7 motive pentru care te dor sânii

Poate ți s-a întâmplat în repetate rânduri să simți dureri la nivelul sânilor și neștiind care au putea fi cauzele acestei sufrințe ai început să îți faci griji. Pentru a evita aceste momente de alarmare, cel mai indicat este să te documentezi suficient despre subiectul dat. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de sâni.

separator

Există două tipuri de dureri mamare:

1. ciclice care apar o dată pe lună, fiind legate de menstruaţia lunară. Sunt normale şi nu necesită tratament.

2. nonciclice care sunt permanente sau temporare, fără legătură cu ciclul menstrual, apar la un singur sân şi afectează adesea femeile cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani. Deoarece, în urma unor investigaţii nu se cunosc cu exactitate cauzele acestor dureri, există studii care le asociază cu fumatul, consumul de cofeină şi alimentaţia neadecvată.


Nu sunt normale, pot să anunţe o tumoră benignă, malignă sau o posibilă infecţie. În funcţie de investigaţiile si diagnosticul pus de un specialist se urmează un tratament.

Cel mai des pot să apară noduli, dar atenţie aceştia nu sunt neapărat cancerigeni. Ca să ştii exact ce simptome pot să fie periculoase.

Iată din ce motive te dor sânii:

1. Ciclul menstrual
Foarte multe femei acuză sensibilitate, tensiune, înţepături şi o durere uşoară care se manifestă la ambii sâni înainte şi în timpul menstruaţiei. Acest tip de durere apare o dată pe lună, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruaţie. Se resimte în partea superioară a sânilor şi se extinde către subraţ. Afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani.

2. Menopauza
Chiar dacă secreţia de hormoni se diminuează, unele femei acuză dureri de sâni înaintea instalării menopauzei, dar şi după dacă femeia urmează terapia de substituţie hormonală. Specialiştii susţin că durerile mamare dispar odată cu sfârşitul menopauzei.

3. Anticoncepţionalele
În cazul în care iei anticoncepţionale şi ai constatat prezenţa durerilor de sâni odată cu începerea administrării lor, medicul poate să îţi recomande o întrerupere a tratamentului pentru a observa simptomele sau poate schimba anticoncepţionalele. Dar, este la fel de posibil ca dacă te confrunţi cu dureri de sâni şi nu iei anticoncepţionale să ţi se recomande administrarea lor.

4. Sânii foarte mari
Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de mărimea sânilor. Acest tip de disconfort este de obicei însoţit de dureri de gât, umăr şi spate.

5. Fibroadenomul
Cel mai frecvent nodul benign (necancerigen) care poate să cauzeze durere. El apare la un singur sân, sub forma unui nodul dur la pipăit şi mobil odată ce este atins.

6. Mastoza chistică
Este o afecţiune a sânilor caracterizată prin apariţia chisturilor la unul sau ambii sâni care au o consistenţă moale şi pot să cauzeze senzaţie de disconfort, durere şi tensiune mamară, simptome care sunt mai intense în perioada menstruaţiei. „Mastoza chistică cauzează jenă sau dureri locale, spontane sau provocate, în special înaintea menstrelor. Simptomele apar înaintea menstruaţiilor şi se ameliorează pe parcursul acestora”, aflăm de la Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, medic primar în obstretică-ginecologie şi Şeful Clinicii de Obstretică şi Ginecologie la Spitalul Elias din Bucureşti.

7. Mastita
Este o infecţie a glandei mamare care apare indeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului.

Cum poţi să atenuezi durerea de sâni?

Există teorii care asociază durerile de sâni cu diverşi factori externi, de aceea unii specialişti recomandă schimbarea stilului de alimentaţie de la una intens procesată la una mai naturală (nepreparată termic), evitarea băuturilor cu cofeină şi reducerea aportului de carne roşie şi produse lactate.

Poţi să încerci acest lucru ca să vezi dacă ţi se ameliorează problema. Dar, în cazul unor dureri nonciclice este esenţial să te prezinţi la un consult specializat şi să urmezi recomandările medicului.

De reţinut! Autopalparea este obligatorie! Nu este greu ca măcar o dată pe lună să-ţi autoexaminezi singură sânii şi să fii atentă la schimbările pe care le simţi, apelând la ajutorului unui medic ginecolog atunci când este cazul.

De asemenea, nu trebuie să-ţi fie ruşine să-i ceri medicului ginecolog să-ţi palpeze sânii când mergi la un consult ginecologic de rutină.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Două surori au rămas însărcinate în acelaşi timp. Ce veste neașteptată le-a dat medicul
Articolul anterior
Șase femei au apărut la o nuntă îmbrăcate la fel. Ce a urmat?
Articolul următor