De ce slovacii vor să renunțe la vaccinul rusesc Sputnik-V?

Contractul pentru furnizarea vaccinului Sputnik V către Slovacia s-a transformat într-un scandal. Acordul semnat a zguduit deja guvernul slovac și este în pericol după ce o revizuire negativă a vaccinului a fost emisă de Administrația Națională a Medicamentelor (SUKL) din Slovacia, scrie BBC. Acum partea rusă cere returnarea celor 200 de mii de doze de Sputnik livrate.

Ce nu le-a plăcut slovacilor?

O declarație pe site-ul SUKL nu există. Cu toate acestea, ziarele slovace Dennik și Noviny au publicat un document detaliat care explică poziția autorității de reglementare în domeniu.

Acesta constată că verificarea completă solicitată de Ministerul Sănătății din Slovacia nu a fost posibilă din cauza lipsei sau incompletei documentații furnizate de producător.

SUKL susține că îi lipsesc aproximativ 80% din datele pe care producătorul de vaccinuri trebuia să le furnizeze, dar nu le-a trimis nici după apeluri repetate.

Potrivit explicațiilor SUKL, au încercat să obțină documentația pentru Sputnik din Ungaria, care folosește vaccinul rus din martie, dar nu a putut din cauza restricțiilor de confidențialitate cuprinse în contract.

Ca urmare, documentația a fost solicitată de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care își desfășoară auditul asupra Sputnik.

„Din documente rezultă că forma farmaceutică a vaccinului importat în Slovacia nu este și nu va fi identică cu produsul medical care face obiectul inspecției EMA”, spune biroul slovac.

„Loturile de vaccinuri utilizate în studiile preclinice și studiile clinice descrise în Lancet nu corespund caracteristicilor și proprietăților loturilor trimise în Slovacia”, se arată într-un alt paragraf al documentului.

Într-un alt paragraf, experții slovaci constată diferența dintre opțiunile Sputnik: vaccin lichid sau formă liofilizată (uscată), fiole pentru una sau mai multe doze, vaccinuri cu condiții diferite de păstrare, compoziție și metodă de producție.

Se știe că la Centrul Gamaleya din Moscova au fost dezvoltate două modificări ale vaccinului și au fost publicat date actualizate cu privire la temperatura de depozitare necesară pentru vaccin.

Ce au spus în Rusia?

Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a livrat două loturi de 100.000 de doze de Sputnik către Slovacia la începutul lunii martie, a refuzat să comenteze pentru BBC concluziile autorităților din Slovacia.

Joi, Sputnik a postat mai multe declarații pe contul de Twitter.

Principala declarație a fost cererea de a returna lotul de vaccin înapoi, către Rusia – „astfel încât să poată fi utilizat în alte țări”.

Declarația SUKL a fost numită de către Rusia o campanie de dezinformare, iar declarația că vaccinul trimis în Slovacia diferă prin caracteristici de vaccinul descris în revista Lancet a fost o știre falsă.

Jennifer Lopez, la 51 de ani: „Sunt în cea mai bună formă din viața mea!”
Articolul anterior
Mărturiile unor femei însărcinate care au ajuns la spital cu Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante