o colică renală, prima dată apare durere pentru că piatra blochează calea urinară și dacă continuă să migreze, va leza calea urinară și apare sângerarea. Deci, în cazul unei pietre e de așteptat să apară, prima dată durere și ulterior urina colorată. Pe când, în cazul unei tumori renale, este invers. Apare prima dată o sângerare și după aceea durerea, pentru că e posibil să se formeze un cheag de sânge care blochează calea urinară, să se comportea ca o piatră”, atrage atenția medicul urolog.

Urinarea dureroasă, semnul infecțiilor

Dacă urinarea este însoţită de usturimi, este foarte probabil să se fi instalat o infecţie urinară, foarte frecventă în cazul femeilor active sexual sau aproape de menopauză. Acest lucru se datorează, de asemenea, structurii anatomice feminine, al căror canal urinar se află în vecinătatea vaginului şi rectului, facilitând accesul bacteriilor.

Infecţiile tractului urinar se tratează cu antibiotice, dar şi cu un consum mare de lichide, care să limiteze durata infecţiei. Pentru a preveni infecţiile, medicul Shoskes recomandă “un consum mare de lichide, o igienă locală riguroasă, precum şi evitarea consumului haotic de antibiotice”.

De asemenea, “abţinerile” repetate de la urinat sunt periculoase. Acestea pot duce la slăbirea pereţilor vezicii urinare sau uretrei. Mai mult, stagnarea urinei în vezică poate favoriza ascensiunea germenilor către rinichi, provocând afecţiuni renale.

sursa

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Prunele uscate te ajută să ai o talie mai subțire
Articolul anterior
10 ani de pușcărie pentru chiriașul care a strangulat proprietara apartamentului cu centura de la geantă
Articolul următor