Oţetul de mere, produs natural obţinut prin fermentarea sucului de mere, este considerat un remediu antibacterian eficient, bogat în substanţe minerale, precum şi acizi, enzime, rezultate ca urmare a etapelor de fermentaţie.
Oţetul de mere conţine microelemente, precum kaliu, calciu, magneziu, fosfor, clor, cupru, fier, siliciu şi fluor. Un amestec care conţine numai 5% otet de mere are capacitatea de a neutraliza până la 90% bacterii, 82% mucegaiuri şi 80% virusuri.
Timp de secole oţetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar şi medicament în tratarea bolilor. În timpul lui Hippocrate, oţetul era amestecat cu miere şi utilizat ca remediu de vindecare. Cum mai poţi folosi oţetul de mere în condiţii casnice?
1. Durere de gât
Oțetul de mere luptă împotriva bacteriilor şi a germenilor, se amestecă un pahar de apă caldă cu patru linguri de oţet de mere şi se fac gargare.
2. Desfundă nasul
Te ajută la eliberarea căilor nazale în caz de alergie, răceală. Dizolvă o linguriță de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea.
3. Elimină mătreaţa
Oţetul de mere contribuie la normalizarea pH-ului la nivelul tegumentului scalpului şi împiedică înmulţirea bacteriilor şi a ciupercilor. Mestecă oțetul cu apă și toarnă-l într-un pulverizator ori clăteşte scalpul cu această soluţie.
4. Ameliorează crampele musculare
Dacă suferi de crampe musculare, sau cârcei, e posibil să ai o deficienţă de kaliu. Se amestecă 2 linguri de oţet cu o linguriță de miere într-un pahar de apă caldă şi se bea în fiecare dimineață.
5. Mâncărimi ale pielii
Oțetul de mere are efect antiseptic şi antifungic. În caz de mâncărime la nivelul pielii, acţionează ca un balsam.
6. Elimină mirosul neplăcut de transpiraţie
Mirosului neplăcut este cauzat de activitatea bacteriilor de la suprafaţa pielii. Ei bine, oţetul de mere normalizează echilibrul chimic al pielii şi neutralizează activitatea bacteriilor. Șterge picioarele cu oţet de mere ori tine-le în apă cu oţet, pentru a scăpa de mirosul urât.
7. Te scapă de balonare
O linguriță de oțet dizolvată în apă înainte de fiecare masă te va ajuta să eviţi formarea excesivă de gaze la nivelul intestinului.
8. Elimină mirosul din casă
Se pulverizează amestecul de oțet și apă într-un raport de 1: 1 și mirosul greu din casă va dispărea.
9. Un detergent eficient
Amestecă în părți egale oţet cu apă şi curăţă uleiul, petele și murdăria de pe obiectele din casă.
10. Desfundarea ţevilor
Pentru a curăţa ţevile din casă nu este necesar să cumperi produse chimice, care poluează foarte mult solul şi aerul! Desfundă ţevile cu un amestec compus din jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu şi o ceaşcă de oțet de mere. Toarnă compoziţia în ţeavă și lasă să stea timp de o jumătate de oră.
11. Elimină mucegaiul
Pentru a scăpa de mucegai, aplică oţet pe suprafeţe prin pulverizare sau șterge cu o cârpă umedă, lasă să acţioneze o oră apoi clăteşte. Pentru a preveni formarea mucegaiului, pulverizează o dată pe săptămână oțet pe aria cu probleme.
12. Netezeşte hainele
Se amestecă oțet și apă într-un raport de 1: 3 și se umple un pulverizator. Se aplică pe hainele ude şi se lasă să se usuce. E posibil să nu mai ai nevoie de un fier de călcat!
13. Curăţă petele de pe mobilier
Dacă amesteci sare și oțet, obţii un bun abraziv pentru dulapuri.
14. Elimină piatra din maşina de spălat
Fă o compoziţie dintr-un litru de apă caldă, oţet de mere şi bicarbonat alimentar, pe care să o torni în cuva maşinii de spălat. Lasă soluţia să acţioneze jumătate de oră, după care porneşte un program scurt de spălare. Astfel interiorul maşinii de spălat va fi dezinfectat şi lipsit de orice mirosuri.