Ți-ai pregătit valiza pentru vacanță. Ești entuziasmată și abia aștepți să pleci într-un concediu binemeritat. Dar fii atentă, nu uita de trusa medicală. Un mic accident îți poate transforma plăcerea în teroare. Pe lângă situațiile imprevizibile care pot apărea, mai nou, au fost înregistrate persoane care au avut reacții alergice la soare, apă sau stres, de aceea nu uita să-ți iei și un preparat antialergic în călătorie.
Alergia la soare
Există persoane pielea cărora reacţionează la temeraturile înalte prin iritaţii, băşici şi erupţii. Numărul oamenilor afectaţi de fotodermită creşte de la an la an. Razele soarelui devin alergeni în contact cu factori externi (polenul florilor, preparatele cosmetice sau medicale, uleiurile eterice), sau cu factori interni (dereglările sistemului imunitar, consecinţele administrării medicamentelor). Combinaţia dintre ultraviolete şi unele componente din medicamente poate provoca reacţii puternice, ca senzaţia de arsură, prurit insuportabil, urmat de urticarie sau de edem al mucoaselor şi al pielii. Mai nou, cei ce se bronzează artificial, la solar, au început să sufere şi pe timp de iarnă de simptome similare cu fotodermita.
Alergia la apă
Ştim bine că apa înseamnă viaţă. Dar şi ea poate provoca alergie oamenilor din regiunile cu climă caldă, atunci când temperatura scade brusc. Simptomele de alergie apar la cei ce au pielea deshidratată, atunci când intră în contact cu cantităţi mari de apă rece (sar în valurile mării), dar uneori şi cu apa fierbinte de la duş. În cazuri simple, pe piele apar pete roşii cu senzaţie puternică de prurit, în cazuri grave, chiar microarsuri. Savanţii încă nu pot da un răspuns clar despre cauzele apariţiei alergiei la apă.
Alergia la emoţii
Cele mai noi cercetări în domeniul imunologiei descoperă tot mai multe manifestări psihosomatice ale alergiei. Există stări emoţionale specifice care produc răspunsul sistemului imunitar sub formă de reacţie alergică. Dacă situaţiile se repetă mai des, se formează un reflex condiţionat. Reacţiile pot fi stimulate de imagini, sunete, arome, gusturi, temperatură ridicată sau scăzută. De exemplu, o pacientă are alergie la polenul trandafirilor, dar reacţionează grav, manifestând toate simptomele bolii, şi atunci când vede flori artificiale de trandafir. Cercetătorii au descoperit mai multe situaţii ce pot provoca alergia emoţională: decesul unor oameni apropiaţi sau al animalelor de casă, conflicte cu oameni apropiaţi, schimbarea locului de muncă, intervenţii chirurgicale sau situaţii ce prezintă, obiectiv sau subiectiv, un pericol pentru viaţă.
Alergia la radiaţiile electromagnetice
Chiar şi în cele mai îndepărtate localităţi, oamenii sunt înconjuraţi de realizări ale tehnicii moderne ce ne uşurează viaţa, precum telefonul mobil, televizorul, cuptorul cu microunde. Şi cum orice baston are două capete, au apărut reacţiile alergice. Cercetările ştiinţifice au depistat la 15% din oameni o sensibilitate mărită la câmpurile electromagnetice. După 2-3 ore de lucru la calculator, la ei apar simptomele de alergie. Antenele de satelit, televizor, calculatoare, tot ce se pune în priză, sunt surse ale câmpului electromagnetic, iar aparatele fără fir, precum Wi-Fi sau telefoanele mobile, nu numai ca emit unde, dar creează şi un câmp propriu. Un om sănătos nu reacţionează la asemenea semnale, dar cei predispuşi la reacţii alergice sunt puşi în pericol. În ţările dezvoltate internetul fără fir este pretutindeni, semnalele radio pătrund peste tot, fapt ce transformă în coşmar viaţa bolnavilor. În America se organizează periodic proteste ale alergicilor împotriva internetului fără fir, iar în Suedia, cetăţenilor hipersensibili faţă de câmpurile electromagnetice li se oferă locuri gratuite în staţiunile special amenajate. Femeile pot să sufere, mai ales în zilele toride, din cauza produselor cosmetice, care se îndepărtează tot mai repede de la sursele lor naturale. Producătorii preferă să nu vorbească despre suplimente alergenice, precum emulgatori sau conservanţi, ingrediente cu cel mai mare pericol de producere a reacţiilor alergice, iritaţiilor, de diminuare a puterii de protecţie a pielii.