Negii sau verucile – în termeni medicali – sunt rezultatul unor infecţii virale, fiind printre cele mai frecvente afecţiuni ale pielii. Acestea se prezintă sub forma unor excrescenţe benigne cauzate de infecţia straturilor superficiale ale pielii cu un virus numit HPV sau Human Papilloma Virus.
Dr. Alina Suru, medic specialist dermato-venerologie, explică pentru ziare.com ce persoane sunt predispuse apariţiei negilor şi cum trebuie să te protejezi.
Cum se prezintă
Negii sunt leziuni a căror creştere se produce spre exterior, fără tendinţa de extindere în profunzime (leziuni exofitice), care se dezvoltă sub forma unui dom. Îi întâlnim localizaţi în special la nivelul degetelor sau a părţii dorsale a mâinilor, însă pot afecta şi repliul unghial, caz în care distrucţia prin electrocauterizare sau laser poate determina distrofii ale unghiei.
La rândul lor, verucile plane sunt mici papule roz sau de culoarea pielii cu suprafaţa netedă, plate, ce se întâlnesc de regulă pe dosul mâinilor având dispoziţie liniară. Au tendinţa de a apărea în număr mare, 10-100 de leziuni.
Dacă la nivelul mâinilor întâlnim cele mai multe ori leziuni de tipul verucilor vulgare (negilor) sau verucilor plane, în cazul afectării anogenitale cu HPV vorbim despre o infecţie cu transmitere sexuală care determină condiloame sau negi genitali.
În cazurile mai grave, infecţia cu tulpinile 16 sau 18 (considerate cu risc oncogen) poate determina în timp apariţia leziunilor precanceroase şi canceroase în special la nivelul colului uterin, dar şi la nivel vulvar, vaginal, penian sau anal.
Persoanele predispuse la apariţia negilor
Oricine poate avea negi, însă riscul infecţiei cu virusul care determină apariţia negilor este crescut la copii şi adolescenţi, la persoanele care îşi rod unghiile sau îşi rup cuticulele şi în cazul celor care prezintă un sistem imunitar slăbit.
De asemenea, sunt mai predispuşi la a dezvolta negi cei la care funcţia de barieră a pielii este compromisă, spre exemplu prin suferirea unor tăieturi sau julituri.
Prevalenţa negilor cutanaţi este de aproximativ 20% la copiii de vârsta şcolară şi scade progresiv odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea negilor regresează spontan în 1-2 ani.
Cum se transmit
Transmiterea papilloma virusurilor se face prin contact direct sau prin obiecte sau suprafeţe contaminate, fapt pentru care este recomandat că pentru a ne proteja sa purtăm papuci atunci când mergem la piscină sau saună. Autoinocularea de la o leziune la pielea sănătoasă din jur este observată în special în cazul negilor digitali sau verucilor plane.
De asemenea, preventiv, este indicat să nu ne roadem unghiile şi să ne traumatizăm cuticulele. Tegumentul trebuie menţinut intact şi hidratat astfel încât funcţia de bariera a pielii să poată fi îndeplinită cât mai bine.
De obicei, durează luni de zile până când un neg creşte suficient de mare pentru a-l vedea, astfel încât mulţi pacienţi nu îşi aduc aminte unde ar fi putut contacta infecţia.