10 beneficii pe care le poți obține dacă bei în fiecare dimineață apă cu lămâie

De cum te trezești, începe ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie. Nu cu cafea și nici cu micul dejun. Este sfatul nutriționiștilor, care susțin că un pahar de apă plată cu suc de lămâie proaspăt stors poate face minuni în organism. Iată 10 beneficii pe care ți le aduce acestă băutură minune.

separator


apa cu lamie1. Stimulează digestia

Lămâia este un tonic digestiv. Îți ajută stomacul la digestie și stimulează întreg tractul gastrointestinal și chiar are un impact pozitiv asupra bacteriei Helicobacter pylori. Dacă bei un pahar de apă plată cu lămâie în fiecare dimineață, te vei simți mai energic, vei scăpa de constipație și de toate neplăcerile care vin la pachet cu problemele digestive.

Societatea Americană a Cancerului recomandă lămâia pentru că poate vindeca 12 forme ale cancerului. De asemenea, previne răspândirea celulelor cancerigene și are un efect de 10.000 de ori mai puternic decât medicamentele și tratamentele împotriva cancerului.

2. Detoxifiază organismul

Apa cu lămâie îți curăță sistemul digestiv de orice toxine care au stat peste noapte în corpul tău. Lămâia este un diuretic natural și îți ajută corpul să se detoxifice. Conținutul mare de vitamina C ajută și el la eliminarea impurităților din sânge și contribuie la o piele mai curată și mai sănătoasă.

3. Stimulează sistemul imunitar

Lămâile sunt bogate în potasiu, element care stimulează creierul și controlează presiunea sanguină. Asta înseamnă că ești protejat pe termen lung împotriva bolilor cardiace și a dereglărilor de tensiune. Conținutul de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din organism, iar fierul joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, ajută foarte mult sistemul limflatic, care funcționează în tandem cu sistemul imunitar.

apa cu lamaie

4. Hidratează sistemul limfatic

Mulți medici consideră că un sistem limfatic deshidratat poate reprezenta una dintre cauzele principale pentru diverse afecțiuni. Lipsa de apă și fluide esențiale din sistemul limfatic te pot face să te simți obosită și înceată, conducând la apariția altor neplăceri precum constipație, somn de proastă calitate și cu întreruperi, tensiune scăzută sau crescută, stres și o funcționare a creierului mai proastă.

Beneficiul consumului de apă cu lămâie  de dimineață este acela că ajută la hidratarea întregului sistem limfatic ceea ce nu numai că va combate toate simptomele menționate anterior, ci va îmbunatăți sistemul imunitar.

5. Echilibrează nivelul pH-ului

Apa cu lămâie ajută la echilibrarea nivelului pH-ului. Deși lămâia este un aliment acid, când ajunge în corp devine unul din cele mai puternice alimente cu efect alcalinizator. Conține atât acid citric cât și acid ascorbic, ambele sunt foarte ușor de metabolizat și favorizează absorbția mineralelor în sânge.

6. Menține frumusețea pielii

Conținutul de vitamina C și antioxidanți ajută lacombaterea radicalilor liberi, de asemenea conferă acestui fruct capacitatea de a menține frumusețea pielii: atenuează ridurile și te ajută să scapi de punctele negre.

7. Are proprietăți vindecătoare

Sucul de lămâie este considerat pe scară largă un remediu casnic pentru vindecarea urmelor acneei și asta deoarece citricile în general și lămâile în particular conțin acid alfa-hidroxi care ajută la o exfoliere mai rapidă a pielii și stimulează regenerarea tesuturilor pielii. Aceasta ajută la o estompare a urmelor coșurilor mult mai rapidă decât în absența sucului de lămâie.

apa cu lamie1

8. Împrospătează respirația

Ați dat vreodată mâinile cu suc de lămâie pentru a scăpa de un miros urât? Este foarte dificil să neutralizați mirosurile urâte. Același remediu popular poate fi folosit împotriva respirației urât mirositoare cauzate de alimentele ce au un miros puternic precum usturoiul, ceapa sau peștele.

Împrospătați-vă respirația consumând un pahar de apă cu lămâie dimineața și după fiecare masă. Este considerat că lămâia stimulează producerea salivei, iar apa ajută la prevenirea senzației de gură uscată, care duce la apariția respirației urât mirositoare cauzată de înmulțirea rapidă a bacteriilor.

 

9. Contribuie la pierderea în greutate

Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție și Biochimie Clinică a demonstrat că în cazul șoarecilor, antioxidanții, și anume polifenolii, ce se conțin în lămâi ajută semnificativ la reducerea creșterii în greutate cauzată de un regim alimentar bogat în grăsimi. În afară de aceasta, s-a îmbunătățit și rezistența la insulină.

În timp ce același efect nu a fost demonstrat în cazul oamenilor, există un stereotip înrădăcinat că apa cu lămâie ajută la slăbire. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se datorează consumului unei cantității mari de apă și senzației de sațietate sau lămâilor.

10. Contribuie la prevenirea apariției pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea formării calculilor renali. UW Health recomandă consumul unei cantități mai mari de acid citric pentru a micșora riscul formării pietrelor la rinichi. Consumul apei cu lămâie oferă nu doar o cantitate mai mare de acid citric, dar însăși apa necesară pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi. Jumătate de cană de suc de lămâie conține aceeași cantitate de acid citric ca și în diverse prescripții medicale.

Notă: Utilizați întotdeauna lămâi proaspete și nu uitați să vă protejați dinții deoarece citricele sunt acide.  Așa că beți apa cu lămâie cu un pai.

Sursa: tasty-yummies.com

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O femeie însărcinată cu tripleți a născut natural de două ori în șapte zile. Cum a fost posibil?
Articolul anterior
Băile fierbinți te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă nu sunt indicate tuturor
Articolul următor