Despre colesterolul ,,bun”: ce funcție importantă are și cum îi poți crește nivelul în sânge

Probabil că ai auzit deseori despre colesterolul ,,rău”, acel compus care, având nivel crescut în sânge, crește riscul de ateroscleroză și înfundare a arterelor, acesta fiind numit și ,,LDL-colesterol”, adică lipoproteine cu densitate joasă. Ei bine, trebuie știut că în sânge se găsesc și fracții bune de colesterol:   HDL-colesterol (colesterol ,,bun” sau lipoproteine cu densitate înaltă). Este important să cunoști că această fracţie de colesterol, HDL colesterolul, are, din contra, un rol protector asupra vaselor de sânge, contribuind la scăderea nivelului de LDL colesterol, tocmai din acest motiv este numit colesterol ,,bun’’. Ce rol are acesta în organism și cum poți crește nivelul lui în sânge?

separator
Cercetările arată că un nivel scăzut al colesterolului bun (HDL) în sânge accelerează dezvoltarea aterosclerozei, din cauza deprecierii transporului colesterolului rău și, cel mai posibil, datorită absenței altor efecte protectoare ale colesterolului HDL, cum ar fi scăderea oxidării altor lipoproteine din sânge.Care sunt cauzele unui nivel prea scăzut al colesterolului HDL (colesterolului ,,bun”)?

Colesterolul este un tip de grasime (lipide). O cantitate prea mare de colesterol ,,rău” în sange contribuie la formarea depunerilor de plăci de aterom, care înfundă arterele. Pe de altă parte, nivelurile mari ale colesterolului ,,bun” oferă protecție contra bolilor de inimă. Colesterolul HDL „călătorește” prin fluxul de sânge, colectând alte tipuri de colesterol și transportându-le înapoi la ficat, pentru a fi descompuse și eliminate.

Cauzele unui nivel scăzut al colesterolului ,,bun” includ factorii genetici, lipsa activității fizice și factorii alimentari.

Potrivit unui articol publicat în „Current Opinion in Cardiology”, 20% dintre oamenii care au un nivel prea mic al colesterolului bun, au de fapt o mutație genetică rară care afectează sinteza colesterolului HDL. Mutațiile variantelor comune ale genei ABCA1 pot contribui la nivelurile prea mici ale colesterolului HDL în rândul populației generale, potrivit livestrong.com.

Nu faci suficiente exerciții fizice

Activitatea fizică îmbunătățește în mod semnificativ nivelul colesterolului și este în special benefică pentru a crește colesterolul HDL. Un studiu recent a investigat efectele exercițiilor fizice regulate asupra nivelurilor colesterolului și a analizat 20 de persoane sedentare, pe o perioada de 20 de ani, cu vârste de la 30 la 51 de ani.

Cei care au participat la un program obișnuit de exerciții, 45 de minute pe zi, timp de 3 zile și jumătate pe săptămână, au avut o îmbunătățire în privința tuturor nivelurilor lipidelor din sânge, inclusiv o creștere a colesterolului HDL și o scădere a colesterolului total. Activitatea fizică moderată (chiar și 30 de minute pe zi, trei zile pe săptămână) este suficient pentru a crește semnificativ nivelul colesterolului bun (HDL).

Prea putini acizi grasi Omega-3 în dietă

Există două tipuri de acizi grasi Omega-3 (acizi grași esențiali): acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA). Nucile, uleiul de rapiță, uleiul de seminte de in, uleiul de soia, uleiul de nuci, avocado, semințele de in sunt surse bogate în DHA. Pe de altă parte, EPA se găsește în peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, halibutul, pastravul. Dacă nu consumi suficiente alimente bogate în acizi grasi Omega-3, acesta este un factor care contribuie la nivelurile scăzute ale colesterolului HDL.

În plus, fructele de culoare rosu închis sau cu coaja roșie, cât mai închisă la culoare, sunt bogate în resveratrol. Ciresele, strugurii, merele și fructele de pădure sunt cele care au un conținut ridicat de resveratrol, iar studiile arată că alimentele cu resveratrol cresc semnificativ nivelul colesterolului HDL.

Cum poți crește nivelul colesterolului bun?

  • Nu uita să faci activitate fizică regulată, să faci mișcare cât mai mult, pentru a reduce nivelul trigliceridelor și a crește nivelul colesterolului HDL.
  • Evită grasimile trans, deoarece ele cresc colesterolul LDL și scad nivelul colesterolului HDL. Evita alimentele prajite si cele care contin margarina, unt.
  • Consumul moderat de alcool a fost legat de niveluri mai mari ale colesterolului HDL, însă atenție, dacă consumi alcool în exces, acesta poate determina creșterea în greutate, creșterea nivelului trigliceridelor, afectarea sistemului nervos și a ficatului.
  • Consumă alimente care cresc colesterolul bun: uleiul de măsline, fasole, leguminoase, cereale integrale, fructe bogate în fibre, pește gras, semințele măcinate de in și uleiul de in, nucile, semințele de chia, avocado, soia, vinul roșu.

sursa

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Intervenție complexă și rară efectuată în țara noastră! O tumoare de 5 kg, înlăturată cu succes de medicii moldoveni din toracele unei femei

O tumoră de aproape 5 kg (4,680 kg) localizată în cavitatea pleurală a fost înlăturată cu succes de către chirurgii toracici de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.

Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost practic imposibil. În pofida acestui fapt, datorită experienței și profesionalismului echipei SCR, intervenția chirurgicală a decurs reușit. Pacienta a fost o femeie de 61 de ani.

”De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă ”apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican”, a povestit pacienta Maria.

”Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. După ce a fost mobilizată această formațiune de volum, practic mai mult orb, pe baza simțului și a instrumentelor am determinat că este o formațiune care crește din mediastinul anterior cu coborârea în cavitatea pleurală și comprimarea totalmente a plămânului. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem” a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.

După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore. 

”Am efectuat și timectomie, deoarece tumora avea originea în glanda timus, care este localizată pe pericard. Operația a decurs destul de bine, fără pierderi de sânge, fără complicații intraoperatorii. Pacienta deja a doua zi a fost transferată din terapia intensivă în secția de profil. În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru – mai puține”, a adăugat medicul Alexandru Toma.

La câteva zile după intervenția chirugicală, pacienta a declarat că se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul potrivit în continuare.

Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală: Toma Alexandru – chirurg, șef Secție Chirurgia Toracică, Sîli Vladimir  – chirurg, Balanici Mihai– chirurg, Cebanu Andrei – medic rezident, Negură Adrian – anesteziolog, Guzun Adriana – asistenta de operație.

sursa: www.scr.md

Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă

Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

„Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!” Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă. 

Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi

Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. „Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!”, spune un părinte.

Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la „Marie Curie”, medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. „Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive”.

Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. „Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme”. Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. „Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome”, mărturiseşte ea. „Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie”, adaugă sora Valentinei.

„Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice”, a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. „Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală”, spune un părinte.

Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă

Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. „În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă”, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. „Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler, pneumolog.

Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză

Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. „Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe”, recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru. 

Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.

sursa: www.observatornews.ro

Femeia care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului a depus o plângere la Procuratura Generală
Articolul anterior
Anunț pentru șoferi! Rovinieta nu mai este verificată la trecerea frontierei
Articolul următor