De ce este sănătos să donezi sânge?

Dacă încă ai rețineri în legătură cu faptul că ar fi bine sau nu să donezi sânge, ori te-ai întrebat vreodată dacă acest lucru ar putea fi periculos pentru viața ta, află că, făcând acest gest, nu doar că îi ajuți pe alții, dar faci și un lucru important pentru sănătatea ta. Potrivit medicilor, faptul că donezi sânge are numeroase beneficii pentru organismul tău. Poți să pierzi în greutate, poți să îți reduci riscul de boli cardiovasculare și riscul de cancer și, în același timp, poți salva o viață făcând un singur lucru: donând sânge.

separator

În special, pentru pacienții care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale de lungă durată, sau pentru cei care suferă de grave boli de sânge, o transfuzie de sânge poate fi un tratament care salvează vieți.

Care sunt beneficiile donării de sânge?

Potrivit studiilor publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sânge au cu 33% mai puține șanse să sufere de o boală cardiovasculară și au cu 88% mai puține șanse să sufere un infarct miocardic, scrie health24.com.

Cei care donează sânge au mai puține riscuri în legătură cu sănătatea lor

Prima teorie, în acest sens, este că oamenii care doresc să doneze sânge sunt deja sănătoși. Un donator trebuie să fie considerat sănătos înainte de a dona sânge. Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sanguină pentru a verifică dacă donatorul este sănătos. Drept rezultat, persoanele care au primit aprobare să doneze au deja șanse mai mici să sufere de probleme de sănătate și de boli cardiovasculare.

A două teorie este că riscurile mai mici pentru sănătate au de-a face cu „golirea” rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului uman.

Cantitățile mari de fier însă pot provoca o gama variată de simptome, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, letargie, slăbiciune musculară, întărirea arterelor, oxidarea accelerată a colesterolului, scăderea libidoului și ficatul mărit. Atunci când donezi sânge, reușești să elimini din corpul tău între 225 și 250 mg de fier, prin urmare, îți reduci riscul de a avea unele complicațîi în ce privește sănătatea ta.

Când ai prea mult fier în organism, acesta se poate depozita în diferite organe din corp, cum ar fi inima și ficatul, și poate afecta modul în care funcționează acele organe.

De fapt, un studiu cu o durata de 4 ani și jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an și-au redus riscul de cancer și riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sânge, prin simplul fapt că aveau niveluri scăzute de fier în organism.

Donarea sângelui, așa cum s-a descoperit ulterior, îi ajută și pe cei care doresc să slăbească. O persoană care donează sânge arde aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată, mai ales că organismul trebuie să muncească apoi pentru a reface aceste „rezerve”.

Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urmă acestui gest sunt oamenii care donează sânge în mod regulat. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of American Medical Association”, cercetătorii au descoperit că donatorii cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au avut mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la fiecare interval de 6 luni.

sursa

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

O sculptură de Constantin Brâncuşi a fost vândută la preţul record de 71 de milioane de dolari
Articolul anterior
Cum scapi de depresia post-natală
Articolul următor