Eşti un om activ şi pus pe multă treabă, nu ai timp să ,,dădăceşti’’ răceala. Ca să treci cu bine de sezonul gripei, iată câteva sfaturi folositoare:
1. Spală mâinile
Dacă te ocoleşte răceală sau gripa în acest an, e posibil să datorezi acest lucru mâinilor tale curate. Multe virusuri sunt răspândite pe această cale. Degetele ,,culeg’’ germenii, care apoi sunt introduşi în gură sau ochi. Este recomandat spălatul mâinilor cu săpun, des și bine. Este o cale esenţială pentru a preveni gripa sau răceala, afirmă experţii.
2. Să ai acasă pregătit din timp 2-3 remedii de prim ajutor, un termometru funcţional
Gripa nu este o problemă minoră, poate fi severă, să te ţintuiască multe zile. Ea poate fi chiar periculoasă, mai ales pentru copiii de vârstă mică, persoanele în vârstă şi femeile gravide. Până a lupta cu germenii de răceală şi gripă, asigură-te că ai acasă remedii, cum ar fi antialgice sau decongestionante, antiperitice. Vezi dacă ai termometrul funcţional, acesta devine deosebit de necesar în cazul în care răceala afectează copiii.
3. Ia în considerare semnele de boală pe care le ai
E o răceala sau gripă? Chiar dacă nu poţi fi sigur întotdeauna, de obicei, răcelile sunt mai blânde. Poţi avea de cele mai dese ori nas înfundat sau rinoree abundentă. Gripa ca afecţiune este de obicei mai severă și te copleşeşte brusc, poate să te doboare pentru câteva zile bune şi este însoţită, în primul rând, de semne generale de boală, cum ar fi febra, dureri în tot corpul, slăbiciune generală, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, şi apoi sunt/nu sunt celelalte simptome de boală.
4. Ia raţional medicamentele potrivite
Există multe remedii pentru răceală şi gripă, dar fii inteligent cu privire la cele pe care le foloseşti.
Nu insista să scazi febra în caz de răceală și gripă, cu medicamente precum paracetamol, ibuprofen etc.!
Trebuie să știi că febra ajută anticorpii din organismul tău să lupte mai eficient cu virusul. Indicațiile pentru antipiretice, la adulți, este febra mai înaltă de 39 grade C, la copii (de regulă copiii suportă temperaturile înalte mai ușor decât adulții) – stare de somnolență, ,,copil care stă lat”, predispoziție către convulsii, copilul cu vârsta de până la 3 luni. Chiar dacă administrezi medicamente pentru febră, nu insista să reduci de tot temperatura corpului, administrează antipiretice cât mai rar și bea lichide.
De asemenea, trebuie să știi că medicamentele destinate răcelii au acţiune simptomatică, ele nu tratează boala ci uşurează simptomele bolii. De aceea, alege medicamentul potrivit simptomului pe care îl ai şi fii atent să nu foloseşti medicament ce combate congestia nazală şi să te aştepţi să-ţi treacă tusea sau durerea de gât concomitentă sau invers. Citeşte de fiecare dată instrucţiunea medicamentului, informează-te, consultă specialistul, ca să îţi tratezi corect simptomele bolii şi să eviţi în administrare inclusiv medicamente care au aceeaşi acţiune sau conţin aceeaşi substanţă.
5. Antibioticele NU sunt destinate tratării infecţiilor virale
Răcelile şi gripa sunt cauzate de virusuri, astfel antibioticele nu vor ajuta. Ele sunt indicate pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Administrarea iraţională a remediilor antibiotice creşte riscul de înmulţire a germenilor periculoşi în organism, rezistenţi la medicamente. Consultă medicul, există anumite indicaţii pentru utilizarea acestora.
6. Dacă te-ai îmbolnăvit, un concediu medical îţi face bine
Trebuie să faci acest lucru dacă te îmbolnăveşti de răceală sau gripă. Dacă nu respecţi regimul, organismul tău va avea o recuperare mai îndelungată, va lupta mai greu cu virusul. De asemenea, vei răspândi virusul altor persoane. Aşadar, când ești bolnav stai acasă, ia odihnă și întremează-te.
7. Tratamente naturale
Stai aproape de remediile naturale ce combat gripa şi simptomele de răceală. Mierea, cătina, zmeura, afinele, socul bogate în substanţe antioxidante înlătură virusul, ceaiurile din plante, pentru calmarea tusei, durerilor de gât, febrei sunt potrivite. Fructele şi legumele bogate în vitamina C ameliorează boala, întrucât vitamina C inhibă multiplicarea intracelulară a virusurilor.
8. Consumă multe lichide
Lichidul în răceală te ajută să subţiezi mucusul şi să previi înfundarea nasului. Apă, bulion, ceai cald, sucuri sunt alegeri bune. Ceaiul cald din plante de eucalipt, salvie, muşeţel încălzeşte căile respiratorii şi ajută la eliminarea congestiei. Foloseşte un pai pentru copilaşi, îi poţi convinge astfel să bea mai multe lichide. Când eşti bolnav consumă alimente simple, care se digeră uşor, supe, bucate din legume, multe fructe, bulionuri.
9. Remediile cu acţiune antivirală
Există medicamente ce au acţiune antivirală, inhibă multiplicarea virusului. Acestea se iau în termen de 48 de ore de la primele simptome. Consultă medicul tău pentru a afla mai multe. Unele dintre ele pot fi potrivite pentru tine dacă eşti în grupul de risc privind complicaţiile gripei.
10. Alimente cu acţiune ,,antivirală’’
Consumă în perioada sezonului rece multe fructe şi legume, cu un conţinut înalt de vitamine, cum ar fi C, A, grupul B, zinc, – acestea te vor ajuta să lupţi eficient cu virusul şi să-l combaţi chiar la poarta de intrare în organism, fără a dezvolta boala. Consumul de ceapă, usturoi, praz, ardei iute, vin roşu – toate, în cantitate rezonabilă, cu regularitate în meniu, au efect profilactic contra gripei şi răcelii în sezonul de risc.