Decizie importantă anunțată astăzi. Vaccinul Pfizer poate fi depozitat la frigider, la temperaturi obișnuite, până la 30 de zile

Pfizer va putea să fie depozitat și la temperaturi de 2-8 grade Celsius. Decizia a fost anunțată astăzi, de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).  Reprezentanții acestei autorități medicale au decis, luni, să prelungească perioada de stocarea a vaccinului Pfizer la temperatura frigiderului de la 5 zile, la 31 de zile. După această decizie se reduce efortul logistic depus distribuirea acestui serului respectiv în statele din Uniunea Europeană.

Dar, foarte important, cei de la EMA au anunțat că această schimbare este valabilă doar pentru fiolele care nu au fost deschise. Noua recomandare ce privește stocarea serului produs de cei de la Pfizer/BioNTech la temperaturi de 2-8 grade Celsius a venit după ce s-a făcut o evaluare asupra studiului produs de cele două companii. Subiectul cercetării era legat de cât de stabil este vaccinul.

În Statele Unite ale Americii (SUA), autoritățile din domeniul sanitar au aprobat în luna februarie stocarea şi transportul acestui vaccin la temperatura standard a frigiderului (de 2-8 grade Celsius) pentru o perioadă de cel mult două săptămâni. Anterior, acest vaccin trebuia să stea la congelatoare speciale la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius.

Uniunea Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer și urmează să achiziționeze încă 1,8 miliarde de doze din acest ser, Este posibil ca, în curând serul să poată li administrat și adolescenților ce au vârsta între 12 și 15 ani, prin acordul părinților.

La nivel de Uniunea Europeană se pune accentul pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna. Pentru că această tehnologie este considerată a fi mai eficace împotriva mutațiilor suferite de virus în Brazilia și în Africa de Sud.

sursa

Coronavirus: cifra de noi cazuri confirmată astăzi, 17 mai
Articolul anterior
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la Târgul Meșterilor Populari cu genericul ,,Descoperă arta meșteșugurilor noastre”
Articolul următor
Alte articole interesante