De ce slovacii vor să renunțe la vaccinul rusesc Sputnik-V?

Contractul pentru furnizarea vaccinului Sputnik V către Slovacia s-a transformat într-un scandal. Acordul semnat a zguduit deja guvernul slovac și este în pericol după ce o revizuire negativă a vaccinului a fost emisă de Administrația Națională a Medicamentelor (SUKL) din Slovacia, scrie BBC. Acum partea rusă cere returnarea celor 200 de mii de doze de Sputnik livrate.

Ce nu le-a plăcut slovacilor?

O declarație pe site-ul SUKL nu există. Cu toate acestea, ziarele slovace Dennik și Noviny au publicat un document detaliat care explică poziția autorității de reglementare în domeniu.

Acesta constată că verificarea completă solicitată de Ministerul Sănătății din Slovacia nu a fost posibilă din cauza lipsei sau incompletei documentații furnizate de producător.

SUKL susține că îi lipsesc aproximativ 80% din datele pe care producătorul de vaccinuri trebuia să le furnizeze, dar nu le-a trimis nici după apeluri repetate.

Potrivit explicațiilor SUKL, au încercat să obțină documentația pentru Sputnik din Ungaria, care folosește vaccinul rus din martie, dar nu a putut din cauza restricțiilor de confidențialitate cuprinse în contract.

Ca urmare, documentația a fost solicitată de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care își desfășoară auditul asupra Sputnik.

„Din documente rezultă că forma farmaceutică a vaccinului importat în Slovacia nu este și nu va fi identică cu produsul medical care face obiectul inspecției EMA”, spune biroul slovac.

„Loturile de vaccinuri utilizate în studiile preclinice și studiile clinice descrise în Lancet nu corespund caracteristicilor și proprietăților loturilor trimise în Slovacia”, se arată într-un alt paragraf al documentului.

Într-un alt paragraf, experții slovaci constată diferența dintre opțiunile Sputnik: vaccin lichid sau formă liofilizată (uscată), fiole pentru una sau mai multe doze, vaccinuri cu condiții diferite de păstrare, compoziție și metodă de producție.

Se știe că la Centrul Gamaleya din Moscova au fost dezvoltate două modificări ale vaccinului și au fost publicat date actualizate cu privire la temperatura de depozitare necesară pentru vaccin.

Ce au spus în Rusia?

Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a livrat două loturi de 100.000 de doze de Sputnik către Slovacia la începutul lunii martie, a refuzat să comenteze pentru BBC concluziile autorităților din Slovacia.

Joi, Sputnik a postat mai multe declarații pe contul de Twitter.

Principala declarație a fost cererea de a returna lotul de vaccin înapoi, către Rusia – „astfel încât să poată fi utilizat în alte țări”.

Declarația SUKL a fost numită de către Rusia o campanie de dezinformare, iar declarația că vaccinul trimis în Slovacia diferă prin caracteristici de vaccinul descris în revista Lancet a fost o știre falsă.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Triunghiul morții. Ce NU ai voie să-l atingi cu mâinile

Triunghiul morții. NU ai voie să-l atingi cu mâinile. Mulți dintre noi știm că există o zonă pe fața noastră numită „triunghiul morții”. Această zonă este deosebit de vulnerabilă. Medicii spun că nu ai voie să o atingi cu mainile, este susceptibilă la infecție.

Cele trei puncte ale sale sunt: ​​Nasul, pliurile nazolabiale și buzele. În această zonă a feței există cel mai mare număr de vase care nu sunt echipate cu supape speciale.

Dacă o infecție pătrunde prin acest triunghi, ea pătrunde inevitabil în creier, ceea ce poate duce la diverse complicații și chiar la moarte. Dermatologii avertizează că ar trebui să limitați cât mai mult posibil atingerea acestei zone cu mâinile.

Acolo există cel mai mare număr de microorganisme periculoase, iar oamenii nici măcar nu se gândesc la asta. Trei probleme principale sunt cunoscute în această zonă a feței: Acestea sunt punctele negre, furunculele și părul din nas.

Furunculele apar din cauza blocării glandei sebacee, după care puroiul se acumulează sub piele. Se poate spune că furunculoza este cea mai periculoasă problemă dermatologică pe care o poate avea oricine.

În niciun caz nu trebuie să încercați să eliminați singur un furuncul. Acasă, puteți folosi o compresă peste noapte cu unguent cu ihtiol, dar este bine să vizitați un specialist.

Punctele negre în medicină se numesc comedoane. Aceasta este, de asemenea, o problemă cu glandele sebacee blocate, dar consecințele acesteia sunt complet diferite.

Pentru a îmbunătăți curățarea feței, vă recomandăm să folosiți măști negre sau să vizitați saloanele de înfrumusețare unde veți primi o curățare profesională. O mască neagră poate fi pregătită și acasă.

Utilizați apă, gelatină și cărbune activat.

Toată lumea are păr pe nas. Și nu e nimic rău în asta. Deși acest lucru nu arată bine din punct de vedere estetic, au o funcție importantă. Experții nu recomandă tăierea sau smulgerea lor, deoarece astfel de proceduri pot provoca infecție.

sursa

Consultații medicale gratuite pentru locuitorii din Nisporeni și servicii medicale stomatologice copiilor din raioanele Criuleni și Strășeni

Orarul consultațiilor profilactice gratuite pentru perioada 25 – 29 martie. Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Nisporeni și anume:

– pe 27 martie – în Oficiul Medicilor de Familie Bălănești, unde vor ave acces locuitorii satelor  Bălănești, Vânători, Găureni și Păruceni;

– în perioada 28 – 29 martie în Centrul de Sănătate Boldurești, unde vor ave acces locuitorii satelor Brătuleni, Cârnești și Băcșeni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Criuleni și Strășeni, și anume:

– în zilele de 25 – 26 martie  – în localitatea Miclești, Criuleni;

– în intervalul 27 – 29 martie  – în localitatea Drăsliceni, Criuleni.

– în zilele de 25 – 26 martie –  în localitatea Vorniceni, Strășeni;

– în perioada  27 – 29 martie –  în localitatea Micleușeni, Strășeni.

Săptămâna trecută 417 copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Jennifer Lopez, la 51 de ani: „Sunt în cea mai bună formă din viața mea!”
Articolul anterior
Mărturiile unor femei însărcinate care au ajuns la spital cu Covid-19
Articolul următor