Boli precum cancerul, bolile de inimă sau infectarea cu virusul HIV sunt afecţiuni cu evoluţie cronică, ale căror complicaţii apar în timp. Există însă o listă lungă de boli caracterizate prin evoluţie fulminantă şi care pot conduce la deces în doar o zi de la debutul lor. Iată care sunt acestea:
Vrei să slăbești? Iată ce analize medicale trebuie să dai
-
Meningita
Meningita este o inflamaţie a meningelui, membrane de protecţie, care învelesc creierul şi măduva spinării. Inflamaţia poate fi provocată de infecţia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Această afecţiune poate fi letală din cauza proximităţii inflamaţiei faţă de creier şi măduva spinării.
Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ:
– durere de cap şi înţepenirea cefei, asociate cu febră;
– confuzie mentală;
– vărsături;
– intoleranţă la lumină sau zgomot;
– iritabilitate;
– somnolenţă.
-
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral, cauzat de ocluzia unui vas de sânge la nivelul creierului sau ruperea pereţilor acestuia, prezintă o urgenţă medicală. Pentru a reţine mai uşor simptomele AVC, foloseşte metoda celebrului personaj Dr. House, şi anume FAST:
F (face=faţă) – roagă pacientul să îţi zâmbească şi observă dacă faţă sa e simetrică sau dacă un colţ al buzei cade într-o parte,
A (arms=braţe) – roagă pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observă dacă unul dintre ele rămâne mai jos,
S (speech=vorbire) – roagă pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observă dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele,
T (time=timp) – nu pierdeţi din timp, solicită cât mai rapid ajutorul medical de urgenţă, întrucât este necesar un tratament rapid medicamentos sau chirurgical, pentru a preveni complicaţiile şi leziunile permanente ale creierului.
-
Boala Chagas
Boala Chagas este foarte frecventă în ţările din America Centrală şi de Sud. Afecţiunea este determinată de infecţia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite prin intermediul unei insecte care se hrăneşte cu sângele gazdei şi adesea lasă fecale lângă locul înţepăturii.
Dacă persoană se scarpină, va contamina leziunea cu fecalele purtătoare de parazit. Asftel parazitul invadează corpul uman. Semnele bolii pot fi variate, în funcţie de stadiul de infectare şi de statusul imunitar al gazdei. Unii pacienţi pot avea doar semne locale, în timp ce alţii dezvoltă afecţiuni sistemice foarte grave. Cel mai adesea sunt afectate organele vitale, precum inima, creierul şi sistemul digestiv, ducând la apariţia viciilor cardiace şi tulburărilor funcţionale nervoase.
Singurul organ care nu doare. Ce semne dă când este bolnav
-
MRSA
MRSA este o varietate nouă de bacterie de Stafilococus auriu, caracterizată prin rezistenţă înaltă la medicamente. Toxinele acesteia pot cauza diferite afecţiuni, de la reacţii cutanate până la septicemii grave soldate cu deces.
-
Ebola
Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecţioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola. Boala se manifestă prin afecţiuni hemoragice severe şi izbucneşte în focare epidemice. În Africa Centrală şi Africa de Vest ebola are o rată de letalitate de până la 90% la om, aceasta fiind cea mai mare rată de mortalitate într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei.
-
Febra Dengue
Febra Dengue este o infecţie cauzată de un virus transmis de ţânţari. Afecţiunea este cunoscută şi ca „febra oaselor rupte”, deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzaţia că oasele se rup. Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, erupţii cutanate asemănătoare celor care apar în rujeolă, dureri musculare şi articulare.