O bijuterie arhitecturală din nordul țării riscă să dispară

La 11 kilometri de orașul Dondușeni, în satul Rediul Mare, stă abandonat  conacul generalului Victor Dombrovski. În mijlocul parcului, întins pe o suprafață de aproape 14 ha, monumentul arhitectural de importanță națională riscă să dispară, scrie nordnews.md.

„Era o frumusețe. Era parc, era un stadion, era cantină la primul etaj unde hrăneau bolnavii. Spitalul avea fermă de porci, garaj pentru mașini, aveau și un laborator. Era o frumusețe. Este păcat, se distruge totul. Se distruge frumusețea satului văzând cu ochii”, povestește locuitorul.

Construit în 1910 de către generalul de armată român, conacul a fost transformat mai târziu într-un spital pentru bolnavii de tuberculoză.

„Aici aduceau produsele alimentare, aici era ferma de porci, erau vreo 30 de porci, aici era adăpostul pentru cărbuni, acolo erau două mașini de salvare, aici era magazin, aici era grajdul pentru cai, avea doi cai frumoși, acolo era beci, dar s-a distrus totul. Aici era laboratorul, iar la primul etaj era spălătoria. Îmi pare rău, căci sunt crescut aici. Aici am mâncat bucățica”, mai spune bărbatul.

Maria Iurchina a activat mai bine de 30 de ani în cadrul sanatoriului.

„Foarte mulți bolnavi erau. Erau de la Moscova, de la Odesa, de la Leningrad, veneau din toată Uniunea Sovietică. Veneau bolnavii și se tratau. Stăteau aici câte 8-10 luni. Era un spital foarte puternic”, zice Maria Iurchina.

De Victor Dombrovski sătenii își amintesc cu mândrie, întrucât a contribuit la finisarea construcției primei școli din localitate. Tot el a dăruit bisericii din sat (construită de Brijozovski –tatăl soției), clopotele care s-au păstrat până în prezent. Se știe că generalul s-a retras în România când sovieticii au ajuns în localitate.

 „Boierul care a fost aici a construit biserica noastră. El a plantat acest parc, a pus copaci de specie, copaci foarte frumoși, dar cu timpul totul s-a demolat, totul s-a stricat”, mai spune femeia.

Din 2019, autoritățile locale au trimis nenumărate solicitări celor din capitală, pentru a putea iniția proiecte de renovare a monumentului istoric, însă toate încercările nu au adus vreun rezultat.

„Acest sanatoriu a fost în gestiunea Căilor Ferate Moldova. El a activat până în anul 1997, adică până nu demult. De atunci, sanatoriu a fost închis și bunul imobil – parcul, inclusiv și conacul a rămas în gestiunea Căilor Ferate Moldova. În timp îndelungat, pentru că nu a avut grijă nimeni de el, a început să degradeze”, susține Ludmila Harabari, primarul satului Rediul Mare.

Pentru că primăria Rediul Mare are un acord de înfrățire cu o primărie din județul Botoșani, autoritățile locale ar putea să aplice la un proiect transfrontalier prin care să readucă frumusețea de odinioară a conacului.

„Din 2019 ne adresăm, iar acum suntem în 2024. Stăm cu teancurile de scrisori și adresări, dar lucrurile nu s-au mișcat. Care este problema, chiar nu înțeleg, am impresia că se urmărește ca bunul respectiv să fie distrus”, declară primarul localității.

Administrația Căii Ferate din Moldova a declarat că întreprinderea de stat nu are bani pentru a renova asemenea construcții.

„Pe de altă parte, se derulează procesul de reforma feroviară, unul din elementele căruia va fi dezinvestirea activelor neoperaționale. Asta înseamnă că acele active care nu țin de activitățile feroviare, vor fi transmite, probabil, către Agenția Proprietății Publice, iar de acolo, probabil, vor fi date în gestiunea autorităților publice locale, ori scoase la vânzare, ori transmise la alte autorități publice. În cazul conacului din Rediul Mare, ar avea sens să fie transmis către autoritățile publice locale”, menționează Oleg Tofilat, director general la CFM.

Astăzi, deși conacul este protejat de stat, în ultimii ani, din parc au dispărut mai multe specii de plante decorative, iar construcția riscă să devină ruine.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Cum a reușit un bărbat să găsească femeia perfectă cu ajutorul inteligenței artificiale
Articolul anterior
Din ce în ce mai multă lume nu mai face sex. Cauzele lipsei activității sexuale
Articolul următor