Din ce în ce mai multă lume nu mai face sex. Cauzele lipsei activității sexuale

Un sondaj realizat de Institutul Francez pentru Opinia Publică (IFOP) arată că 24% din adulții francezi cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au declarat că nu au avut niciun contact sexual în ultimele 12 luni, comparativ cu 9% în 2006, potrivit adevarul.ro.

Procentul celor cu vârste între 18 și 24 de ani care nu au făcut niciodată sex este de 28%, față de 5% în 2006. În total, 43% dintre cei 1.911 respondenți au declarat că au avut sex cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu 58% în 2009.

În general, proporția francezilor care au avut contacte sexuale în ultimul an – 76% în medie – se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Rezultatele se regăsesc și în alte țări occidentale, inclusiv într-un studiu de anul trecut care arată că numărul adolescenților britanici care își încep experiența sexuală până la vârsta de 15 ani a scăzut cu până la o treime în ultima decadă.

Este acest lucru un semn al eliberării sexuale individuale și al declinului oricărui sentiment de datorie sexuală (conjugală)? Sau este un simptom al depresiei colective? Cât de des ar trebui să avem contact sexual?

În afara Europei, cei mai abstinenți par a fi japonezii. Conform unui sondaj din această lună, mai mult de 68% dintre căsătoriile din Japonia sunt complet lipsite de sex sau aproape lipsite de un element fizic, subliniind problemele cu care se confruntă guvernul în inversarea scăderii ratei de nașteri a națiunii.

În Coreea de Sud, aproximativ unul din trei adulți din Seul nu au avut contact sexual de peste un an, conform unui studiu din 2021 realizat de profesorul Youm Yoo-sik de la Departamentul de Sociologie al Universității Yonsei.

Coreea de Sud se confruntă chiar cu un boicot a zeci de mii de femei care aleg în mod activ o viața solitară. Numită 4B, unde B se referă la prefixul coreean bi-, care însemnând „nu”, mișcarea se bazează pe patru porunci: „Spune nu întâlnirilor, nu sexului cu bărbați, nu căsătoriei și nu nașterii.”

De asemenea, un alt studiu publicat în această lună în Journal of Sex Research, a examinat datele a 180.000 de adolescenți din 33 de țări, timp de 10 ani.

Acesta a constatat că în 25 de țări, numărul adolescenților de 15 ani care au declarat că au avut contact sexual a scăzut semnificativ și nu a crescut în nicio țară.

În sondajul din Franța, de asemenea, mulți dintre cei chestionați preferă navigarea pe rețelele de socializare, jocurile video, privitul la televizor sau citirea unei cărți în loc să se apropie de partenerii lor.

Această tendință a fost remarcată și într-un studiu american, care a constatat, de asemenea, că adulții și tinerii din SUA par să facă mai puțin sex decât generațiile anterioare. Telefoanele mobile și alte dispozitive media ar fi cauza acestei schimbări de comportament. Concluziile se bazează pe date din Sondajul Național privind Sănătatea și Comportamentul Sexual (NSSHB), comparând mai mult de 8.500 de răspunsuri individuale din 2009 și 2018.

Aceste rezultate au reflectat un studiu similar în Marea Britanie, Sondajele Naționale privind Atitudinile și Stilurile Sexuale (Natsal), care colectează informații despre experiențele sexuale ale publicului de peste trei decenii.

Cu fiecare sondaj, Natsal a constatat că numărul mediu de legături sexuale pe săptămână a scăzut: în 1991, respondenții au declarat că au avut sex de cinci ori pe lună. În 2001, acest lucru a scăzut la patru ori pe lună, iar până în 2012, numărul mediu a fost de trei pe lună. Amânat din cauza Covid-19, al patrulea studiu urmează să fie publicat mai târziu în acest an.

Scăderi au fost raportate și în Australia, Finlanda și Germania, unde un studiu din 2019 realizat de Monitorul de Timp Liber (Freizeit-Monitor) a arătat că doar 52% dintre germani fac sex cel puțin o dată pe lună. Cinci ani mai devreme, procentul era de 56%.

Studiul a constatat că persoanele singure și pensionarii au parte de cel mai puțin sex, iar, contrar părerilor unora, părinții au parte de cel mai mult. Acesta a menționat o creștere a „stresului non-profesional” ca fiind vinovatul principal. Bombardați de imagini ale vieților perfecte ale altora, se argumentează că oamenii simt din ce în ce mai mult obligația de a „performa excesiv” în timpul lor liber. Ca rezultat, oamenii din Germania „dedică din ce în ce mai puțin timp sexului și erotismului”, spune directorul științific, Prof. Ulrich Reinhardt.

Lumea face cu siguranță mai puțin sex, confirmă Soazig Clifton, director academic pentru Natsal la University College London și NatCen Social Research. Clifton spune că o cauză potențială este că „oamenii se simt mai confortabil vorbind despre sex acum, în comparație cu anii ’90”.

Poate că oamenii sunt acum mai capabili să ne spună că nu fac sex. Există câteva lucrări statistice pe care le-am făcut care arată că avem mai puțin tendința de a ascunde datele.”

„Ceea ce o generație face intens, următoarea face mai puțin”

O altă cauză potențială pe care Clifton și colegii ei au detectat-o – cel puțin printre respondenții de vârstă mijlocie, în principal femeile – este epuizarea. „Femeile sunt prea obosite pentru a face sex. Au parte de atât de multe alte lucruri în viața lor.”

Cu toate că scăderea ratei natalității se datorează unei varietăți de factori, Institutul Național de Studii Demografice din Franța a arătat într-un raport recent că contactul sexual regulat „joacă un rol în determinarea nivelului de fertilitate al cuplurilor”.

Observatorii au sugerat că ar putea exista și o parte pozitivă a declinului activității sexuale, și anume o formă de eliberare de presiunea socială de a fi activ sexual, precum și oamenii care pur și simplu găsesc alte lucruri de făcut. Femeile, de exemplu, sunt mai puțin predispuse să accepte sexul cu partenerii lor ca o problemă de datorie conjugală decât erau acum câteva generații.

François Kraus, directorul sondajelor de politică și evenimente curente al IFOP, spune: „Tema centrală care se desprinde din aceste date este că există o proporție tot mai mare de francezi pentru care sexul nu este o obligație.

Asistăm la deconstrucția conceptului de datorie conjugală. Aceasta este o schimbare antropologică majoră, pentru că de când căsătoria creștină a fost concepută începând cu Evul Mediu, a fost întotdeauna prezentată cultural ca locul de procreare, de sex legitim.”

Jocurile video vs sex

3% dintre respondenți au declarat că s-au ferit de sex cu partenerul lor cel puțin o dată pentru a urmări un serial TV, a citi o carte, a intra pe rețelele de socializare sau a juca jocuri video. Tendința a fost deosebit de comună printre bărbații sub 35 de ani, 53% dintre aceștia recunoscând că au evitat sexul în favoarea unui joc video cel puțin o dată.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

O bijuterie arhitecturală din nordul țării riscă să dispară
Articolul anterior
Un avocat român a obținut daune de peste 40.000 euro de la compania aeriană care i-a stricat vacanța
Articolul următor